Olsson om Klæbo: – Han får ingen stilpoeng av meg

Svenskenes superstjerne skvatt i sofaen da han så Johannes Høsflot Klæbos klassisk-teknikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Høsflot Klæbo har imponert stort så langt i VM. En tredjeplass i sprinten ble fulgt opp av flere råsterke etapper i lagsprinten. Spesielt i motbakkene gikk det unna.

Klæbo har brukt mye tid på å utvikle motbakke-teknikken som har skapt overskrifter i VM.

Med høye kneløft nærmest springer 20-åringen opp motbakkene rundt VM-arenaen i Lahti. Det har fått både konkurrenter og tilskuere til å sperre opp øynene. På kort tid har stjerneskuddets uortodokse stil blitt et stort samtaleemne.

Johan Olsson, langrennssirkusets kanskje mest stilrene klassisk-løper, la merke til den spesielle Klæbo-teknikken.

– Hehe. Jeg hadde vel en kommentar da jeg så det, men jeg vet ikke om jeg vil avsløre det, sier han.

– Jo, det må du gjøre...

– Det virker som det går fort, men han får ikke stilpoeng av meg. Hvorfor? Min vurdering er at løpingen ikke så spesielt pent ut. Men det spiller ikke så store rolle. Det går jo unna for gutten. Snart er det kanskje vi som hermer etter ham, sier han.

Klæbo bryr seg ikke om Olssons stil-kritikk.

– Jeg trenger ikke stilpoeng. Det ser ikke spesielt bra ut, men det er det mest effektive. Da synes jeg det er verdt å bruke det. Jeg kommer til å bruke den teknikken selv om jeg får 10,5 i stilpoeng i stedet for 20, sier han.

– Jeg sov ikke i natt
Martin Johnsrud Sundby synes det er spennende at Klæbo går nye veier.

– Jeg har ikke sovet så mye i natt. Jeg har vært ute å trent på løpebein i hele natt, spøker han, før han legger til:

– Det mest spennende jeg vet om er når folk finner på nye ting og gjør ting på sin måte. Det går raskere enn hva de andre får til. Det fanger min oppmerksomhet. Jeg er fascinert, sier han.

Mandag røpet Klæbo at den overraskende tekniske varianten ikke var noe spontant påfunn.

– Jeg har fokusert på å utvikle min egen metode, og det er kult at den funker så bra som den gjør, sa han til NTB og andre medier under et pressetreff i regi av utstyrsleverandøren Fischer.

– Jeg håper og tror at dette er noe nytt, og det er det som har vært planen helt fra starten av. Dette er ikke noe man bare kommer på. Slike ting tar tid. Jeg har prøvd å bruke tid på å utvikle dette, så dette har ikke kommet over natta, tilføyde han.

– Unner ingen andre gull
Olsson frykter Martin Johnsrud Sundby på onsdagens 15-kilometer klassisk. Svensken er overrasket over at Sundby ennå ikke har tatt mesterskapsgull.

– Jeg vet ikke om jeg unner noen gull. Ser man på hans karriere og hvor bra han er, burde han hatt gull. Men dagen før en konkurranse unner jeg ingen andre gull, smiler han.

– Er det realistisk at du tar gull?

– Det er ikke realistisk. Det er aldri realistisk. Det var ikke realistisk at jeg skulle gå 38 kilometer for meg selv i Val di Fiemme heller, sier han.