Henrik Christiansen ble selvsagt kongen under helgens NM i svømming i Bergen.

Christiansen tok fire gull og fikk også prisen for stevnets beste prestasjon.

Sølvvinneren fra EM i fjor hadde på ingen måte lagt opp til å være i toppform til norgesmesterskapet. Blikket er festet lenger frem, og allerede mot VM i Budapest i slutten av juli.

Resultatene på hans favorittdistanser i mesterskapet viser at han er i rute. Han svømte sin nest beste tid noensinne på 800 meter fri med 7.39,09 - som også sikret han bestemannspremien i mesterskapet. Den definerte målsettingen før mesterskapet var under 7.40.

Selv om Christiansen kom til OL-finale i august, og ble nummer fem i VM kortbane i fjor var verken han, eller teamet rundt ham, fornøyd med resultatene i de siste internasjonale mesterskapene i 2016.

20-åringen ble syk både før OL og VM kortbane, og for første gang svømte ikke Christiansen sine beste løp da det gjaldt som mest. Hadde Christiansen svømt like fort i desember 2016 som han gjorde i desember 2015 ville han tatt medalje.

– De siste mesterskapene har vært litt stang ut. Det har jeg brukt som motivasjon i den perioden som har vært til å trene veldig godt. Jeg føler resultatene her viser at jeg er godt trent, sier Henrik Christiansen.

To grep

Landslagssjef Petter Løvberg definerer to punkter som viktige forbedringsområder fra i fjor: Christiansen må holde seg frisk, og han trenger mer konkurranse før mesterskapene.

Særlig er det magetrøbbel i forbindelse med treningsleirer som har voldet toppsvømmeren problemer.

– Et av tiltakene vi har gjort er at vi har hatt en runde med ernæringsavdelingen i Olympiatoppen. I samarbeid med Olympiatoppen ser vi på tiltak for å forebygge problemene, både medisinsk og når det kommer til maten han spiser, sier Løvberg, som legger til at Christiansen langt fra er den eneste som har slitt med magen etter høydeopphold i Sierra Nevada.

– Det er først det siste året jeg har slitt med disse tingene. Tidligere hadde jeg ingen problemer. Det å holde meg frisk og sikre at det ikke blir avbrudd i treningen er utrolig viktig for meg, sier Henrik Christiansen.

Magetrøbbelet gjorde at svømmeren i tillegg måtte stå over den eneste konkurransen han skulle ha mellom OL og VM.

– Vi innser at han ikke hadde nok konkurranser i høst. Noe av det skyldes jo sykdommen, men han trenger mer konkurransetrening og matching på høyt nivå. Heller ikke her på NM får han særlig med matching. Når han ikke fikk gjort treningen som var planlagt og ikke fikk konkurransetrening heller ble det en større grad av usikkerhet. Det vil vi unngå nå, sier Løvberg til TV 2.

Tilbake til gode minner

Allerede om tre uker skal Christiansen i aksjon i Swim Open Stockholm. Det var hans beste stevne i 2016, med norske rekorder både på 400 og 1500 meter fri, samt årsbeste i verden.

Nå er han klar for nye gode opplevelser i Eriksdalsbadet. Treningsopplegget i ukene som kommer vil gjøre han bedre rustet til å prestere topptider enn hva tilfellet var i helgen.

– Målet der er å perse. Denne helgen har gitt meg god tro på at det er mulig, sier hovedpersonen selv.

– Jeg ønsker at han skal vise seg frem i Stockholm. Han må få selvtilliten tilbake og vissheten om at han kan levere igjen. Det blir ikke full toppform, VM er fortsatt fokus, men stevnet der kommer til å gi oss mer svar enn NM når det kommer til hva vi må gjøre mot VM, sier Petter Løvberg.

Jublet etter å ha blitt distansert

Den eneste gangen Christiansen virkelig jublet i Alexander Dale Oen arena var etter en øvelse han ble knust på: 200 meter rygg.

Skjetten-svømmeren måtte nøye seg med sølv, 3,5 sekunder bak Markus Lie. Likevel var gullgrossisten storfornøyd.

Med tiden 1.59,56 satte 20-åringen personlig rekord, og brøt for første gang tominuttersgrensen på øvelsen – en milepæl.

– Det var den eneste personlige rekorden jeg satte i stevnet. Man må kunne juble litt for de små gledene man får. Det er gøy å sette personlig rekord, selv om det ikke er helt det samme som å lykkes på fridistansene, sier Christiansen til TV 2.

SMILER: Henrik Christiansen etter sølvet på 200 meter rygg. Foran gullvinner Markus Lie og bronsegutt Tomoe Zenimoto Hvas. FOTO: Ellen Kessel/Norges Svømmeforbund
SMILER: Henrik Christiansen etter sølvet på 200 meter rygg. Foran gullvinner Markus Lie og bronsegutt Tomoe Zenimoto Hvas. FOTO: Ellen Kessel/Norges Svømmeforbund

Det er fremdeles 400, 800 og 1500 meter fri som er svømmerens hoveddistanser, øvelser han vant i utklassingsstil i mesterskapet. For variasjonens skyld har imidlertid OL-finalisten fra i fjor trent mer av de andre stilartene i perioden som har vært.

Det har vært et delmål for ham å gå under to minutter på 200 meter rygg.

– Alt handler om perspektiv. Jeg vant 1500-meteren med 39 sekunder, og det var et greit løp. 200 meter rygg taper jeg med nesten fire sekunder, men det var konge. Det viser at det vi gjør er riktig, sier han.

Norges andre OL-deltaker i svømming i Rio, Susann Bjørnsen, vant stevnets beste prestasjon på kvinnesiden etter norsk rekord på favorittdistansen 50 meter fri: 24,40. Det ble også norsk rekord på herrenes 50 meter fri: Martin Hammer med 21,87.

Sollis comeback

Lavrans Solli gjorde et lite comeback i NM. Planen var å stille på favorittdistansen 50 meter rygg individuelt, men Farmen-deltakeren valgte å droppe det, og nøyet seg istedet med å delta på stafetter for Bærumsvømmerne.

Der var hans beste prestasjon 24,97 på ryggdistansen da Bærumsvømmerne ble nummer fire på 4x50 medley mix-stafett. På den samme etappen svømte Markus Lie 23,80 for Bergensvømmerne. Sollis norske rekord på distansen er 23,33 - 1,6 sekunder bedre enn hva 25-åringen svømte på nå.

– Jeg hadde nok ventet at Lavrans skulle svømme litt fortere. Han har jo holdt kroppen i bra stand, selv om han ikke har trent så mye svømming, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

Ryggsvømmeren har uttalt at Europamesterskapet i København i desember lokker i det fjerne. Landslagssjefen, som har sett Solli bli nummer fire i EM tidligere, tror imidlertid at ryggsvømmeren kan nå tilbake til gamle høyder.

Men det krever at han bestemmer seg for det.

– Jeg tror nok han har fått en vekker i den forstand at det hjelper ikke med noe halvveis om han vil tilbake. Da må han gå all-in og virkelig satse det han kan, sier Løvberg.

– Men om han bestemmer seg nå, er det ingenting i veien for at han kan svømme ned på tidene han har gjort før, og da er han jo bra med internasjonalt på kortbane. Det krever imidlertid mer svømmetrening, og mer strukturert trening. Så får han vurdere om han vil, og kan, det.

PS: Da Solli annonserte comebacket sa han at han håpet på gull, men det selv om det håpet brast fikk han med seg metall hjem fra Bergen.

Solli og Bærumsvømmerne fikk med seg sølv på 4x50 meter fri mixed og bronse på herrenes 4x50 meter medley og 4x50 meter fri-stafett, i et mesterskap som har totalt tolv (!) stafetter. Fem for herrer og kvinner, og to for blandede lag.