DOPINGDØMT: Therese Johaug. Her fra verdenscuprennet i Holmenkollen.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
DOPINGDØMT: Therese Johaug. Her fra verdenscuprennet i Holmenkollen.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Johaug-dommen er en skandale. Bare tull!

Polsk langrennstrener mener Johaug-dommen er en oppfordring til andre om å dope seg.

Dommen i saken mot Therese Johaug har vakt stor interesse internasjonalt. Den norske landslagssjefen, Vidar Løfshus, maner til ro fra utlandet.

– Jeg synes at nå skal alle ha respekt for dommen som er avlagt, så får vi se om noen anker, sier Løfshus til TV 2.

Men den beskjeden har nok ikke nådd Polen.

Langrennsdronningen Jusztyna Kowalczyk har ikke uttalt seg, men det har andre langrennspersonligheter.

Dommen omtales ikke i rosende ordelag.

– Det er en skandale. Rett og slett en skandale, sier den tidligere polske langrennsløperen og -treneren Edward Budny til WP Sportowe Fakty.

– De norske opererer under en dekning av at de alltid er uskyldig. Alle doper seg, bortsett fra dem. De har sagt dette over mange år. Jeg husker en historie fra OL i Innsbruck i 1976. Det var ikke lov å bytte ski, men landslagstreneren deres byttet uten blygsel skiene til en utøver rett ved siden av meg. Det er slik de opererer. Alle burde straffes på lik linje.

Budnys meritter er størst som trener. Han var mannen bak Josef Luszczek som tok VM-gull i 1978 og Jan Staszel, verdensmester i 1974.

Han tror Norges sterke posisjon i skisporten er en del av grunnen til at Johaug fikk en så lav straff.

– Norge er et lite land, men siden de er så sterke i sporten er de overalt. Hvor mange representanter har de i FIS? De har innvirkning alle steder, sier han.

– Dommen er bare tull. Hvordan har de tenkt å straffe de neste som blir tatt? Det er en oppmuntring til å ta sjansen og bruke doping. Om du blir tatt får du bare 13 måneder, kanskje ni eller kanskje bare seks.

Den meritterte treneren tror Johaug kommer sterkt tilbake til OL i Pyeongchang, i likhet med TV 2-ekspert Mads Kaggestad, og mener dommen var spesialdesignet for at 28-åringen skal rekke lekene i Sør-Korea.

– Johaug kommer til å hvile seg, og så kommer hun tilbake som Marit Bjørgen gjorde. Det var selvfølgelig det dét handlet om. At hun skulle få dra til OL.

Delte meninger

I Sverige har saken naturligvis fått stor oppmerksomhet. Radiosportens ekspert, Torgny Mogren, mener dommen rettferdig.

– Dommen er rettferdig, ut fra omstendighetene. Å være borte en hel sesong er ikke enkelt, men jeg tror Johaug kan ha gode sjanser i OL i Sør-Korea, sier Mogren til nyhetsbyrået TT.

Han sier likevel at hele saken virker uforståelig, og at han ikke forstår hvordan legen og det norske skiforbundet kunne gi salven til Johaug.

– Det er for meg helt ufattelig, jeg har en følelse av at hele sannheten ikke er kommet fram, sier han.

Den svenske skiløperen Maria Rydquist sier Johaug-saken har skapt en splittelse blant utøverne i verdenscupen.

– Det er mange som har synspunkter, og det har vært mange ulike dopingdebatter som har pågått parallelt. Det er bra det er kommet en dom nå, det har vært mange måneder med uvisshet, sier Rydquist til Sveriges Radio.

Hun understreker at hun synes Johaug har fått en streng straff, men at det er vanskelig å si hvorvidt den er for streng eller ikke.

Leder for svenskenes landslag, Rikard Grip, mener dommen er som ventet.

– Dommen er som ventet. Jeg hadde trodd man ville opprettholde dommen på 14 måneder, men så landet de på 13, sier Grip.

– Et offer

Også i Norge er det mange reaksjoner knyttet til saken.

Advokat Gunnar-Martin Kjenner kaller Therese Johaug et offer på antidopingens alter.

Han synes det er strengt av NIFs domsutvalg å utestenge langrennsstjernen.

– Jeg synes det er en streng dom. Men når hun først skulle dømmes, er dommen mild. For det er jo en grense på 12 måneder nedad når man først dømmer, sier Kjenner til NTB om dommen på 13 måneders utestengelse.

Han presiserer at han er på ferie og nettopp har fått med seg domsavsigelsen i norske medier. Ut fra det han har lest der, mener han at domsutvalget kunne landet på en frifinnelse.

– I tillegg til å slå fast at legen (Fredrik Bendiksen) anbefalte medisinen, sier dommerne at Johaug er lite å bebreide for videre undersøkelser. Men de sier ikke hva de forventer at hun i tillegg skulle ha gjort.

– Marit Bjørgen sier også at hun ville gjort nøyaktig det samme som Therese. Jeg mener de (domsutvalget) stiller for strenge krav. Er hun uten å bebreide, burde de landet på at hun er uten skyld, sier Kjenner.

Han mener Therese Johaug er blitt et offer på antidopingens alter og tror dommen strider mot den alminnelige nordmanns rettsforståelse.

– Å dømme Therese Johaug vil heller ikke føre til flere dopingovertredelser. Hun har forklart at hun gjorde de undersøkelsene hun kunne, og man kan ikke forvente mer av et menneske enn det, sier idrettsjuristen.