Northug vraker seg selv fra stafetten og andre VM-øvelser

Petter Northug trekker seg som 12. mann i VM-troppen. Det betyr at trønderen kun går sprint og femmil i Lahti-VM. Avgjørelsen høster ros fra landslagsledelsen, som ga ham angrefrist.

Onsdag kl. 19 ser du «Northug: Jakten på VM-formen» på TV 2 og TV 2 Sumo.

– Da er situasjonen sånn like før VM i Lahti at jeg går ut som 13. mann og Hans Christer Holund går inn som 12. mann. Jeg føler selv at dette er helt riktig, sier Petter Northug.

Dermed får vi ikke se ham på verken sprintstafett eller som ankermann på stafetten slik vi er vant til. Han var allerede vraket fra 30 km i VM.

Nå går han kun torsdagens sprint og avslutningen femmila. Begge løp er han forhåndskvalifisert til som tittelforsvarer.

– Hadde jeg ikke hatt friplassene, hadde jeg ikke vært i VM-troppen, erkjenner 31-åringen i en dokumentar som sendes på TV 2 onsdag kveld kl. 19.

Så langt har sesongen vært en katastrofe grunnet overtrening i november.

Northug får ros

Hans Christer Holund dunket til med 3. plass på søndagens 15 kilometer i Otepää. Han blir nå 12. mann i troppen.

– Hans Christer gjorde et veldig bra løp i Otepää i helga, og har vist bra form, så han kan være en reservejoker i dette mesterskapet på distanseløpene. For min del er jeg per dags dato kun aktuell for sprinten og femmila, sier Northug.

Nå roses 31-åringen av landslagsledelsen for avgjørelsen.

Landslagstrener Tor Arne Hetland sier til TV 2 at Northug selv tok avgjørelsen og at dette viser hvilken lagspiller skistjernen er.

– Etter løpet i går tok vi en prat. Da sa han at han kun var aktuell til å gå sprint og femmila i VM. Han så at det var et stykke frem til de andre, og at andre var i god form. Da løste det seg på den måten, forteller Hetland.

– Avgjørelsen kom fra ham selv altså?

– Ja, jeg ga ham to timers betenkningstid også.

– Han fikk angrefrist?

– Hehe, ja, men han sa at det ble slik. Jeg mener det er en voksen avgjørelse og viser hans rolle i teamet. Han tenker på andre og ser at flere er i god form. Han viser seg som en lagspiller.

– Viser storsinn

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til NTB at han ikke er overrasket over beslutningen.

– Petter viser storsinn med en slik avgjørelse, og jeg er ikke overrasket. Vi har hatt en dialog rundt dette helt siden NM, sier Løfshus.

Løfshus avviser at det ligger noen form for press bak avgjørelsen.

– Nei, som sagt har vi hatt en dialog rundt dette en god stund. Dette er en grei løsning når vi har gode folk i troppen. Dette er noe Petter helt og holdent har styrt selv, og hans beslutning viser hvilken stor idrettsmann han er.

Holund og Simen Hegstad Krüger blir hjemmeværende reserver.

– Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger forbereder seg til VM hjemme i Norge og vil, om noen ikke blir syke, først komme til Lahti i slutten av mesterskapet, sier Hetland.