Skiskytterne ble hørt på dopingmøte

Innfører kraftige bøter og tvinger Russland til å si fra seg VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag startet den ekstraordinære kongressen til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i VM-byen Hochfilzen.

President i det norske skiskytterforbundet, Erlend Slokvik, bekrefter overfor TV 2 ved tretiden onsdag at disse to av tre forslag fra utøverne ble vedtatt mot Ukrainias stemme:

• Opp til én million euro i bot til forbund med en dopingtatt utøver. Bøtene vil bli tilpasset ut fra hvert enkelt forbunds budsjett og økonomiske ressurser - for eksempel kan ikke en liten skiskytternasjon bøtelegges med en million euro.

• Inndragelse av kvoteplasser i verdenscupen til nasjoner med en dopingdømt utøver

I tillegg fikk Russland beskjed om at de må si fra seg VM i 2021. Hvis de ikke gjør det, vil mesterskapet bli tatt fra dem. Russland er sterkt uenig med IBU i denne saken og McLaren-rapporten, som avslører systematisk doping i landet.

Se hvordan Bjørndalen og Fourcade reagerte da de ikke ble hørt ved forrige IBU-møte i videovinduet øverst på siden!

Brudd med WADA-koden

Grunnen til IBUs vedtak er utøvernes brev, og det internasjonale antidopingbyråets bekymring over å tildele et mesterskap til et land som ikke er vurdert til å ha tilstrekkelig antidopingarbeid.

Russland fikk tildelt mesterskapet gjennom kongressen i september i fjor. Nå har de til 24. februar med å si fra seg mesterskapet.

– Det kan være et brudd med WADA-koden at kongressen ga VM til Tjumen, Russland. Risikoen er at hele IBU kan bli vurdert til å være ikke i samsvar med WADAs regler. Det er er ikke bra for skiskyttersporten. Av flere grunner, sier president i det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg.

IBU har frem til 28. februar med å forklare hvorfor Russland eventuelt har fått mesterskapet.

– Det er trusselen om at vi kan bli erklært «non-compliant» av WADA, som gjør at vi går til dette skrittet og er pro-aktive. Det ser vi som en for stor risiko å ta, sier Anders Besseberg til TV 2.

– Hvor alvorlig ville det vært?

– Det er vanskelig å si. Men vi har undertegnet og sluttet oss til WADA-koden. Da er det klart at vi har et ansvar for å følge den opp. Dette er slik som WADA i dag ser det.

Russland akter imidlertid ikke å følge IBUs ordre.

– Først og fremst er avgjørelsen ikke tatt. Vi har til 24. februar å gi fra oss VM 2021. Det vil vi ikke gjøre. Om vi ikke gir retten fra oss innen 28. februar, vil IBU-styret ta bort VM fra Tjumen, sier ordfører i Tjumen-regionen Vladimir Jakusjev til TV 2.

Applaus i salen

Men det kan virke som de jobber i motstrøm.

– Da vedtaket kom opp på skjermen var det mange som klappet, sier Erlend Slokvik til TV 2. Han var fornøyd med vedtaket.

– Det er aldri kjekt med de problemene Russland har. Vi ønsker absolutt at Russland skal bli godkjent av WADA igjen og få lov til å arrangere mesterskap, men på nåværende tidspunkt var det feil å gi dem et mesterskap.

Han får støtte av sin forgjenger i presidentvervet.

– Jeg syns det var en riktig beslutning av styret, og jeg syns det var en bra gest fra styret at Russland kan trekke det frivillig. Konsekvensen er at 24. februar så forsvinner VM, med mindre de har gjort noe selv, sier Tore Bøygard til TV 2.

Den tidligere norske skiskytterpresidenten jobber nå som teknisk delegat på IBU-arrangement.

– Russland er ikke enig i beslutningen, men de jobber med å få antidopingarbeidet på plass der. De er skuffet, og det ga dem uttrykk for, men de skjønner at om dette løpet skulle fortsette, så setter de også IBU i en vanskelig situasjon. Da kan også IBU bli sett på som ikke å opptre i tråd med WADAs antidopingkoder, og det ville skapt kjempeproblemer for alle medlemsland i IBU.

Slokvik forteller at det russiske forbundet forstod beslutningen, mens representantene fra VM-arrangør Tjumen var mindre fornøyd.

– Det er en frustrasjon over at de ble tildelt mesterskapet og så fratatt igjen. De stilte spørsmål om styret hadde rett til å gjøre det, forklarer han.

To av tre forslag blir godkjent
Med Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen i spissen har utøverne krevd umiddelbar handling fra IBU for å rydde opp i dopingproblemet i sporten. I Anterselva sist måned greide de også å presse president Anders Besseberg og resten av IBU-ledelsen til å innkalle til ekstraordinær kongress – 18 måneder før den egentlig var planlagt.

Utøverne er utålmodige etter å få innført tøffere dopingstraffer, og formulerte en rekke konrete forslag i en bredt støttet underskriftskampanje nylig:

• Opp til åtte års utestengelse for utøvere som blir tatt i doping

• Opp til én million euro i bot til forbund med en dopingtatt utøver

• Inndragelse av kvoteplasser i verdenscupen til nasjoner med en dopingdømt utøver

De to siste forslagene ble vedtatt.

Ukraina stemte mot

Kun Ukraina stemte mot forslaget om høyere bøter og inndragelse av kvoteplasser. Ukrainerne forklarte det med at de er statlig finansierte og at de risikerer å miste støtten om man står i fare for å få så høye bøter.

– Det første punktet visste vi at vi ikke kan innføre for da bryter vi Wada-koden. Det ble vedtatt at vi skal jobbe aktivt for å påvirke Wada (Det internasjonale antidopingbyrået) sammen med andre idretter for å utvide strafferammen, sier Slokvik til TV 2.

Mange av utøverne ønsket å innføre nye regler til VM i Hochfilzen – som starter med mixed stafett torsdag – men må smøre seg med tålmodighet. De nye reglene kan ikke, i samsvar med IBUs regelverk, innføres før 60 dager etter et vedtak.

– Det ble vedtatt at lovkomiteen sammen med noen andre skal jobbe frem et regelverk som skal vedtas på et styremøte i juni. Det skal gjelde for neste sesong. Da skal begge de to forslagene tre i kraft, sier Slokvik.

– Vi er fornøyde
Utøverrepresentant Aita Gasparin møtte pressen ved halv tre-tiden onsdag etter å ha talt for den ekstraordinære IBU-kongressen. Slokvik opplyser at hun var klar på hva utøverne mener. Selv var hun fornøyd med å bli hørt.

– Vi er fornøyde med at de støtter oss og hørte på oppropet vårt, sier Gasparin til TV 2.

Ønsket om åtte års utestengelse er ikke lett å få gjennomført av IBU og er det ene punktet som ikke kan gjøres noe med på onsdagens kongress. Straffen for brudd på dopingreglene ligger på fire år etter dagens Wada-kode.

– Vi må se at noen av forslagene ikke bare handler om IBU, men Wada. Vi håper at også Wada vil høre oss, sier Gasparin.