VALGTE AMERIKANER: Therese Johaug og FIS velger hver sin mann i det tremanns dommerpanelet som skal avgjøre hennes skjebne i CAS. 
VALGTE AMERIKANER: Therese Johaug og FIS velger hver sin mann i det tremanns dommerpanelet som skal avgjøre hennes skjebne i CAS.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

FIS valgte finsk dommer i Johaugs ankesak - selv valgte hun amerikaner

FIS og Therese Johaug har foretatt sine dommervalg.

Therese Johaug har nominert amerikaneren Jeffery G. Benz som dommer i ankesaken i Idrettens voldgiftsrett. Det melder NRK.

– Han har omfattende erfaring fra voldgift generelt, og også fra tidligere saker i CAS, sier Johaug-advokta Christian Hjort til NRK.

Benz var dommer da tennisstjernen Maria Sjarapova fikk redusert sin utestengelse fra to år til 15 måneder.

– Vi har foretatt en totalvurdering, hvor vi har vært på jakt etter en dommer som, basert på tidligere avgjørelser, viser en kompetanse som er aktuell for de rettsspørssmål panelet skal ta stilling til i vår sak, sier Hjort.

Theres Johaug har hyret inn stjerneadvokaten Mike Morgan til å forsvare seg i CAS. Han var Sjarapovas advokat da hun fikk sin utestengelse redusert.

Benz har også vært dommer i to andre saker der Morgan har forsvart utøvere: Tennisspilleren Marin Cilic og sprinter Veronica Campbell-Brown. Den ene endte med redusert straff. Den andre med full frifinnelse.

FIS valgte finne
Johaug og Det internasjonale skiforbundet (FIS) får begge nominere hver sin dommer fra en liste på over hundre personer fra ulike land.

Disse to skal sammen med en tredje hoveddommer avgjøre Johaug-straffen.

Ifølge Hjort har FIS nominert Markus Manninen fra Finland som dommer, men selv om nominasjonen er gjort er ikke dommerpanelet endelig satt.

– Partene kan utfordre hverandres dommervalg. Det er en kontroll av uavhengigheten. Hvis en av partene har tvil, har de rett til å utfordre dommervalget. Det er en kontroll av uavhengigheten til dommerpanelet før høringen starter, sier generalsekretær i CAS, Matthieu Reeb, til NRK.

Ifølge Hjort kommer imidlertid ikke de til å bestride FIS sitt valg, med mindre det skulle dukke opp opplysninger som vil gjøre det nødvendig.