For noen dager siden ble Alexander Kristoffs stefar og trener Stein Ørn vraket som lege på det norske sykkellandslaget.

Årsaken til at Norges Cykleforbund (NCF) valgte å avslutte samarbeidet med Ørn er at han blandet seg inn i ting som ikke hadde noe med hans rolle som lege å gjøre.

TV 2 er kjent med at det har vært misnøye med Ørn fra deler av sykkelforbundet siden VM i Richmond i 2015. Summen av episoder gjorde at NCF til slutt valgte å avslutte samarbeidet med Ørn.

I tillegg til å være trener for Kristoff, jobber Ørn også for Katusha-Alpecin og det Stavanger-baserte laget Team Coop.

Karl Lima, som er manager i Team Hitec Producs (et av verdens beste kvinnelige sykkellag), slakter måten forbundet har behandlet Ørn på.

– Stein Ørn er Norges desidert beste sykkeltrener, taktiker og landslagslege. Han vil bli dypt savnet. Skam at han sparkes av NCF-mafiaen, skriver han på nettsamfunnet Twitter.

Lima utdyper kritikken overfor TV 2.

– Jeg synes det er horribelt. Stein Ørn er en skikkelig kapasitet for landslaget. Han er vel den beste taktikeren i hele forbundet. Han er en av de dyktigste legene i Norge. Sannsynligvis er han den beste sykkeltreneren i Norge, sier Lima.

– Hva tror du er grunnen til at han ikke får fortsette?

– Det tror jeg handler om Kristoff/Edvald-konflikten og at Stavanger Sykkelklubb er kritiske til forbundet. Jeg tror det er det som ligger bak. Det er makt mot Stavanger-miljøet, og ingenting annet. De liker ikke at det finnes kritiske røster. Alle som ikke nikker og smiler forsvinner ut. Jeg vet det er mange som er fly forbannet, sier han.

Ber Lima være stille
Lima hevder at det også er andre ansatte i sykkelforbundet som blander roller. Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbund, rister på hodet av kritikken fra Lima.

– Jeg bryr meg lite om hva Karl Lima sier. Alt sykkelforbundet gjør, er negativt. Med så lite kunnskap om sykkel og hva som har skjedd her, synes jeg han skal være stille, sier Falk og legger til:

– Lima har ikke innsikt eller kunnskap om hvilke hendelser som har vært med Ørn. Lima sier at det finnes andre ansatte i forbundet som jobber med utøvere, men det er jo deres rolle. Carl Erik Pedersen er landslagstrener for kvinnene. Det inngår i hans rollebeskrivelse at han skal være behjelpelig med trening for jentene, sier Falk.

– Lima kaller dere mafia?

– Jeg ser ingen grunn til å kalle oss for mafia. Stein Ørn, som kanskje er den som burde uttale seg mest, har uttalt seg kort og enkelt. Alexander Kristoff ønsker selvfølgelig at Ørn skal være med, men han skjønner jo hva problemet er. Og da har han gjerne ikke sett alt det vi har sett, sier Falk.

– Mangel på lederskap
Lima er ikke alene om å stille spørsmål rundt Ørn-exiten. TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad synes det er synd at Ørn ikke får fortsette som landslagslege.

– Han er veldig engasjert, og det kan sikkert ha provosert noen. Jeg ser bare på det som en fordel. Han tenker sykkel hele tiden og vil syklistene vel. Så er spørsmålet om han er en del av konflikten Boasson Hagen/Kristoff. Det må man jo klare å rydde opp i. Jeg er overrasket over at man ikke har klart å rydde opp i det ennå. Det er mangel på lederskap, sier Kaggestad.

Ridderen fra Vikersund tror forbundet vil slite med å finne en bedre sykkellege enn Ørn.

– Det er et lite marked i Norge hva gjelder spesifikk medisinsk kompetanse på sykkel. Jeg tviler på at det finnes noen leger i Norge som har mer spesifikk kompetanse på sykkelmedisin enn Stein Ørn. Han har vært i sykkelmiljøet siden han var en neve stor og kan sykkel. Han vet hvordan syklister tenker og hva som er fare-elementene, sier Kaggestad.

Akkurat der er Kaggestad og sportssjef Falk enige.

– Skal man finne en like sykkelkyndig lege, må man lete over hele verden. Jeg vet at vi ikke har noen som har så mye kunnskap om sykkel og som samtidig er lege. Den kompetansen finnes ikke noe annet sted. Samtidig er han ikke forbundslege. Ørn har vært lege på de siste verdensmesterskapene. I VM, som varer en uke, er legekompetanse det viktigste. Jeg tror ikke det er avgjørende med spesifikk sykkelkompetanse. 95 prosent av jobben er å være lege. Men jeg finner ingen med kompetansen Ørn har. Den er unik, sier Falk.

Han avviser at konfliken mellom Boasson Hagen og Kristoff har spilt en rolle i vurderingene rundt Ørn.

– Egentlig ingenting. Det er andre ting. Hva som skjedde på de siste meterne i Doha eller året før er ikke noe Ørn har vært involvert i. Det er to syklister som er uenige. Den konflikten har ikke noe med Ørn å gjøre, understreker Falk.