KAN SMILE: Tidligere VIking-trener Kjell Jonevret skal ut på nye eventyr. Foto: Johansen, Carina
KAN SMILE: Tidligere VIking-trener Kjell Jonevret skal ut på nye eventyr. Foto: Johansen, Carina

Jonevret blir trener i Sør-Afrika - presentert som «ny norsk trener»

Kjell Jonevret fortsetter karrieren i storklubb på det afrikanske kontinentet.

Kjell Jonevret (54) fortsetter karrieren i sørafrikanske Orlando Pirates FC.

Det bekreftet klubben på en pressekonferanse mandag. Jonevret skal ha skrevet under på en treårsavtale med klubben fra Parktown, Johannesburg.

– Jeg ser virkelig frem til dette, og det vil bli fantastisk. Det er en ære å stå her nå, sa svensken på pressekonferansen, ifølge sørafrikansk Sport 24.

Nettstedet omtaler ansettelsen av Jonevret som et sjokkerende valg av «piratene».

– Jeg vil si at jeg kjenner sør-afrikansk fotball fantastisk godt. Jeg har vært her nede og sett en del kamper, la Jonevret til.

BLIR PIRAT: Kjell Jonevret - den tidligere Vikingen - presentert i Orlando Pirates. Bilde: Twitter/@orlando_pirates
BLIR PIRAT: Kjell Jonevret - den tidligere Vikingen - presentert i Orlando Pirates. Bilde: Twitter/@orlando_pirates

Ifølge svenske Expressen ble Jonevret først presentert som Orlando Pirates «nye norske trener» da klubben først la ut nyheten på sine hjemmesider. Minutter senere var feilen oppdaget, og Jonevret var igjen svensk.

Svensken var ferdig som Viking-trener i fjor høst. Han har tidligere trent lag som Molde, Djurgården og Brommapojkarna.

– Ett av aspektene som var attraktivt ved Jonevret er hans lojalitet til klubbene han har jobbet for. I en industri der trenere rundt om i verden er blitt vant til å gå fra en klubb til en annen, har Jonevret vist i sine tidligere klubber at han ønsker å være involvert over tid og ikke er interessert i «quick fixes», sier Dr Irvin Khoza.

Piratenes styreformann mener nemlig at langsiktig tankegang er det som må til for å få klubben tilbake til gammel storhet.

– Suksess er en reise og ikke en sprint. Det er vårt ønske at klubben finner tilbake til sin storhet og i Jonevret tror vi at vi har en som kan oppnå det, sier han.

En av to klubber fra Sør-Afrika med mesterligatittel
Orlando Pirates har vunnet sør-afrikansk Premier League fire ganger siden den ble startet i 1996. De vant også National Soccer League en gang og National Premier Soccer league tre ganger i en tid da sør-afrikansk fotball var organisert på en annen måte.

Storklubben har også 23 nasjonale cuptitler, og er ett av kun to lag fra Sør-Afrika som har vunnet den afrikanske Mesterligaen. Den vant de i 1995.

Jonevrets nye klubb var også i finalen i CAF Champions League i 2013, men tapte da for egyptiske Al-Ahly, turneringens mestvinnende lag gjennom tidene. Egypterne tok da sin åttende tittel.

I 2015 ble Pirates nummer to i CAF Confederation Cup, og de er også den eneste klubben siden 1996 som alltid har vært blant de åtte øverste i landet.

Klubben ble stiftet i Orlando, i Soweto, og fikk sitt navn etter en film med navn «The Sea Hawk» fra 1940 med Errol Flynn i hovedrollen.

Erkerivalene i Soweto er Kaizer Chiefs, og derbyet dem imellom er regnet for å være et av de mest omstridte i hele verden. Siden 2010 har begge de to ligaoppgjørene mellom lagene spilt på FNB Stadum (Soccer City, kjent fra VM i 2010), og totalt 150'000 tilskuere så de to kampene forrige sesong.

Jonevrets første kamp som Pirates-sjef er hjemme mot Polokwane City lørdag, før hans lag neste helg skal møte nettopp Kaizer Chiefs på den enorme arenaen 4. mars.

Overtar etter tyrker
Tidligere er Orlando Pirates blitt trent av blant andre den tidligere nederlandske toppspilleren Ruud Krol, som har to VM-sølv, og Eric Tinkler, som spilte Premier League-fotball for Barnsley.

Klubbens forrige hovedtrener var Muhsin Ertugral fra Tyrkia, men han gav seg i jobben i november. Siden den gang har Augusto Palacios ledet laget midlertidig.

Orlando Pirates ligger for øyeblikket på 10. plass i den sør-afrikanske ligaen etter 18 kamper. Avstanden opp til Mesterliga-kvalik er på elleve poeng når tolv kamper gjenstår. Forrige sesong ble de nummer sju.

Ansettelsen gis stor oppmerksomhet i Sør-Afrika. Ifølge en Twitter-bruker er ordene «kjell» og «jonevret» blant dem som trender i Johannesburg i minuttene etter ansettelsen.

Det har ikke lyktes TV 2 Sporten å få en kommentar fra Jonevret mandag.

TV 2/NTB