OL i fare for Johaug

– Ingen tvil om at denne saken vil ta tid, sier jurist og CAS-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har valgt å anke Therese Johaugs dom på 13 måneders utestengelse til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). I september i fjor testet hun positivt på det ulovlige stoffet clostebol.

– Dette betyr at prosessen vil trekke ut i tid. Johaugs forberedelser mot OL og muligheten til å legge saken bak seg ikke er helt til stede likevel, og hun må nå gjennom en ny rettsinstans og belastningen det innebærer, sier Robin Mackenzie-Robinson, jurist og CAS-ekspert, på TV 2 Nyhetskanalen.

– Når kommer saken opp?

– Det er litt vanskelig å si når anken vil komme opp for CAS. Det er ofte forskjell på hvor lang tid det tar før sakene kommer opp, så det er vanskelig å si noe helt konkret, men det er liten tvil om at denne saken vil ta tid. Den roen hun kunne hatt med et utgangspunkt på 13 måneder er borte. Dette regner jeg som meget uheldig for henne, sier Mackenzie-Robinson.

Mackenzie-Robinson uttalte til NTB mandag at en anke kan bety en betydelig lengre straff.

– Jeg vil bli overrasket hvis FIS anker kun for å få en ekstra måneds utestengelse. Velger FIS å anke, vil de trolig nedlegge en påstand om en vesentlig lengre utestengelse enn 14 måneder. Nøyaktig hvor lang utestengelse de vil innstille på er imidlertid vanskelig å si.

Johaugs opprinnelige dom på 13 måneder gjør at hun ville rukket verdenscupåpningen i november. Dermed ville oppladningen til OL ikke blitt vesentlig påvirket.

– Prøvelse for hennes motivasjon
TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad mener Johaugs OL-sesong kan ryke.

– OL er definitivt i fare. Ikke bare risikerer hun en strengere dom som vil påvirke forberedelsene, men hun kan også få problemer med å kvalifisere seg. Det er heller ikke gitt at hun kan spasere seg rett inn på OL-laget. Vi vet jo hvilket nivå det er på kvinnelandslaget, sier Kaggestad på TV 2 Nyhetskanalen.

En strengere straff kan bety slutten for Johaug, tror Kaggestad.

– Får hun en strengere straff og denne er opp til to år, får karrieren en prøvelse. Skulle OL ryke, vil jeg anta at hun får betenkeligheter med om hun skal fortsette. Vi har sett utøvere komme tilbake etter to år før, men det er ikke dermed sagt at hun klarer det. Det kan bli en prøvelse for Johaug og hennes motivasjon, sier Kaggestad.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har frist til tirsdag 28. mars med å komme med en anke. Mackenzie-Robinson er ikke sikker på om WADA anker.

– Det er ingen tvil om at denne saken vil ta lang tid

– WADA skal i utgangspunktet gjøre sin selvstendige vurdering. De har sitt juridiske organ til å gå gjennom saken. De kan også anke med samme begrunnelse om de skulle ønske det, men også med en annen begrunnelse. Det er flere saker i CAS der både særforbundet og WADA har anket, men WADA kan også velge ikke å anke. Det blir spennende å se hva de velger å gjøre, sier juristen.

– Trenger ikke å bli strengere straff
Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, mener det også er fordeler ved å få en internasjonal dom i saken.

– Hva er din umiddelbare reaksjon på Johaug-anken?

– Det har jeg ikke noen kommentar til, jeg tar det til etterretning. Det er det eneste jeg kan og vil gjøre, sier han først.

– Kom det som en overraskelse på deg?

– Nei, for så vidt ikke. Det er gode argumenter for å få en internasjonal avslutning på saken.

– Har du selv involvert deg noe i saken?

– Nei, selvfølgelig ikke. Dette er det dopingpanelet i FIS som håndterer. Jeg våknet til nyheten selv.

– Risikerer Johaug flere års utestengelse nå?

– Vi må legge til grunn at den norske dommen er tilnærmet korrekt. Så det trenger ikke bli noe strengere straff, men da er det et internasjonalt organ som har tatt beslutningen. Da slipper noen å diskutere om det er mildt eller ikke.

– FIS-president Gian Franco Kasper har tidligere uttalt at Johaug må få en streng straff, fire år dersom hun finnes skyldig. Har dette noe med anken å gjøre?

– Nei. Det er jeg helt sikker på at det ikke har, svarer Seeberg.