Den profilerte håndballtreneren Jan Pytlick, som ledet de danske håndballjentene til OL-gull i 2000 og 2004, har sørget for sjokkbølger i håndballverdenen etter at dansk TV 2 kunne melde at han la ned forbud mot å bli gravid til spillerne i sin nåværende klubb.

Det skal ha skjedd etter at tre Odense-spillere, Susan Thorsgaard, Susanne Madsen og Stine Svangård, denne sesongen er blitt gravide.

Onsdag kveld stilte Pytlick opp på direkten hos dansk TV 2 for å forklare seg. Der benekter han å ha nektet spillerne å bli gravide.

– Jeg har aldri noensinne brukt den formuleringen at det er uakseptabelt at de blir gravide. Jeg har sagt til spillerne at jeg var irritert over situasjonen vi stod i, og hvis noen har misforstått eller mistolket tingene jeg har sagt så beklager jeg selvfølgelig det. Men jeg har aldri noensinne sagt at det er uakseptabelt å bli gravid. Aldri, sier Pytlick.

Se hans forklaring over!

– En kvinnes rett å bli gravid
Han innrømmer likevel at han har latt seg irritere over de mange graviditetene i klubben sin.

– Jeg har ikke noe mot at spillerne blir gravide. Det er en kvinnes rett å bli gravid. Det respekterer jeg fullt ut. Det som er irriterende er at skriver under en treårsavtale med en spiller, og etter tre måneder er spilleren gravid. Sånn har det vært med de tre graviditetene vi har i øyeblikket. Det er egentlig det jeg ikke synes er i orden. At man ikke får en ærlig prat om hvordan man ser det i forhold til å bli gravid, sier den profilerte treneren.

Da følger programlederen opp med et spørsmål om det er greit at kvinner blir gravide, bare de ikke spiller for hans klubb.

– Jeg synes bare det er viktig at man er ærlig omkring det og får en debatt om det. I sportens verden er det litt annerledes enn andre steder. Her skriver man en lengre kontrakt, og når man har bundet seg må man leve opp til de økonomiske forpliktelser som er, sier Pytlick.

– Har full respekt for lovgivningen
Den danske likestillingsloven gir imidlertid ikke rom for å gjøre det Pytlick ønsker.

– Jeg har full respekt for lovgivningen. Jeg synes bare det er viktig at vi får en debatt omkring det. Spillerforeningen er en viktig faktor i dette, at vi får en dialog med spillerne, sier Pytlick.

– Når vi skal skrive en kontrakt og man er interessert i å bli gravid i løpet av kontraktstiden, så synes jeg det er en ærlig sak mellom klubb og spiller om hvordan man skal få det til å passe inn, slik at man også kan legge opp til de forpliktelsen klubben har til sine sponsorer og målsettinger. Det er vanskelig å leve opp til det om mange spillere faller ut i løpet av en sesong, fortsetter Odense-treneren.

– Forhistoriske holdninger
TV 2-ekspert Randi Gustad mener trenerens uttalelser viser en utdatert holdning.

– Jeg har ingen problemer med å forstå hans frustrasjon, men han avdekker likevel forhistoriske holdninger. Den debatten han etterlyser er parkert for mange år siden. Han roter seg inn i forslag som vil være diskriminerende og i strid med lovverket, sier Gustad.