KONKURRENTER I LANG TID: Therese Johaug og Aino-Kaisa Saarinen etter tremilen under Ski-VM i 2007.
KONKURRENTER I LANG TID: Therese Johaug og Aino-Kaisa Saarinen etter tremilen under Ski-VM i 2007. Foto: Aas, Erlend

Johaug-rival gleder seg over anken: – Tommel opp

Aino-Kaisa Saarinen ønsker en strengere straff for Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom meldingen om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingdom til idrettens voldgiftsrett.

Det er den finske skiløperen Aino-Kaisa Saarinen fornøyd med.

– Jeg gir tommel opp til FIS, sier Saarinen til finske YLE.

– Dersom man går ut fra finske rettsprinsipper er det helt riktig å anke. Minimumsstraffen er to år for denne forseelsen.

Saarinen har vært en av de argeste kritikerne til Johaug etter at nyheten om dopingsaken sprakk.

Hun tok selv turen innom helsekostforretningen i Livigno og sjekket ut kremen Trofodermin. Hun la selv ut et bilde av pakken med den tydelige dopingadvarselen på sosiale medier.

37-åringen krevde også at de norske løperene ble testet oftere da det kom frem at det var gått månedsvis siden sist de norske løperne ble testet sist.

Nå håper hun på en strengere straff for Johaug:

– Slik jeg ser det er dette viktig for sportens troverdighet. Når det finnes regler, så håper man at de blir fulgt, sier Saarinen.

Hun får støtte av den finske idrettsrettseksperten Olle Rauste.

– Hvis dette går gjennom CAS vil det ikke bli dopingsaker der ansvaret ikke ligger på leger. Straffenivået vil da falle til ett år automatisk, siden det alltid vil finnens en lege som vil si at de stod bak, sier Rauste til Helsingin-Sanomat.

– Da skaper man en presedens der utøveren ikke har noe ansvar.

Se TV 2s Johaug-dokumentar: Dommen på tv2sumo.no.

– Viktig med internasjonal granskning

Det er imidlertid ikke sikkert at saken blir vurdert strengere.

Et argument for å ta saken videre er å få en internasjonal og ikke bare en norsk dom i saken. Det vil gi dommen mer tyngde, og stilne kritikken fra de som eventuelt mener at dommen var spesialdesignet for at Johaug skulle kunne komme tilbake til OL i Sør-Korea.

– For idretten i sin helhet tror jeg at det er bra at det ikke bare blir norske instanser som har sett på det, men at det blir gransket på internasjonalt nivå, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip til Aftonbladet.

– Det viktigste er at det blir en internasjonal bedømmelse av det. Senere, om de velger å gå videre, eller bare godkjenner dommen, det har jeg ingen sterke meninger om.

– Vi må legge til grunn at den norske dommen er tilnærmet korrekt. Så det trenger ikke bli noe strengere straff, men da er det et internasjonalt organ som har tatt beslutningen. Da slipper noen å diskutere om det er mildt eller ikke, sier visepresident i FIS, Sverre Seeberg, til TV 2.

Han hadde imidlertid ingenting med behandlingen av ankespørsmålet å gjøre. Det tok FIS' antidopingpanel seg av.

Politisk spill?

Johaug kan være ofret for et større politisk spill, tror Mads Kaggestad, nettopp for å få en internasjonal avgjørelse på saken.

FIS har nemlig ikke gjort det klart i anken hvor mye lenger straff de ønsker, selv om de påpeker at straffen er i nedre sjikt over gjeldende praksis.

– Målet kan være en ytterligere belysning med tanke på lignende fremtidige saker, og for å få en mer nøytral vurdering som rettferdiggjør behandlingen av de russiske skiløperne involvert i McLaren-rapporten, skriver Mads Kaggestad i sin #2sitert om saken.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson tror imidlertid ikke at FIS ville anket dersom de ikke vil legge ned påstand om en vesentlig strengere straff.

– Jeg vil bli overrasket hvis FIS anker kun for å få en ekstra måneds utestengelse. Velger FIS å anke, vil de trolig nedlegge en påstand om en vesentlig lengre utestengelse enn 14 måneder. Nøyaktig hvor lang utestengelse de vil innstille på er imidlertid vanskelig å si, sier Mackenzie-Robinson til TV 2.