Han er stefar og samtidig trener til Norges største sykkelstjerne, Alexander Kristoff. I tillegg har han vært tilknyttet landslaget som lege i forbindelse med mesterskap. Men foran høstens VM på hjemmebane har sykkelforbundet gitt Stein Ørn den overraskende beskjeden om at han ikke er ønsket med videre.

– Vi kommer til å ha en annen lege under mesterskapet i Bergen enn Stein, bekrefter Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbund, overfor TV 2.

– Hvordan reagerte Ørn på dette?

– Stein ønsket å fortsette. Han var ikke glad.

Årsaken til at man nå avslutter samarbeidet, skal være rolleblanding. I tillegg til å være trener for Kristoff, jobber Ørn også for Katusha-Alpecin og det Stavanger-baserte laget Team Coop.

– Vi har sett en sammenblanding av roller ved flere anledninger. Jeg vil ikke gå inn på enkelthendelser, men vi ønsker å rydde opp, sier Falk.

– Har dette sammenheng med konflikten mellom Kristoff og Boasson Hagen?

– Nei.

TV 2 vet imidlertid at det har vært misnøye med Ørn fra deler av sykkelforbundet siden VM i Richmond i 2015. Det skal ha skapt irritasjon at en som er med i støtteapparatet som lege har blandet seg inn i det sportslige ved blant annet å uttale seg til media om saker utenfor sitt ansvarsområde. Dette ble også et tema under VM i Doha i oktober, som endte i en offentlig skittentøyvask mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen etter den mislykkede spurten.

– Har det vært press fra andre deler av Sykkel-Norge for å få Ørn fjernet?

– Nei, ikke slik jeg har opplevd det. Vi har hatt en evaluering av støtteapparatet, og så er det til slutt jeg som har tatt den avgjørende beslutningen, svarer Falk.

Ørn er imidlertid ikke den eneste i forbundet som har en dobbeltrolle. Landslagssjef Stig Kristiansen har vært inne på trenersiden til Lars Petter Nordhaug. Edvald Boasson Hagens mekaniker i Dimension Data, Klas Johansson, er med i Norges støtteapparat, og juniorlandslagssjef Kai Lexberg er trener for U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen.

På spørsmål om ikke dette også er et problem, svarer Hans Falk dette:

– Det er naturlig at mekanikere og fysioer har roller i andre lag, men så lenge man klarer å skille rollene, så er det ikke noe problem. Problemet oppstår når man blander roller.

– Når har Ørn gjort dette?

– Jeg vil ikke gå inn på enkelthendelser, men det har vært gjentatte tilfeller, svarer sportssjefen i NCF.

Olympiatoppen vil i fremtiden bistå sykkelforbundet med legehjelp i forbindelse med mesterskap.

Stein Ørn sier til TV 2 Sporten at det har vært en grei dialog med Hans Falk om problemstillingene.

– Jeg har en offisiell rolle som coach for Katusha, og de vil ha et ryddig forhold til hvor man er engasjert. Dette er et vanlig habilitetsspørsmål. Jeg opplever det hele som uproblematisk, sier Ørn om at han er fjernet som landslagslege.

– Det som er synd med at jeg nå går ut er at det har vært produktiv interaksjon. Vi har fått til bra struktur rundt opplegget rundt landslaget, synes Ørn.

Han er klar på hva som er det beste for landslaget i sykkel.

– Hvis man skal ha inn den høyeste kompetansen, så må man søke folk som er aktive i miljøene, de som har høyest komptetanse. Det finner du i proffsykling, mener Stein Ørn.

Kristoff kritisk til Boasson Hagens opptrekk: – Spurtet som han gikk for det selv

Han har vært landslagslege siden 2010 og synes det er synd at det er slutt. Han mener det har vært seks suksessfulle år.

– Hva mener du om argumentene om rolleblanding?

– Argumentene om at jeg har blandet meg inn i sportslige saker må andre svare for. Min jobb internt i laget har vært som lege. Der har jeg gitt alle den samme støtten.

– Har dette skjedd mot din vilje?

– Jeg har vært med på dette i mange år. Min innsats har vært på et idealistisk grunnlag. Mitt ønske har kun vært å bidra inn mot en gruppe og gjøre den sterkere, så kommer det til et punkt hvor andre interesser avgjør. Jeg kan ikke forholde meg til noe annet enn Falks vurderinger her, avslutter Stein Ørn.