Team Sky-rytteren Michal Kwiatkowski gikk til topps i det prestisjetunge rittet Milano-Sanremo lørdag ettermiddag. Han spurtslo Peter Sagan og Julian Alaphilippe.

Se avslutningen i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra Eurosport Norge.

For Alexander Kristoff, som vant rittet i 2014, var nøkkelen å henge med i tetsjiktet over de to siste klatringene Cipressa og Poggio. Det klarte han, men luken frem til Sagans gruppe ble for stor.

Kristoff vant spurten i hovedfeltet og ble nummer fire.

– Jeg skulle gjerne spurtet om seieren. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Når jeg tar spurten i hovedfeltet, må jeg si meg fornøyd. Jeg er ikke en rytter som kan henge med de foran uansett. Jeg så ikke at tre mann stakk, for jeg satt bak i gruppa. Det var først i spurten at jeg så tre mann foran og skjønte at jeg ikke spurtet om seier, sier Kristoff til TV 2.

– Hvordan vurderer du fjerdeplassen?

– Det er et godt resultat, men jeg samler ikke på fjerdeplasser. Jeg har vunnet før, og jeg ønsket å gjenta det, og var ikke langt unna. Jeg vant mot gode spurtere i min gruppa, og det lover godt. Jeg synes jeg kjørte bra, men ting må falle på plass for å vinne, slik det gjorde i 2014, sier Kristoff.

Han gjentar at det kunne vært umulig å henge på trioen som stakk fra.

– Du kan spørre Eddy (Edvald Boasson Hagen). Han er en type som kan følge, men den kapasiteten har ikke jeg. De tre er ikke samme type rytter som meg. Sagan er en altmuligmann, men du ser ingen andre sprintere som har mulighet til å følge, sier Kristoff.

Mot slutten satt Kristoff igjen med bare én lagkamerat.

– De gikk veldig hardt i bakken. Det kjente hele laget og vi mistet en del. ryttere, men det gjorde ingen forskjell, mener nordmannen.

Edvald Boasson Hagen ble nummer 19.

– Det var en hard dag. Jeg orket ikke å være med når de gikk over toppen. Jeg satt for langt bak, og det var en grunn til det. Jeg var i grei posisjon nedover, men gjennom siste svingen tapte jeg, sier han til TV 2.

– Kunne du vært med de tre foran om du satt lengre fremme?

– Det var en grunn til at jeg satt der jeg gjorde, og det var mer enn tøft nok, sier Boasson Hagen, som ble spurt om fjerdeplassen til Kristoff.

– Det er sterkt. Han har vist det før, så jeg er ikke overrasket, sier han.

Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen og Truls Korsæth deltok også i rittet.

– Det var hardt, langt og kaotisk. Vi fikk det ikke helt til, egentlig. Det er litt kjipt, men vi får ta med det som er ålreit. Det er et spesielt løp og det var gøy å komme til mål. Det er litt kjipt at vi ikke klarte å samle oss så godt som vi skulle i finalen, og jeg var der ikke så lenge som jeg hadde håpet. Man blir litt frustrert og irritert. Det er litt todelt, for det er noe positivt også. Det positive er det er moro å ha vært med på et annerledes løp, selv om man ikke får det helt til, sier Astana-rytter Korsæth til TV 2.

Et timannsbrudd etablerte seg tidlig i rittet, som er det første av de fem klassiker-monumentene i landeveissykling.. Bruddet besto av Mattia Frapporti (Androni), Mirco Maestri (Bardiani), William Clarke, Tom Skuijins (Cannondale), Ivan Rovni (Gazprom), Alan Marangoni (Nippo), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE), Julen Amezqueta (Willier) og Nico Denz (AG2R).

De ti rytterne fikk en ledelse på rundt fire minutter. Etter fire timers kjøring hadde rytternes forsprang krympet til to minutter.

Med rundt 45 kilometer igjen gjorde Alexis Gougeard et overraskende rykk fra hovedfeltet. Gougeard ble liggende i dødens posisjon, og hovedfeltet spiste raskt opp forspranget han skaffet seg. I timannsgruppen falt flere ryttere av i stigningen Capo Berta. Hovedfeltet nærmet seg stadig i posisjonskampen inn mot Cipressa. Ved bunnen av bakken ble bruddet tatt igjen.

På toppen av stigningen hadde rytterne 22 kilometer til mål. Da lå både Kristoff og Boasson Hagen pent plassert i frontgruppen. Farten inn mot Poggio var høy, og flere ryttere prøvde å angripe. Peter Sagans lagkamerater i Bora-Hansgrohe tettet pliktoppfyllende lukene som oppstod.

Kristoff havnet langt bak i hovedfeltet inn mot Poggio, men klarte å klore seg fast på halen av feltet.

6,3 kilometer før mål satte Sagan inn et tøft angrep. Han fikk med seg Julian Alaphilippe og Michal Kwiatkowski.