Etter en drøy uke i tenkeboksen kom tirsdag gladmeldingen om at Christian Berge vraker tilbudet fra Flensburg-Handewitt, og fortsetter som landslagssjef for Norges håndballherrer.

– Under VM så sa jeg at vi en dag skal stå øverst. Når jeg sier det, så kan jeg ikke hoppe av, sier han til TV 2 tirsdag kveld.

Flere ting avgjorde
Berge har tidligere sagt at han har hatt en drøm om å trene klubben han spilte sju sesonger for.

Da muligheten dukket opp, måtte han gå noen runder med seg selv og familien før han takket nei.

– Det var flere ting som gjorde at det ble som det ble. For det første er det fantastisk moro å jobbe med guttene, og jeg hadde ikke lyst til å gå av det toget nå. Og så var det noen hensyn til familien også. Jeg hadde ikke lyst til å rive dem opp nå, forteller Berge til TV 2.

For han ønsket ikke å dra barna Emre (11) og Erle (9) ut av den hverdagen de nå har.

– Det skal man ikke gjøre. Rett og slett. Ikke når en har en jobb en trives så godt i, sier Berge.

Drømte om Flensburg-jobben
Det var heller aldri snakk om å flytte til Tyskland alene.

– Det hadde jeg aldri kommet til å gjøre. Det er vanvittig viktig å være en del av ungene sitt liv, sier Berge.

Landslagssjefen legger ikke skjul på at han lenge har drømt om å trene Flensburg-Handewitt.

– Ja, det har jeg. Det er en av de aller største jobbene en kan få, ved siden av landslagsjobben. Så det er noe jeg har tenkt på. Timingen var ikke helt bra når den kom nå. Men det var ikke noen tvil etter hvert. Jeg vet hva jeg og familien har, men vi vet ikke hva vi får. Da ble det en del mer pluss på den biten der vi vet hva har, forklarer han.

Og hensynet til familien kom først. Familien på fire trives veldig godt på Elverum. Og som landslagssjef kan han bo der han selv ønsker.

– Jeg er så heldig at når jeg får holde på med landslaget, så får jeg bo der jeg ønsker, forteller han.

Ikke noe konkret tilbud
Men selv om det den siste uken har virket som om Berge har vært i tenkeboksen og vurdert et tilbud fra Flensburg-Handewitt seriøst, så har det aldri kommet noe konkret tilbud på bordet fra tyskerne.

– Vi kom aldri ordentlig i gang med diskusjonen med Flensburg. Vi kom aldri til den konkrete biten, forteller han.

Berge har nå ledet Norge i to mesterskap. Det har endt med fjerdeplass i EM og VM-sølv. Han drømmer om å stå øverst på seierspallen. Noe han tror er mulig.

– Laget er så ungt og talentfullt. Vi kan være med å gjøre noe ordentlig bra her. Jeg er så imponert over det Gøran Johannessen, Magnus Abelvik Rød og Eivind Tangen gjør i sine første mesterskap. Og Torbjørn Bergerud, i det første mesterskapet han får spille. Det står respekt av den prestasjonen de gjør. Med mer erfaring og mer trening, så finnes det muligheter for at det skal bli ordentlig bra. Når en er med og presterer som vi gjør, så kjenner du at det er mulig å stå på toppen, sier trønderen.

Berge har etter hvert fått på plass det apparatet han ønsker rundt seg. Og han føler at han har de beste arbeidsvilkår for å nå toppen.

– Det teamet jeg har nå, og måten det jobbes på, gjør at alt blir lagt til rette for at vi skal få det til. Nå skal vi bare sørge for at vi er et topplag i fremtiden også.

Han har kontrakt til etter OL i 2020, og han har ingen planer om å hoppe av før den tid.

– Hvis ikke jeg får sparken, så blir jeg i hvert fall til 2020, lover landslagssjefen.

Tok over etter Hedin
Berge overtok som landslagssjef da Robert Hedin trakk seg i 2014.

Han fikk først jobben midlertidig for å ta Norge gjennom play off til VM 2015. Der ble det tap sammenlagt for Østerrike, men NHF var likevel overbevist om at Berge var rett mann for jobben.

Han tok landslaget trygt gjennom kvalifiseringen til EM 2016. En sterk seier over Kroatia i Stavanger var et signal om at noe var på gang.

Og under EM i Polen fikk håndballherrene sitt store gjennombrudd.

Berge ledet dem til semifinale, hvor det ble tap etter ekstraomganger for de kommende europamesterne fra Tyskland.

I VM i Frankrike skulle de vise at prestasjonen i EM ikke var en engangsforeteelse.

Berges utvalgte tok seg helt til finalen og viste at man nå har etablert seg som et av verdens aller beste lag.

Ingen barnestjerne
Berge selv var ingen barnestjerne på håndballbanen. Han spilte for Osborne og Charlottenlund i oppveksten, og fikk aldri sjansen på yngre landslag.

Men med et godt håndballhode og jernvilje ble han etter hvert en spiller storklubbene fikk øynene opp for.

Han ble værende i hjembyen og var med på storsatsingen Trondheim HK, som skulle opp i toppserien og etablere seg i toppen av norsk håndball. Men etter at bergensklubben Norrøna satte en stopper for prosjektet, gikk turen videre til Viking i Stavanger for Berge.

Der etablerte han seg som en av landets beste playmakere, og fikk i 1997 sjansen på landslaget.

I 1999 ble han hentet til Flensburg-Handewitt, hvor han hadde stor suksess. Han vant alt som kunne vinnes med klubben. Serievinnercupen (forløperen til Champions League), Bundesliga og den tyske cupen.

Vant over kreften
I 2004 fikk han diagnosen lymfekreft. Han kjempet seg tilbake og gjorde comeback i januar 2005. Men to måneder senere fikk han tilbakeslag.

Men Berge vant over kreften og var tilbake på banen igjen i desember samme år.

Det ble hans siste sesong i klubben. Sommeren 2006 dro han til Århus for å spille under sin tidligere trener Erik Veje Rasmussen. Han ble også assistenttrener i klubben.

Etter to sesonger i den danske klubben vendte han hjem til Norge for å bli hovedtrener i Elverum.

En jobb han hadde frem til han overtok landslaget.