LEGGER FREM REGNSKAPENE: Slik svarer Stabæk, Vålerenga og Lyn på prisene de tar for å delta i aktiv fotball i klubbene.
LEGGER FREM REGNSKAPENE: Slik svarer Stabæk, Vålerenga og Lyn på prisene de tar for å delta i aktiv fotball i klubbene. Foto: Montasje

Klubbene svarer: – Vi er ikke i nærheten av disse summene

Slik svarer Vålerenga, Stabæk og Lyn på hvor mye det faktisk koster å spille ungdomsfotball i klubbene.

Josimar-redaktør Frode Lia slår alarm om pengehysteriet i ungdomsfotballen i Oslo-området.

Les også: – Betaler personlig trener for barn i 13-årsalderen

Han forteller til TV 2 Sporten at han hørt om flere spillere, spesielt med innvandrerbakgrunn, som er blitt tvunget til å slutte med ungdomsfotball fordi spillernes foreldre ikke har råd.

I Lyn er treningsavgiften alene 12.000 kroner pr. barn i året på enkelte av satsningslagene.

– I Stabæk koster det opp mot 40.000. Antall personlige trenere (PT) har eksplodert. Jeg møtte en 13-åring i en annen klubb i området som har personlig trener, to ganger i uken. Jeg blir bare oppgitt.

Flere rike foreldre benytter store summer på personlige trenere. Prisen er fort opp mot 18.000 kroner i året for barn som deltar på to treninger i uken. Disse utgiftene kommer oppå utstyrskrav og treningsavgiftene, og er ikke i regi av klubbene.

– Ingen personlige trenere i Stabæk
Daglig leder Jon Tunold i Stabæk sier utgiftene for å spille i klubben ikke ligger på dette nivået, men at kostnadene som noen familier har på fotballsatsingen kan være høy.

Tunold sier han ikke har kjennskap til hva ulike foreldre bruker privat på spørsmål om Lias påstander om 13-åringer har egne personlige trenere.

– Hvor store private utgifter foreldre har på sine barn kan jeg ikke uttale meg om, men dette er langt unna kostnadene Lia referer til, fastslår Tunold.

Samtidig gjør Tunold det klart at Stabæk er sterkt imot at unge spillere hyrer personlige trenere som foreldrene betaler for.

– Vi har ingen personlige trenere i Stabæk Fotball, og de som eventuelt bruker egen PT gjør det uten at Stabæk Fotball er kjent med dette. Det er heller ikke noe vi ønsker at spillerne skal gjøre, ettersom det er viktig at våre trenere styrer treningsbelastningen, slår han fast.

– Kan koste over 20.000
Stabæks daglige leder understreker at klubben har flere ulike tilbud for spillerne på de alderbestemte lagene.

– I Stabæk Fotball har vi flere differensierte tilbud, hvor vi streber etter å ivareta både bredde og topp, jenter og gutter, barn, unge og seniorer i alle aldre, sier Stabæk-lederen, før han fortsetter:

– På «breddesiden» har vi grunnpriser fra ca 1500 kroner til rundt 3000 kroner per år. Utover det kan man velge et bredere og bedre tilbud med blant annet vintertrening på oppvarmet bane. Da strekker prisene seg opp mot 6000 kroner i året. Inkludert i deltageravgiften er utstyr til kamp, mens spillerne selv kjøper treningsutstyr, oppsummerer han.

Han bekrefter at prisene kan strekke seg til over 15.000 kroner årlig for spillerne på klubbens akademi.

Dette koster en 14-åring i Lyn:

Eksempel på utgift for én gutt, født. 2002 (14-15 år):

• Medlemskontingent: Enkeltmedlem 520 kr. Familie: 1037 kr.

• Treningsavgift: 12.000 kr for nivå én og satsingslag. Henholdsvis 6000 og 4000 kr for nivå 2 og 3.

• Deltagelse på turneringer og treningsleirer: Klubben dekker påmelding opp til 12 år. Klubb dekker påmelding til to turneringer for gutter 12+ i året. Utgifter til treningsleirer og øvrige kostnader kommer i tillegg. Turer er her stipulert til 4-5000 kr pr tur. To turer utgjør 9-10.000 kr.

• Utstyr; draktpakke, 399 kr. Sko fra 239 til 349 i klubbpakker. Leggskinn, ca kr 100. Annet utstyr utenfor klubbpakken koster mer. Totalt ca 1000 kr.

Totalt: ca 23.500 kr i året pr. spiller på nivå én. 17.500 kr for nivå to.

Dugnadsarbeid kan bidra til å holde prisen nede.

Kilde: lyn.no

– For de spillerne som tilhører akademiet (13-16 år) ligger prisene rundt 15.000 kroner per år. Dette inkluderer treningsutstyr (ikke fotballsko) og reise i forbindelse med serie og cupdeltagelse innenlands. I tillegg kommer én til to cuper utenlands hvor spillerne betaler en egenandel på fire-fem tusen kroner per tur. Til denne gruppen bruker Stabæk Fotball gjennom utviklingsmidler fra NTF, sponsorpenger med mer, opptil det dobbelte av det spillerne betaler selv i deltakeravgift. I vårt akademi har vi rundt 20 spillere som spiller på aldersbestemte landslag og mange flere som spiller på kretslag. Vi har en hovedtrener og en assistenttrener i hver årgang med trenerutdannelse fra NFF og fysioterapeut som følger opp skadede spillere. Tilbudet på jenteakademiet er noe rimeligere ettersom man har færre trenere per årgang, forklarer han.

– Stabæk Fotball har også utviklingsgrupper (7-12 år), som ikke er selektert, hvor prisene i utgangspunktet ligger på det samme som andre «etter skoletid»-tilbud.

– Opplever at noen ikke kan innfri de økonomiske forpliktelsene
Men Tunold understreker at det også i Stabæk finnes spillere som sliter med kostnadene knyttet til fotballtreningene, kamper og turneringer.

– Også i Stabæk Fotball, både i bredde og topp, opplever vi at det er vanskelig for noen å kunne innfri de økonomiske forpliktelsene. I de tilfellene gjør vi det vi kan for å bistå i form av subsidiering og hjelp til søknader til frivillige organisasjoner og stiftelser, påpeker Tunold.

Den daglige lederen på Nadderud deler ikke helt oppfatningen om at prisene har skytt i været i breddefotballen de siste årene.

– For breddefotballen sin del opplever vi ikke at det er blitt mye dyrere. Det er klart at kunstgressflater er dyrere å drifte enn for eksempel grusbaner og dermed har nok deltakeravgiften økt noe. Deltakeravgiften for å spille på vårt akademi har heller ikke økt mye de seneste årene. Dette er et satsningsområde for klubben og vi investerer derfor mye av klubbens egne midler, konstaterer Tunold.

– Økt fokus på dyre fotballsko
Et økende fokus på utstyr har imidlertid klubben merket. Spesielt er kostnadene til fotballsko steget.

– Når det gjelder utstyrshysteri, er det blitt noe økt i fotballen de seneste årene. Da er det først og fremst fotballsko som er den største kostnadsdriveren. Som klubb forteller vi foreldrene at det ikke er nødvendig å kjøpe dyre fotballsko for å spille fotball. Her er det foreldre og utstyrleverandører som eventuelt må ta et ansvar for at det ikke skal bli et krav om at man må ha de beste og dyreste skoene, slår Jon Tunold fast.

Vålerenga: – Må være noe feil i tallgrunnlaget til Lia
I Vålerenga kjenner de seg ikke igjen i tallene Frode Lia opererer med.

– Her må det være noe veldig feil i tallgrunnlaget til Lia. Vi i Vålerenga Fotball er ikke i nærheten av disse summene, slår daglig leder i Vålerenga Fotball, Morten Grødahl, fast overfor TV 2.

– Kan bli maks 12.000 kroner i året
Han gir følgende eksempler på priser på ulike alderbestemte lag i alderen 13 til 19 år.

– Talentlagene betaler treningsavgift, som inkluderer lån av treningstøy og bager og lignende. I tillegg betaler spillerne en egenandel til reiser. Noen ganger blir totalsummen for treningsavgift og egenandeler maks 12.000 kroner i året. Vi reiser nøkternt, med felles busser for våre talentlag og overnatting på sovesaler. Så kjøper jo spillerne selv sko og leggskinn. Da er vi et sted mellom til til 13.000 kroner per år. For samtlige av våre ungdomslag (bredde og talent) arrangerte vi en treningsleir i Gøteborg i 2016. Her var egenandelen 1000 kroner. Talent 19-laget er ikke organisert hos oss, men der er kostnadene enda lavere. Cirka null kroner, forklarer Grødahl.

Frode Lia sier at Vålerenga ikke er en versting i klassen, men at flere foreldre har problemer med å finanseiere satsingen.

– Vålerenga er et av de rimeligste satsingslagene å delta på i Oslo. Samtidig forteller foreldre meg at makssummen på 12.000 kroner overstiges når man regner inn alle kostnader, sier Josimar-redaktøren.

Grødalh forsvarer Vålerengas kostnadsnivå og peker på tiltak klubben har tatt.

– Våre øvrige ungdomslag betaler noe mindre i treningsavgift, og reiser mindre på cuper. De kjøper utstyrspakker for mellom 1000 til 1500 kroner per år, som inkluderer treningsdress, treningstøy og ligende. Alle lagene har fine muligheter til å jobbe dugnader for lagkassene, konstaterer han.

– Gjør dere i Vålerenga Fotball noen spesifike grep for å hindre at mindre bemidlede unge fotballspillere ikke blir tvunget til å slutte?

– Vi har ordninger. Det kan jobbes dugnader for deler av treningsavgiften. Det kan også søkes inkluderingsfond om midler, selv om det fondet nå nesten er tomt. Og ikke minst; Vi forsøker å finne ut om det mange som ikke begynner hos oss på grunn av dårlig økonomi. Blant de som hjelper oss med penger til fondet er Klanen. Nå søker vi flere samarbeidspartnere, fordi vi ønsker å gi tilbud til alle, uavhengig av økonomi, svarer Morten Grødahl.

– Om man stiller opp på tre dugnader i året, sparer man 1145 kroner. Det er ikke en betydelig besparelse når man allerede er oppe i store summer. Et inkluderingsfond er et fantastisk tiltak. Men det er på tide å innse at den totale kostnaden for veldig mange familier er for høy, sier Lia.

– Aldri opplevd det som et problem
Vålerenga Fotballs daglige leder er enig med kritikerne i at det har blitt dyrere å spille organisert fotball de siste årene.

Han bekrefter at de også i Vålerenga har opplevd såkalt utstyrshysteri i klubben.

– Ja, det er blitt dyrere. Vi opplever ikke utstyrshysteri som et problem, selv om noen kan være i overkant opptatt av skotyper og lignende. Det er imidlertid blitt dyrere å gi et godt tilbud. For eksempel koster det nå mye mer å varme opp baner, leie hallkapasitet og så videre. Og vi har engasjert flere dyktige trenere. Og vi har et bedre treningstilbud enn tidligere. Vi opplever ikke at vi har et problem med at våre lag gjennomfører dyre treningsleirer eller lignende, konstaterer Morten Grødahl.

Lyn: – Prisene varierer
Daglig leder i Lyn Fotball, Kjetil Rist, svarer bekreftende på at treningsavgiftene i Lyn kan være opp mot 12.000 kroner. Men han understreker at prisene varierer.

– Treningsavgiftene i Lyn varierer på hvilket årskull og treningsgruppe en spiller er tilknyttet i ungdomsfotballen. Treningsavgiftene for 2017 ligger på 4.500 kr – 12.000 kr. Lyn har på guttesiden tre treningsgrupper på de fleste årskull, og treningsavgiften varierer da på hvor mye ressurser klubben bruker på de ulike lagene. I ungdomsfotballen har Lyn ansatte trenere på alle lag fra J13/G13 og opp til junior. For eksempel har treningsgruppe én på hvert kull ukentlig 4-6 aktiviteter, sier han.

– Gjør dere i Lyn noen spesifikke grep for å hindre at mindre bemidlede unge fotballspillere ikke blir tvunget til å slutte?

– Ja, klubben har en policy på å kunne støtte spillere som har behov for det, svarer Lyns daglige leder.

Han deler Frode Lias oppfatning om at det har blitt dyrere å drive med organisert fotball de siste årene.

– Som på mange andre områder i samfunnet har nok også fotballen blitt dyrere de senere årene. Fotball er blitt en helårsidrett og en klubb som Lyn har blant annet kostnader på anlegg (oppvarmede baner) og betalte trenere og ansatte. Høyere krav til kvalitet og profesjonalitet er også underliggende årsaker, sier Kjetil Rist.