Belgieren står med 29 kamper og ett mål for det belgiske landslaget. Han var også en del av landslagstroppen som dro til VM i Brasil i 2014, hvor han fikk spille én kamp før han ble skadet.

I tillegg har Vanden Borre vært innom klubber som Fiorentina, Portsmouth og Montpellier. Siste klubb for den kongolesisk-fødte belgieren ble moderklubben RSC Anderlecht.

Han gikk lei av alle pengene og alt styret som fulgte den europeiske toppfotballen, og ønsket noe enklere. Svaret ble å flytte til sitt opprinnelige hjemland, Den demokratiske republikken Kongo, og et av Afrikas mest suksessrike lag, TP Mazembe.

Gratulert av Kompany

– Jeg har alltid drømt om å spille for Mazembe. Det er mitt mors land. Det var hjertet som valgte. Alle vennene mine er glade på mine vegne, også Vincent (Kompany jou.anm). Han gratulerte meg på telefonen, sier Vanden Borre ifølge The Guardian.

Anthony Vanden Borre valgte bort pengene i den europeiske toppfotballen, og signerte for kongolesiske Mazembe.
Anthony Vanden Borre valgte bort pengene i den europeiske toppfotballen, og signerte for kongolesiske Mazembe. Foto: Filip De Smet

På ungdomslagene i Anderlecht var det Anthony Vanden Borre som var den største stjernen. Dette med en halvannet år eldre Kompany på samme lag. Den tidligere belgiske landslagspilleren Paul van Himst, også kjent som «Den hvite Pelé» sa Vanden Borre var det største talentet han noen gang hadde sett.

Etter å ha debutert som den nest yngste spilleren for Anderlecht noensinne, 16 år og 187 dager gammel, bare slått av nevnte van Himst, ble han kort tid etter kalt opp til det belgiske landslaget.

– Jeg elsker eventyr

Derfra har klubbkarrieren til kongoleser-belgieren vært nomadisk og som en berg-og dalbane, med vellykkede og mislykkede overganger og låneopphold i Italia, England og Frankrike.

Les også: Vraket fra Belgias EM-tropp - beskyldes for bombetrussel

Hans nest siste klubb før han la opp var franske Montpellier. Oppholdet var et ettårig lån, og ble avsluttet da den franske middelhavsklubben gjorde endringer i trenerapparatet. Tilbake i Belgia og Anderlecht gikk det en uke før han sa han var «lei av europeisk fotball».

– Jeg angrer ikke. Jeg elsker eventyr. Noen ganger har det løst seg bra for meg, andre ganger ikke, sier han.

Ønsker fortsatt landslagsspill

På plass i DR Kongos nest største by Lubumbashi møtte Mazembe-supporterne mannsterke for å ta imot den profilerte landsmannen. 30.000 fans var ute i gatene for å få et glimt av nyervervelsen.

Axel Witsel og Vanden Borre har begge forlatt europeisk toppfotball til fordel for Asia og Afrika. Her fra en landslagssamling med Belgia i 2015.
Axel Witsel og Vanden Borre har begge forlatt europeisk toppfotball til fordel for Asia og Afrika. Her fra en landslagssamling med Belgia i 2015. Foto: Nicolas Tucat

– Jeg vet hvor jeg kommer fra, og jeg har mine egne verdier. Jeg har dratt til Kongo for å være nær folket. Det er et annet type liv som passer for meg.

Nå håper den noe uortodokse fotballspilleren at han kan fortsette å få representere det belgiske landslaget, selv om han nå spiller på et klubbnivå en del hakk under det som ventes av en landslagsspiller. Beligatrener Roberto Martinez har åpnet for at stjernen Axel Witsel kan være aktuell for landlaget, tross hans overgang til den kinesiske klubbfotballen.

– Hvis Witsel kan gjøre det i Kina, kan jeg gjøre det i Kongo. Mazembe er større en flere kinesiske klubber. Jeg tenker ikke lenger på penger. Hva er viktigst: penger eller hjertet?, avslutter Vanden Borre.