Bjørndalen: – Vi går saktere på ski enn noen gang

Egil Kristiansen varsler tidenes korteste skiskytterferie.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Sporten): Denne helga avsluttes skiskyttersesongen i Holmenkollen.

For de norske gutta har det vært en sesong under pari, med et mesterskap uten gullmedaljer, stafettfiasko og foreløpig bare én individuell verdenscupseier på 23 forsøk: Da Johannes Thingnes Bø vant fellesstarten i Anterselva i januar.

– Det er kjedelig ikke å vinne mer, både for oss, trenere og smørere. Vi lurer litt på hva som skjer, egentlig. Men vi er ikke gode nok, enkelt og greit. Det er alltid den beste som vinner. Det har ikke vært oss i år. Hva som mangler vet jeg ikke helt, jeg og Emil har vært veldig nær førsteplassen ved et par anledninger. Det blir feil å si at vi har hatt stang ut, men marginene har ikke vært med oss, sier Thingnes Bø.

Negativ utvikling
Selv har stryningen skutt bedre enn noensinne under den nye skytetreneren Siegfried Mazet, med en treffprosent på 88 mot 85 i sesongen før. Men farta i sporet har ikke vært på et like høyt nivå som man tidligere.

– Vi må få langrennsbiten litt opp igjen, så vi er råere der. For min egen del har jeg skutt helt kanon i år. Det har vært fokus, og jeg er veldig glad for at det har lyktes. Så skal jeg prøve å kombinere det med å gå råere på ski neste år, sier han.

Bare to ganger i vinter har en nordmann hatt raskeste langrennstid: Johannes Thingnes Bø på jaktstarten i Östersund, og Henrik L'Abbé Lund på jaktstarten i Oberhof.

Til tross for at det ikke akkurat mangler på langrennskompetanse i teamet - Egil Kristiansen, Morten Aa Djupvik og Steinar Mundal (damelaget) - har de norske gutta tapt ytterligere terreng i sporet denne sesongen.

Årsakene er selvsagt sammensatt: Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø har vært mye plaget av sykdom, mens Ole Einar Bjørndalen har hatt et annet opplegg enn tidligere. Tendensen har like fullt vært der gjennom flere sesonger nå - og avstanden er bare blitt større.

– Vi går saktere enn noen gang, sier Bjørndalen.

43-åringen sier det gås langrenn på en annen måte enn tidligere i skiskyting.

– Det er mange måter å trene på for å gå fort i skiskyting. Vi har sett toppløpere som går fortest i verden i skiskyting, som blir grisebanket når de prøver seg i langrenn. Du trenger ikke være en god langrennsløper for å gå fort i skiskyting. Det er annerledes å gå fort i skiskyting enn i langrenn, sier Bjørndalen.

Martin Fourcade har for eksempel vært sjanseløs når han har målt krefter mot verdenseliten i langrenn. I 2012 ble han nummer 48 på 15 kilometer i Gällivare, halvannet minutt bak Martin Johnsrud Sundby. Men han kjempet i toppen fram til passering sju kilometer.

Ulik filosofi
Egil Kristiansen og Siegfried Mazet ble ansatt som trenere for skiskyttergutta i mai i fjor.

Forskjellene i filosofi og treningsprinsipper har tidvis vært store - og franskmannen var allerede i verdenscupåpniningen i Östersund ærlig på at det ville ta tid før ting gikk knirkefritt.

På de første samlingene med det norske laget ble han paff.

– I starten var jeg litt engstelig, kanskje var det helt motsatt enn hva jeg var vant med. Men jeg måtte stole på Egil og de andre, de har masse erfaring med å gjøre det på den måten. Noen ganger tenkte jeg «ååå, håper det går bra». Jeg tar med meg min kunnskap, og noen ganger var jeg redd for at forskjellen i det fysiske var for stor, og at min plan for skytingen ikke passet så bra som jeg ønsket. Men jeg tror det fungerer bra, fortalte Mazet til TV 2 Sporten, og trakk fram eksempler på hva han engstet seg for.

– For eksempel intervallene i juni. I Frankrike gjorde vi ikke det før august, kanskje sent i juli. På treningsleiren i juni kjørte vi intervaller, og jeg tenkte bare «allerede»? Styrketreningen er også veldig forskjellig. I Frankrike kjørte vi mer styrketrening og mindre intervall.

Nå som sesongen snart er over insisterer både Mazet og Kristiansen på at de er fornøyde med samarbeidet, og hverandre.

– Jeg har inntrykk av at vi samarbeider veldig godt, og det tror jeg han også synes. Så veldig fornøyd med det, rett og slett, sier Kristiansen.

– Vi trengte dette første året. Det har ikke vært 100 prosent effektivt, men det vil bare bli bedre og bedre, mener Mazet.

– Vi kommer ikke til å endre på det vi har startet. Vi må ikke forandre kurs nå. Samlingene kommer til å bli mer effektive, for denne sesongen måtte jeg finne min plass og rolle, men nå kjenner vi hverandre og utøverne, og jeg er helt sikker på at det vil vises neste sesong.

Han sier at skytingen kanskje har fått større fokus enn den fysiske biten i vinter.

– Kanskje de har jobbet mer med meg, og litt mindre med det fysiske. Vi må huske at vi er skiskyttere, og da er det kombinasjonen av skyting og skigåing. Vi jobber med to forskjellige ting, men vi må klare å kombinere det.

– Er det slik at du presser på for mer skytetrening, og Egil Kristiansen for mer fysisk trening?

– Nå kjenner han meg veldig godt, og akkurat hva jeg ønsker. For han kom fra et annet miljø, fra langrenn, og jeg er den med erfaring fra skiskyting. Han har stor kunnskap om fysisk trening, men nå tror jeg også han vil tilpasse sin trening og filosofi til den kommende oppkjøringen. Det er små tilpasninger som skal til, sier Mazet.

Rekordkort ferie
Egil Kristiansen varsler at oppkjøringen til den viktige OL-sesongen kommer til å starte mye tidligere enn hva flere av skiskyttergutta er vant med.

– Vi er ikke fornøyd med langrennstidene, slett ikke. Jeg tror ikke det er store ting som må endres, men det handler om å jobbe hardt over tid. Jeg tror kanskje nøkkelen ligger i å bruke april, mai, juni og juli - sesongene hvor det ikke har vært tradisjon for å trene fryktelig mye i skiskyting. Vi kan kanskje benytte de månedene bedre enn de siste årene, sier han.

Det betyr at årets skiskytterferie - i den grad man kan kalle det en ferie - blir av det svært kortvarige slaget.

– Når du driver toppidrett, er det ikke mye slingringsmonn. Slenger du deg på sofaen og ligger der altfor lenge, starter du på et for lavt nivå, og må begynne helt på scratch igjen. Det er ikke nødvendig.

– Sier du at det har vært en ukultur på det området?

– Jeg vil ikke si det ene eller andre, men jeg tror det er noen marginer vi kan hente ut i den perioden. Nå skal vi nulle ut den sesonger her, få den ut av hodet, og rett og slett se på hva prioriteringene til den enkelte, hva utøverne skal bli bedre på, og så starte de prioriteringene tidlig. Skal man bli best i noe, må man faktisk bruke de periodene man har mulighet til å få gjort en god jobb, sier Kristiansen.

Neste sesong vil de norske gutta også stå over flere verdenscuphelger, og i stedet prioritere trening.

– Vi må få lagt inn litt mer trening i sesongen. Det har vært veldig vanskelig i år, hvor vi har gått nesten alt av renn, sier han.

– Uvant for Egil
Skiskyttergutta tror både Mazet og Kristiansen har trengt sesongen på å bli kjent med hverandre, både på treningsfilosofi og som personer.

– Vi synes absolutt fordelingen i trenerteamet er veldig bra. Siegfried er veldig klar i sin filosofi, jeg tror vi trener mer ut fra hans filosofi enn Egil sin. Nå har det satt seg etter denne sesongen, og så får vi et løft neste år. Vi har definitivt nok talent på laget til å gjøre det bedre enn vi har gjort i vinter, sier Emil Hegle Svendsen, som tross manglende topplasseringer kan skilte med seks pallplasser i verdenscupen.

– Jeg vil ikke si at det var kluss i starten, men Siegfried sa vi måtte trene mer skyting, og det var kjempeuvant for Egil. Men Egil har tatt det veldig bra. Samtalene med oss utøverne på laget har vært kanonbra. Det er ikke det som er problemet. Trenerne våre er de beste man får tak i, så det er ikke dem jeg kan skylde på for at det ikke går fort nok, kun meg selv, sier Johannes Thingnes Bø.

Storebror Tarjei er sikker på at det er gode ting i vente.

– Egil kan ikke mye om skiskyting, men veldig mye om skigåing. Han og Siegfried i kombinasjon har funket bra, og så er jeg ganske sikker på at vi får se resultatet av det når de har fått samarbeide lenger. Det første året har ikke gått som håpet, men det er neste år det er OL, sier han.

Sportssjef Morten Aa Djupvik er ansvarlig for resultatene, og erkjenner at det ikke er godt nok.

På spørsmål om det kan ha blitt for mye langrennsfolk i teamet, og for lite skiskytterfolk, svarer han kontant "nei".

– Det kan jeg ikke forstå, vi har veldig mye skiskytterkompetanse i Siegfried og Stian (Eckhoff) på elitelag, og vi har mye skiskytterkompetanse nedover både på rekruttlag og juniorlag, så det er jeg ikke enig i, sier han.

Norge er for øyeblikket bare nummer fire i nasjonscupen, som man har vunnet de foregående sesongene. Nå er både Tyskland, Frankrike og Russland foran på lista.

– Målsettingen vår er å være beste nasjon, og det er vi ikke i år. Det er ikke bra nok. Jeg må ta deler av ansvaret for det, og bruke tida godt utover våren. Vi har en stor jobb foran oss for at vi skal prestere bedre neste år, sier Djupvik.