Johann André Forfang meldte forfall før mikskonkurransen søndag. Mandag forteller han hva som ligger bak. Foto: Pedersen, Terje
Johann André Forfang meldte forfall før mikskonkurransen søndag. Mandag forteller han hva som ligger bak. Foto: Pedersen, Terje

Landslagshopper besvimte før VM-konkurranse. Det får TV 2-ekspert til å reagere

TV 2s Johan Kaggestad mener hoppsporten må passe seg for ikke å gå for langt.

Johann André Forfang meldte brått forfall kort tid før mikskonkurransen i Lahti-VM søndag. Årsaken var at han besvimte like før start.

Det sier han til NRK.

– Det svartnet for meg, og jeg deiset i bakken. Jeg kom i en stresset situasjon og var lav på væske og næring. Jeg hadde ikke drukket nok vann. Jeg fikk tunnelsyn og svimte av etter det, sier Forfang til statskanalen.

Mandag var han tilbake i hoppbakken.

– Johann er oppe og går. Han trener i dag, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NTB.

Hopperen føler seg klar til å sette utfor igjen.

– Nå har han blitt sjekket av lege. Alt står bra til, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Forfang forteller at det ikke er uvanlig praksis blant skihoppere å spekulere i væskeinntak før konkurranse.

– Det var for ikke å ha dødvekt. At jeg lot være å drikke vann for ikke å veie mer enn nødvendig. Da jeg fikk blodtrykksfall og ble stresset, var ikke det heldig. Det er noe vi bevisst gjør siden det lønner seg å være lett i hopp, sier Forfang til NRK.

Det får TV 2-ekspert og trenerlegende Johan Kaggestad til å reagere.

– Det er ikke sunt. Idretten er på gal vei når det går så langt at det blir en konsekvens, sier Kaggestad til TV 2.

– Det går en veldig tynn linje når det gjelder å balansere næringsinntak med det som er fornuftig. Vi har sett mange saker tidligere hvor dette har vært tema. Vi har hatt norske hoppere som har vært tilnærmet anorektiske, så det er en veldig tynn balansegang og spørsmålet er hvor sunn denne idretten er, fortsetter han.

Kaggestad mener det er viktig at hopperne og apparatet rundt dem har et god samspill og god kommunikasjon for å unngå at det som skjedde med Forfang søndag skjer igjen.

– Dette har vært diskutert mye og Forfang blir et nytt eksempel på en sport som er i faresonen. Da er det veldig viktig med et godt støtteapparat rundt utøverne. Hvor grensen går blir et samspill mellom hopperen selv, trenerne og det medisinske apparatet, sier han.

Kaggestad har imidlertid tillit til at hopperne har et apparat rundt seg som har stort fokus på utøvernes fysiske helse.

– Med den utviklingen sporten har hatt, er jeg overbevist om at det medisinske støtteapparatet og trenere har et stort fokus på hva som er menneskelig forsvarlig for utøverne. De har med seg leger som er ansvarlige for at utøverne har god helse, sier han.

(NTB/TV 2)