Den tidligere danske landslagstreneren Jan Pytlick sjokkerte en hel håndballverden da det ble kjent at han nektet spillerne i klubblaget Odense å bli gravide.

Marit Malm Frafjord forteller at det ikke er noe nytt i Danmark. Hun hadde nemlig kontraktfestet et betydelig lønnskutt dersom hun ble gravid da hun spilte i Viborg.

Hadde ikke gjort det samme igjen

– Jeg hadde først en treårskontrakt da jeg spilte i Viborg. Der sto det ingenting om graviditet, men da jeg signerte en ny kontrakt, var det et punkt hvor det sto at hvis jeg ble gravid, så gikk jeg ned ganske mye i lønn, sier Larvik- og landslagsspiller Marit Malm Frafjord.

– Når jeg ser tilbake på det, så er det et punkt som absolutt ikke burde vært i en kontrakt. Jeg hadde ikke skrevet under på en sånn kontrakt i dag, legger strekspilleren til.

Frafjord, som spilte i danske Viborg fra 2010 til 2014, reagerte med avsky på Pytlicks uttalelser.

– Det er jo diskriminering hvis man ikke får kontrakt fordi du er gravid, eller fordi du tenker å bli gravid.

– Hårreisende!

Lagvenninne Gro Hammerseng-Edin er fullstendig enig med Frafjord.

– Det er hårreisende at spillere blir konfrontert med at det skal være negativt at man blir gravid når man har signert en kontrakt, sier Hammerseng-Edin.

Hun viser til Larvik som et godt eksempel på at et lag kan prestere på internasjonalt topp-nivå, selv om spillere blir gravide fra tid til annen.

– I Larvik så tror jeg vi har hatt oppimot 15 graviditeter de siste sju årene, og vi har vært i toppen i hele den perioden. Det er fullt mulig å løse. Jeg har selv spilt i andre klubber hvor jeg har merket at det er mange andre som også har og utrykker Pytlicks tanker og holdninger til spillerne, og det er et problem.