ANKER: Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Nå har det internasjonale skiforbundet valgt å anke saken.
ANKER: Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Nå har det internasjonale skiforbundet valgt å anke saken. Foto: Junge, Heiko

FIS anker Johaug-dommen

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale skiforbundet (FIS) har besluttet å anke dommen mot langrennsløper Therese Johaug.

Det avslørte FIS i en pressemelding tirsdag morgen.

– FIS mener sanksjonen er på et for lavt nivå, og den gjenspeiler ikke det faktum at utøveren Therese Johaug ikke klarte å se doping-advarselen i rødt, som var skrevet på pakken. Dette til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i et fremmed land, skriver FIS i en pressemelding.

– Av den grunn har FIS valgt å anke dommen.

– Hun er veldig skuffet
Det betyr at forbundet ikke er tilfredse med den 13 måneder lange utestengelsen, som betyr en ny runde med usikkerhet for Johaug.

– Vi er veldig skuffet. Hadde håpet at vi skulle fått satt en strek nå. Det er ikke noe annet å gjøre enn å vente. Det er fortsatt vanskelig å få sagt noe om tidsperspektivet, sier Johaugs manager Jørn Ernst.

–Therese ble veldig skuffet, sier Ernst til TV 2.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kan det være at hun heller ikke får delta i neste års OL.

-- Vi håper at hun fortsatt kan holde fokus på treningen fremover. Hun må bare fortsette å forberede seg på samme måte som tidligere, sier Ernst.

– Uforståelig
Advokaten til Johaug, Christian B. Hjort sier til TV 2 at det er vanskelig å forstå FIS' beslutning.

– Det er uforståelig. Domsutvalgets avgjørelse var streng. Jeg så ingen grunn til at FIS skulle anke, sier Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2.

– Hvordan reagerte Johaug?

– Hun er veldig skuffet, sier Hjort.

– Nå vil vi få oversendt anken fra CAS, så får vi en frist på ti dager til å svare på den. Det er vanskelig å gi et nøyaktig tidsperspektiv på nåværende tidspunkt, men vi håper det skal gå så kjapt som mulig, sier Hjort.

– Når FIS velger å anke, tolker du det da som at de vil gå inn for en vesentlig strengere dom?

– Det er det i så fall ikke grunnlag for.

– Dere ble trodd i domsutvalget, er dere redd for ikke å bli trodd i CAS?

– Nei, overhodet ikke. Anken stiller heller ikke spørsmål ved det faktiske hendelsesforløpet. FIS ligger også til grunn at hun bare er lite å bebreide, men de mener at utelukkelsestiden er for kort, sier advokaten.

Therese Johaug befinner seg for øyeblikket i utlandet. Advokaten vil ikke avsløre hvor.

Leder for påtalenemnda Antidoping Norge: – Jeg er overrasket
Anstein Gjengedal er leder for Antidoping Norge påtalenemd. Han er reagerer på FIS' ankeavgjørelse.

– Jeg må personlig si at jeg er overrasket. Jeg mente vi var kommet med en fornuftig påstand. At domsutvalget endte på 13 måneder virket også som en fornuftig dom. Det er vist ubetydelig skyld. Det var et sår som skulle leges, og dette var ikke prestasjonsfremmende, sier Gjengedal til TV 2.

– Hva er du overrasket over?

– Det vil jeg ikke uttale meg om før jeg har sett begrunnelsen for anken nærmere. Sett i lys av hva som FIS-sjefen uttalte på et tidligere stadie, skulle man kanskje ikke vært overrasket. Likevel mener jeg 13 måneder er en riktig dom, sier han.

Gjengedal håper for utøvernes del at anken kommer opp så fort som mulig, i hvert fall før sommeren.

Johaug anket ikke

Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned.

Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL sesongen etter at VM i Lahti røk.

Ordknapp WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.

(TV 2/NTB)