SØLV TIL GULL: Ståle Sandbech høynet X Games-sølvet fra Hafjell til VM-gull i Sierra Nevada.
SØLV TIL GULL: Ståle Sandbech høynet X Games-sølvet fra Hafjell til VM-gull i Sierra Nevada. Foto: Per Iver Grimsrud/Snowboardforbundet.

VM-gull til Sandbech

Etter et tøft år med tre kneoperasjoner, fikk den evige toer Ståle Sandbech (23) endelig et gull rundt halsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige fredag tok snowboarder Ståle Sandbech X Games-sølv i slopestyle, bak svenske Sven Thorgren (22).

Nok en gang ble han nummer to, og 23-åringen fra Rykkin var revansjesugen i VM.

– Endelig!

I spanske Sierra Nevada klinket han til i Big Air-finalen, og tok sitt aller første VM-gull.

– Endelig! Det var deilig. Jeg ventet egentlig bare på at noen skulle komme og slå meg, som vanlig, men det skjedde ikke denne gangen! Jeg er egentlig aller mest fornøyd med at det jeg klarte å lande alle tre triksene jeg prøvde på. Jeg føler meg mer som gode gamle Ståle igjen, og det er jo en bunus å få kalle meg verdensmester i tillegg, sier en glad Sandbech på telefon fra Spania.

Utøverne fikk tre forsøk i finalen, der de to beste var tellende. Sandbech landet alle sine tre triks, men fikk best betalt for backside trippel 1440 med indy-grab, og en frontside 1440 med tailgrab.

Det holdt endelig til gull for den evige toeren, som måtte ta til takke med sølv i OL i Sostji i 2014.

23-åringen har fem X Games-medaljer, men mangler gullet der også.

Nå er gull-forbannelsen brutt.

MEDALJEDRYSS: I tillegg til Sandbechs gull stakk Marcus Kleveland (19) av med bronsen, mens Silje Norendal (23) tok bronse i kvinnenes Big Air-finale. Foto: Snowboardforbundet.  
MEDALJEDRYSS: I tillegg til Sandbechs gull stakk Marcus Kleveland (19) av med bronsen, mens Silje Norendal (23) tok bronse i kvinnenes Big Air-finale. Foto: Snowboardforbundet.  

– Det er jo deiligst å stå på toppen. Som sagt er jeg veldig fornøyd med hvordan jeg kjørte i dag. Så det å få stå på toppen av pallen med gullet rundt halsen, med Marcus ved siden av meg, og høre nasjonalsangen var veldig deilig. Jævlig digg kan du skrive, ler han.

Sandbech snappet seieren foran amerikanske Chris Corning, mens Marcus Kleveland gjorde den norske jubeldagen komplett med bronse.

Silje Norendal sikret seg X Games-gull i Big Air i Hafjell, og fulgte opp med en sterk VM-bronse i kvinnenes finale i Spania.

Har vært redd

23-åringen har hatt en tøff sesong, etter hele tre kneoperasjoner det siste året.

Nå er han endelig tilbake i verdenstoppen - men legger ikke skjul på at det har vært tyngre enn forventet.

– Ja, det har vært tøffere enn jeg hadde trodd. Jeg hadde trodd at jeg skulle komme kjappere tilbake, og jeg har vært en del nervøs og usikker. Rett og slett ikke følt meg så bra som jeg pleier. Så det er deilig å nå slippe å være redd for de triksene jeg skal gjøre . Nå sitter de, så det føles veldig bra, understreker han.

– Hva skal du gjøre med gullmedaljen nå da?

– Det får mamma finne ut av. Jeg vil ikke ha den i leiligheten min siden jeg er der så sjelden, og de jeg bor meg skal få slippe å ha den i fjeset hver dag, ler han, og legger til:

– Det har helt klart vært en stor motivasjon- og selvtillitsboost å avslutte sesongen på denne måten, med både X Games-sølv og VM-gull. Det har vært en fin uke, for å si det sånn.

I Pyeongchang neste vinter er både slopestyle og Big Air på OL-programmet, og Sandbech viser nå at han er gullkandidat i begge grenene.