Tallenes tale er klar: Slik ender Premier League

Eksperter på statistikk og sannsynlighetsberegning slår fast at Chelsea vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en simulering av alle kampene som gjenstår i Premier League 100.000 ganger har tallknuserne i Odds Model kommet frem til at det er 86,7 prosent sjanse for at Chelsea vinner ligaen denne sesongen.

Dermed kan José Mourinho ha rett i at Manchester United bare har FA-cupen å spille for.

Slik er sannsynligheten for topp seks:
Chelsea 86,7%
Manchester City 5,5%
Tottenham 4,5%
Liverpool 2,3%
-------------------
Arsenal 0,7%
Man United 0,2%

Og i bunnstriden ender det slik:
Leicester
-------------------
Hull
Crystal Palace
Sunderland

Og dette er gjort for å komme frem til tallene.

– Vi vekter skudd, vi vekter mål, vi vekter hjørnespark. Summen av det blir til et alternativt resultat, som gjerne er forskjellig fra det som blir resultatet i kampen. Hvis Liverpool slår Manchester City 2-0, men statistikken viser noe helt annet, og de som sitter med statistikken mener noe annet, så vil vi få et mer fair resultat i forhold til våre modeller, sier Runar Endestad i Odds Model til TV 2.

– Før en kamp ser vi på lagene og ligasnittet, hvor mange mål som er forventet. Så ser vi på en historisk analyse på hvor mange mål det er scoret i de forskjellige rundene tidligere. Vi legger inn vær og vind som er ganske store faktorer, spesielt på vinterstid. Baneforhold, lagnytt og skader. Har laget spilt i Mesterligaen forrige uke, skal de spille i Mesterligaen. Alle mulige faktorer som kan ha noe som helst å si prøver vi å legge inn. Det er veldig grundig, egentlig alt mellom himmel og jord. Jo mer informasjon vi kan bake inn jo mer nøyaktige blir tallene våre.

Hvorfor skal vi stole på tallene dere?

– Fordi vi har veldig mange år og veldig mange sesonger med historiske tall, og veldig avanserte modeller som gjør oss rustet til å ha et bedre anslag enn menigmann vil klare å komme opp med, forklarer han.

– Det skal relativt mye til for at Chelsea ikke vinner ligaen, men spenningen lever. Det er tross alt 13 prosent sannsynlighet for at Chelsea ikke vinner ligaen. Og Sunderland har gjort utrolige ting før.