I går gikk ble det kjent at den danske håndballtreneren Jan Pytlick nektet spillerne sine i Odense Håndbold å bli gravide.

Saken trekkes nå for retten, og tidligere Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad er sjokkert.

– Jeg skjønner ikke hvorfor dette kommer opp nå. Den diskusjonen tar man ikke som trener. Jeg skjønner at man blir frustrert over å ikke ha spillere tilgjengelig, men det gjelder jo også skader. Så det er ikke noe jeg ville tatt opp, sier Gjekstad til TV 2.

15 graviditeter i Larvik

Det var etter en trening i begynnelsen av denne uken at Pytlick innkalte sine spillerne for å gi beskjeden om graviditetsnekten.

– Vi er blitt orientert om at Jan Pytlick har sagt at det ikke var akseptert at man som kvinnelig ansatt i Odense Håndbold ble gravid i løpet av kontraktperioden med klubben, forteller direktør i Håndbold Spiller Foreningen (HSF), Michael Sahl Hansen, til TV 2 SPORT, og legger til at det strider med den danske likestillingsloven.

Selv har den tidligere Larvik-treneren opplevd drøyt 15 graviditeter på sine elleve år som trener i klubben. Han er enig i at det er en utfordring, men ikke noe hinder.

– Larvik er jo et eksempel på at man kan levere gode resultater over lang tid, selv med flere gravide spillere. De fleste blir minst like gode spillere når de kommer tilbake, og er raskt tilbake sammenlignet med andre yrker. Vi har hatt flere treninger med både barn og hunder, men det går bra, ler Gjekstad.

– Kan ikke helle prevensjonsmidler i XL-1-flaskene

Daglig leder i Vipers, Terje Marcussen, uttaler derimot større støtte til Pytlicks synspunkt.

– Vi kan ikke helle prevensjonsmidler i XL-1-flaskene, men det er jo ikke ideelt når tre av spillerne i startoppstillingen kommer samtidig og sier de venter barn, sier han til TV 2.

Sent tirsdag kveld forklarte Pytlick seg på dansk TV, og mente han var blitt misforstått.

– Jeg har ikke noe mot at spillerne blir gravide. Det er en kvinnes rett å bli gravid. Det respekterer jeg fullt ut. Det som er irriterende er at skriver under en treårsavtale med en spiller, og etter tre måneder er spilleren gravid. Sånn har det vært med de tre graviditetene vi har i øyeblikket. Det er egentlig det jeg ikke synes er i orden. At man ikke får en ærlig prat om hvordan man ser det i forhold til å bli gravid, sa den profilerte treneren.

Det er likevel et forslag Gjekstad har lite sansen for.

– Det er jo ikke akkurat sånn at man kan alltid kan få barn når man ønsker seg. Det funker ikke å bare trykke på en knapp. Så det forslaget syns jeg er lite gjennomtenkt, understreker han.