Foto: Åserud, Lise

– Vi klarer det 90 prosent av nordmenn prøver på

Hopplandslaget avviser vektpress som årsak til Forfangs besvimelse. Tom Hilde mener nordmenn er misunnelige på hoppernes vekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johann André Forfang meldte brått forfall kort tid før mikskonkurransen i Lahti-VM søndag. Årsaken var at han besvimte like før start.

– Jeg fikk et akutt blodtrykksfall som gjorde at jeg falt om et lite sekund. Da fikk jeg beskjed om at det var uaktuelt å hoppe på ski, sier Forfang.

Mandag forklarte Forfang at det ikke er uvanlig blant hoppere å spekulere i væskeinntak før konkurranse. Tromsø-gutten avviser imidlertid at det var årsaken til at han tok telling søndag.

– Et blodtrykksfall kan skje hvem som helst. Det var en mer eller mindre naturlig reaksjon på noe som skjedde. Mangel på væskeinntak er bare en sekundær forklaring her. Det hadde nok skjedd uansett. Det med væskeinntaket var bare en kommentar jeg la til for å forklare at jeg ikke hiver nedpå med vann før konkurranse. Men det var ikke væskebalansen som gjorde at jeg besvimte, sier Forfang.

– Har det noe med vekt-pining å gjøre?

– Nei.

Medisinsk koordinator for hopplandslaget Lars Haugvad avviser også at det ligger usunne fysiologiske årsaker bak Forfangs besvimelse, og sier det er noe som kan skje hvem som helst.

– Jeg forstår at det er mange spørsmål rundt det som skjedde med Johann, det er naturlig. Besvimelser er ikke uvanlig og noe som kan skje med 30 prosent av Norges befolkning i løpet av en normal hverdag, sier han.

Haugvad mener Forfangs besvimelse kom av helt naturlige årsaker.

– Det som skjedde med Johann er ikke annerledes enn det som kan skje dersom man tar en blodprøve eller er i en veldig stressende situasjon. Da får man et blodtrykksfall og blir emosjonelt uvel. Resultatet av det er besvimelse. Det har ingen direkte sammenheng med verken vekt, ernæringsstatus eller hydrering. Vi overvåker utøverne hver eneste dag og utøverne rapporterer deres energinivå inn til oss og legene hver dag, sier han.

Sportssjef for hopperne Claes Brede Bråthen forteller hvorfor årsaken til Forfangs fravær ikke ble kommunisert umiddelbart.

– Jeg var usikker på hvor godt informert de pårørende var. Derfor ville jeg ikke si at Johann hadde besvimt på det tidspunktet. Jeg ville det skulle høres så lite dramatisk ut som mulig for de som kanskje ikke visste noe hjemme, sier Bråthen.

Tom Hilde forteller at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lagt ned regler for hvor lav BMI utøverne har lov til å ha.

– FIS kom med regler for noen år siden om at man skal ha relativt høy BMI, som de fleste greier å ligge rundt. Så varierer vi en halvkilo hver dag i væskeinntak for å ligge nærmest mulig den grensen, men for min del reagerer nok folk flest på hvor mye vi faktisk spiser og hvor lite vi bryr oss om mengden mat vi får i oss.

Han forteller at han oftere møter mennesker som undrer seg over hvor store mengder mat han putter i seg.

– De jeg møter lurer veldig på hvordan jeg kan spise kake to dager før renn. Men det er veldig enkelt. Det er bare til å putte det i munnen og tygge. Jeg tror det med vekt blir veldig overdrevet i vår situasjon. Jeg ser andre idretter hvor jeg ser utøvere som er like tynne som oss. Det er jo fordi det lønner seg. Vekt i hopp er dødvekt. Vi flyr lenger når vi er lette, men vi er aldri sykelig lette og vi tyner det ikke for mye.

Hilde innrømmer likevel at utøverne presser seg litt ekstra for å nå det optimale vektnivået før konkurranse.

– Vi har presset oss mange ganger, men det blir gjort i samråd med mennesker som kan veldig mye om det her, sier han.

Han mener oppmerksomheten rundt hoppernes vekt skyldes helt andre ting enn fokus på hva som er fysiologisk forsvarlig.

– Det er snakk om rett og slett å få til det å slanke seg, noe 90 prosent av den norske befolkningen prøver på, men ikke får til. Der lykkes vi fordi vi har folk rundt oss som gjør at vi kan gjøre det i kontrollerte former. Sånn jeg ser på det er det mye misunnelse rundt det at vi faktisk lykkes med det vi prøver på, sier han.