VM-skandale:  Fourcade gikk i protest

Martin Fourcade forlot blomsterseremonien etter mixed-stafetten i Hochfilzen. – Russerne ville ikke ta meg i hånden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Fourcade og det russiske laget er langt fra bestevenner.

Da blomster skulle deles ut etter mixed-stafetten, toppet det seg.

Franskmannen tok bare kvinnene på Russlands bronselag i hendene. Deretter forlot sølvvinneren seremonien før medaljene var utdelt.

Det medførte oppstandelse og diskusjoner med den franske landslagsledelsen, som forsøkte å roe ham ned. Landets skiskytterpresident sier til TV 2 at det var feil av Fourcade å gå.

Etterpå sa Fourcade at det var russerne som nektet å ta ham i hånden.

Han hevdet også at Russland hadde bedt IBU om at han skulle bli straffet for en kommentar på instagram der han påpekte at om dopingdømte Alexander Loginov, som var tilbake i konkurranse igjen i VM, har sonet to år for EPO-bruk.

– Jeg er ikke en «bad guy». Jeg mener jeg fortjener respekt når jeg kjemper og vinnere rettferdig, sa Fourcade på pressekonferansen.

Anton Sjipulin sa via tolk at hele det russiske laget reagerte når et av medlemmene ble kritisert.

Da tok Fourcade og spurte inn i mikrofonen hva han hadde gjort.

– Det har vært mye negativitet mot Loginov. Man tåler det en eller to ganger, men det går ikke i lengden. Utspillene til Fourcade er ufine. Vi ønsket å feire medaljen, men han ødelegger med sine personlige utspill, sa Sjipulin.

Han oppfordret så alle til å oppføre seg og fokusere på å konkurrere.

Før start på pressekonferansen beklaget Fourcade til det tyske gullaget. Han ble spurt av en av de tyske utøverne om noe skjedde på den siste runden som gjorde ham forbannet.

– Det er på grunn av Loginov. Det hadde ikke noe med det som skjedde i løypen. Det var en sprint, det var aggressivt, men ikke noe spesielt.

– Jeg beklager at dette skjer når dere vinner gullmedalje. Jeg skammer meg.

– Nei, nei, det er OK. Det er deres feil, ikke din, sa Vanessa Hinz.

Har kritisert Russland

Forucade er en åpen kritiker av Russland, som er under sterk mistanke etter avsløringene i McLaren-rapporten om organisert statlig doping. Han krever også strengere straffer for dopingtatte utøvere.

Fourcades instagram-kommentar, som han sier russerne vil straffe ham for.
Fourcades instagram-kommentar, som han sier russerne vil straffe ham for.

Russiske Alexander Loginov var tilbake i konkurranse i mixed-stafetten etter en dopingdom. Fourcade har åpent kritisert at Loginov får delta i VM.

Da Fourcade gikk ut på sin etappe tok han en litt frekk passering der han kjørte over skiene til Loginov, som var ferdig med sin etappe, slik at russeren falt.

I spurtduellen med Anton Sjipulin om sølvet tok han også en litt frekk manøver der han skiftet spor like foran ham på oppløpet.

Da de skulle gå over mål, snudde han seg mot russeren og slo seg på brystet og jublet.