UTESTENGT: Therese Johaug har fått dommen.
UTESTENGT: Therese Johaug har fått dommen. Foto: Junge, Heiko

Nå er Johaug-dommen klar

– Det føles feil, sier skidronningen etter at hun ble utestengt i 13 måneder.

– Jeg er glad for at domsutvalget ser at det ikke var noen prestasjonsfremmende hensikt eller effekt ved bruken av leppekremen. Jeg er også glad for at utvalget er enige i at jeg ikke hadde noen grunn til å tvile på de forsikringer jeg fikk av landslagslegen. Jeg skjønner at dopingreglene må være strenge. Det føles likevel feil at jeg kan få tretten måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat, sier Johaug i en pressemelding etter at hun ble utestengt i 13 måneder.

Therese Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol 16. september i fjor.

Siden har striden stått på hvor mye hun visste om det ulovlige inntaket.

Utestengt i 13 måneder
Fredag kom avgjørelsen fra NIFs domsutvalg:

«Therese Johaug, født 25. juni 1988, taper retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv, for et tidsrom av 13 - tretten – måneder med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18. oktober 2016.»

Les hele dommen her

Selv om Johaug selv er misfornøyd med dommen, så er apparatet rundt henne godt fornøyd med at hun er blitt trodd.

– Først og fremst tenker vi det er bra domsutvalget slår fast at Johaug ikke har tatt dette stoffet i prestasjonsfremmende hensikt. Nå skal vi bruke noen dager på å la dette synke inn og se hvordan vi skal gjøre videre. Vi har vært forberedt på en slik dom, og er glade for at det har kommet en avklaring, sier Johaugs manager Jørn Ernst til TV 2.

– Hvordan tar Johaug det?

– Hun er glad for at det har kommet en avklaring, også avventer vi litt hva vi gjør videre, sier han.

Mads Kaggestad mener dommen var som forventet.

– Vi trodde på 12 eller 14 måneder. Så ble det midt mellom. Det viser at det har vært vanskelig. Her balanserer man på en dom som kan aksepteres av alle. Det er viktig at den ikke blir oppfattet som for mild, slik at den blir anket. Men her er det så mange ting som svarer til Johaugs fordel at de går for litt mildere enn det som var innstillingen til Antidoping Norge, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Tror ikke på anke
Han mener at hun åpenbart er trodd og han skryter av jobben forsvaret hennes gjorde.

– Det er en grei straff. Hun får nå den ekstra måneden i rabatt. Det hjelper på oppkjøringen hennes til OL. Hun har fått en dom som gjør at hun kan komme i form til OL. Hun får en oppkjøring og mulighet til å gå konkurranser slik at hun kan kvalifisere seg til OL uten at andre på laget kan føle seg forbigått, sier Kaggestad.

Han tror ikke dommen vil bli anket.

– Det er en dom som alle kan leve med. Jeg er sikker på at det oppfattes som strengt for mange. Men i forhold til reaksjoner fra internasjonal side og den tunge prosessen det ville vært med en anke, så tror jeg det er en dom som får stå fra Johaugs side. Den er også så streng at jeg ikke tror at WADA vil anke, mener TV 2-eksperten.

Men Johaugs advokat Christian B. Hjort er ikke veldig fornøyd med dommen.

– Vi er i utgangspunktet skuffet over resultatet, all den tid vi prosederte på frifinnelse, sier Johaug-advokat Christian B. Hjorth.

– Samtidig er vi glad for at domsutvalget er så tydelig på at hun aktivt gjorde tiltak ved å spørre landslagslegen, og at hun ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt av å bruke det. Men når domsutvalget har lagt det til grunn, forstår vi ikke hva som gjør at de kan gi 13 måneder utestengelse

– Hva vil dere foreta dere nå?

– Nå vil vi bruke de nærmeste dagene til å vurdere hva vi skal gjøre.

– Har vanskelig for å forstå
– Hvordan reagerte Johaug på dommen?

– Hun reagerer slik som jeg har gitt uttrykk for, og som hun sier i en pressemelding. Hun er glad for at domsutvalget legger til grunn at det ikke var noe prestasjonsfremmende effekt, og at hun gjorde tiltak. Hun skjønner at regelverket er stengt, men har vanskelig for å forstå at det som har skjedd kan gi grunnlag for 13 måneder utestengelse.

Johaug hevder selv at hun har fått det forbudte stoffet i seg gjennom kremen Trofodermin, som hun brukte på grunn av en forbrent leppe. Og er blitt trodd på det.

Clostebol er betegnet som anabole steroider og dermed på WADA-listen over forbudte stoffer.

Johaug hevder hun fikk i seg stoffet uten å vite noe om at det var i leppekremen. Kremen hevder Johaug at landslagslege Fredrik Bendiksen ga henne på høydesamlingen i Italia. Bendiksen trakk seg fra jobben da den positive prøven ble kjent.

Bekreftet Johaugs versjon
Den tidligere landslagslegen bekrefter Johaugs versjon. Hverken hun eller legen sjekket salven. Det er også opprettet egen sak mot Bendiksen, men den er ennå ikke ferdigbehandlet.

Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget kom til Seiser Alm 24. august. Etter fire dager fikk Johaug problemer med solbrente lepper.

3. september, vel ett døgn etter at han sjekket Johaugs lepper, oppsøkte Bendiksen apoteket som ligger vegg i vegg med løperhotellet i Livigno. Det var der det uheldige innkjøpet fant sted.

Antidoping Norge ønsket å utestenge Johaug i 14 måneder da de behandlet saken i fjor.

Advokat Niels Kiær, som representerte Antidoping Norge under den åpne Johaug-høringen, fastholdt i sin prosedyre at Johaug burde utestenges i 14 måneder.

Johaugs advokat Christian B. Hjort mente på sin side at det ikke var grunnlag for å utestenge skistjernen.