Det skapte både harme og debatt da dansk TV 2 tidligere denne uken avslørte at Odenses profilerte trener Jan Pytlick tilsynelatende hadde nektet sine spillere å bli gravide under sesong.

Den danske håndballspillerforeningen truet med advokater, og TV 2-ekspert Randi Gustad himlet med øynene.

– At en så profilert trener kan uttale noe sånt, er desto mer rystende. Jeg kan godt forstå at det er frustrerende med mange graviditeter på en sesong for en trener, men det er noen grunnleggende rettigheter og regler som gjelder i alle bransjer som selvsagt overgår en treners higen etter kortsiktige resultater, sa en oppgitt TV 2-ekspert Randi Gustad om avsløringene til TV 2 Sporten.

– Nå må vi slutte og snakke om diskriminering
Men ikke alle deler Gustad og kritikernes oppfatning. Den tidligere håndballkjempen Frank Løke, som er storebror til kvinnelandslagets Heidi Løke, forsvarer Jan Pytlick.

FORSVARER PYTLICK: Frank Løke.
FORSVARER PYTLICK: Frank Løke. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Nå må vi slutte å snakke om diskriminering og at Jan Pytlick nekter spillerne sine å bli gravide. Det han faktisk ønsker er en ærlig dialog under kontraktforhandlingene mellom spiller og klubb, og om fremtiden til den enkelte spiller, skriver en engasjert Frank Løke i en epost til TV 2 Sporten.

Han peker på at debatten som har fulgt i etterkant av avsløringene om graviditetsnekten mangler noen vesentlige ting.

– La oss først fremst skille mellom det å planlegge å bli gravid og om det skjer uanmeldt. Hvis det skjer uanmeldt og ikke planlagt, så er det en annen sak, og da handler det om å løse situasjonen best mulig der og da, poengterer Løke, og legger til:

– Slik som Pytlick forklarer situasjonen i Odense er det tre tilfeller, der alle har signert lengre kontrakter, og på en måte «sikret seg», for deretter å bli gravid. Dette er selvfølglig ikke tre uanameldte graviditeter. Ihvertfall ikke alle tre. De danske jentene kjenner vel også til historien om blomsten og bien, mener han.

– Ikke alle er som Bjørgen og Heidi Løke
Den tidligere SG Flensburg-Handewit-proffen minner om at ikke alle idrettsjenter kommer like sterkt tilbake etter en graviditet.

– Personlig er jo dette helt optimalt for deg som spiller. Du har signert en treårskontrakt og du har god tid etter barseltiden til å trene deg opp igjen. Klubben derimot har ikke god tid og må kanskje belage seg på at du er ikke kan bidra, resten eller hele neste sesong. Det er ikke alle som er Marit Bjørgen eller Heidi Løke. For mange kan det ta lang tid for å komme tilbake til det nivået de var på, hvis de noengang kommer dit, fastslår han.

Løke minner om at en graviditet for flere spillere samtidig kan få store konsekvenser for klubber på medaljejakt.

– Ved at en spiller tar dette valget kan du sette klubben i en meget vanskelig sportslig situasjon. Hvis tre stykker gjør det samtidig kan det få store konsekvenser sportslig og økonomisk. Nye spillere må kanskje hentes og økonomien blir enda mer presset fra en allerede stram klubbkasse, sier Løke, som ikke helt kjøper at alt har vært rosenrødt i Larvik de siste årene.

– Ikke bare rosenrødt i Larvik
– Jeg leser at Larvik har hatt opp mot 15 graviditeter de siste sju årene og alltid vært i toppen i denne perioden. Larvik vant Champions league nettopp for sju år siden i 2010/2011 sesongen, og den internasjonale dominansen har ikke vært den samme etter dette. I håndball er marginene små, og man kan jo diskutere om dette er den lille forskjellen som har gjort at «Larviksfamilien» har havnet på plassene bak vinnerne de siste årene, mener Løke.

– Et annet spørsmål er hvor mange av de 15 som ble gravide i Larvik, og som ønsket å spille håndball videre, hadde kortere enn seks måneder igjen av kontrakten med Larvik, spør Løke, før han svarer på sitt eget spørsmål:

– Har man ærlig dialog på dette, som nettopp Pytlick etterlyser under kontraktsforhandlingene, kan klubben ihvertfall forberede seg på dette. Vi snakker alltid om respekt og lojalitet for lagvenninner og klubb, og her er dette absolutt relevant. Grunnen til at spilleren ikke nevner dette er frykten for lavere lønn og kortere kontrakt, ramser Løke opp.

– Spillerne tar et egoistisk valg
37-åringen mener jentene gjør et egoistisk valg hvis de velger å bli gravide under sesong.

– Som spiller gjør du et meget egoistisk valg som bare gagner deg selv og ikke laget og klubben ved at du ikke nevner at du planlegger å bli gravid. Man kan diskutere om det er riktig at det skal stå i en kontrakt at du får mindre penger hvis du blir gravid, men klubben er i i hvert fall ærlig. De spiller med åpne kort og det skulle bare mangle om du som spiller ikke også burde gjøre det, sier Løke – og avslutter med følgende brannfakkel:

– Det garantert mange sportsjefer og klubber som støtter det Pytlick sier, men frykten for at det skal bli sett på som diskriminering gjør at de holder kjeft. Jeg er ikke kjent for å støtte dansker, men i dette tilfelle gjør jeg det, slår Frank Løke bombastisk fast.

– Frank er på bærtur
TV 2s ekspert, Randi Gustad, mener Løkes utspill vitner om et snevert og korttenkt syn på debatten. Hun påpeker likevel at han trolig har mange mannlige støttespillere.

– Jeg mener Frank er helt på bærtur. Den type dialog han snakker om, er forbudt ifølge norsk og dansk lov. Det er ikke slik at klubb og trener er naturlig sparringpartner når livets største spørsmål skal avgjøres. Dette er høyst personlige forhold. Det er ikke alle kvinner som blir gravide med en gang - og det er heller ingen menneskerett å bli gravid. Å kalle familieforøkelse egoistisk er noe av det rareste jeg har hørt, kontrer Gustad.

– Det er gledelig at mange kvinner lever av idretten sin lengre. Det er ikke unaturlig at de mot slutten av karrieren kan droppe prevensjon når de vet det kan ta mange år å bli gravid. Dessuten er det liten fare for at en utøver som lever av toppidrett og resultater, bevisst planlegger til ugunst for sin egen karriere, forteller Gustad.

Lavere støtte
Den tidligere håndballspilleren påpeker at det er stor forskjell på Norge og Danmark.

– Norsk klubbøkonomi blir ikke påvirket direkte av graviditeter på grunn av ordningen med svangerskapspenger. I Danmark har klubbene større utgifter siden det offentlige kun dekker utgiftene opp til 200.000, forklarer Gustad.

Og fortsetter:

– En klubb som Larvik sparer penger på graviditeter, selv om det sportslig sett kan være et minus siden det ikke akkurat bare er å ringe et vikarbyrå for å finne en erstatter. Her ligger jo en treners naturlige frustrasjon. I Danmark er dette et opplagt problem som spillerforeningen bør ta tak. De har en mye lavere dekningsgrad når en spiller blir gravid.