Alberto Contador var to sekunder unna å sikre sammenlagtseieren i Paris-Nice søndag. Nå kommer han med oppsiktsvekkende avsløringer om sin egen vekt.

– I år har jeg tatt det litt mer med ro under vinteroppkjøringen. Kanskje jeg ligger litt dårligere an med tanke på vekt på denne tiden av året, men prestasjonene er gode og evnen til å restituere det samme. Uten problemer vil den optimale formen komme til Tour de France, sier Trek-Segafredo-rytteren ifølge Ciclismo a fondo, og avslører at han har en vanvittig lav fettprosent.

– Fra nå og frem til Touren må jeg gå ned omkring to kilo. Her om dagen sjekket jeg kroppsfettet, og det lå på 3,7 prosent, sier 34-åringen.

Contador mener han ville vært sjanseløs med en fettprosent som Cristiano Ronaldos. For Real Madrid-stjernens del skal den ligge på mellom seks og sju prosent.

– Med den prosenten kunne jeg ikke konkurrert i ritt, du må være mye tynnere. Det ville vært utenkelig med 6,5 eller 7 prosent, sier spanjolen.

– Det er ekstremt lavt
TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror Contador har rett i den vurderingen.

– Han har nok rett i det. Han man noen kilo for mye, merker man det oppover. Da har man med seg noen ekstra kilo opp, sier han.

En rytter som Alexander Kristoff har denne sesongen gått opp noen kilo for å ha kunne spurte til etappeseier i Tour de France. Det er stor forskjell mellom ulike ryttertyper. Contador er en klatrespesialist, og trenger å være lett. TV 2s ekspert er likevel overrasket over hvor lav fettprosenten hans er.

– Det er ekstremt lavt, noe av det laveste jeg har hørt om. Men man kan aldri være helt sikker på de målingene. Jeg og Thor (Hushovd) målte ned i 5-6 prosent da vi var i Crédit Agricole. Men skal man sammenligne så må det være en standard for målingen. Jeg vet ikke hvor på kroppen han klyper. Noen steder har man ekstremt lite fett, mens man har mer andre steder, påpeker Kaggestad.

– Sender negative signaler
Han tror Contador, på tross av den ekstremt lave fettprosenten, har kontroll på det han driver med.

– Det er mange syklister som lever på grensen. Det er et vektfokus. Direktører og leger tilknyttet lagene må være obs, fordi mange ryttere er så fokusert på vekt at de sliter seg ut. Men Contador har vært så lenge i gamet at jeg har en følelse av at han har kontroll, sier Kaggestad.

Men dersom noen tror det bare er å gjøre som Contador, så roper Kaggestad varsku. Han mener signalet spanjolen sender ikke er bra.

– Det sender litt negative signaler. Mange unge kan lese slike saker og tro at alt handler om vekt. Contador har drevet med dette i en mannsalder og er så erfaren. Kroppen hans er preget av det han har drevet med i lang tid. Man kan ikke se til ham og bli like tynn over natten, det ville vært veldig usunt, påpeker han.

– Ble preget av det selv
Som proffsyklist opplevde han selv å bli preget av det ekstreme fokuset på vekt.

– Det er flere i feltet som har mistet energien og blitt utbrent fordi de har hatt for mye fokus på vekt. Jeg husker selv at jeg ble veldig preget av det, og jeg tror jeg til en viss grad brente meg litt ut med vektfokus. Jeg spiste for lite i forhold til hvor mye energi jeg trengte. Når du sykler så lange distanser må du få i deg nok næring. Blir du for fokusert på vekten, så tyner du så mye som mulig og blir helt utslitt. Du kobler aldri av, og blir fanget i en spiral som du ikke kommer deg ut av, sier Kaggestad.