Johaug-manager: – Hun har sine dager hvor det er ganske mørkt

Da de andre skijentene dro på landslagssamling i Italia, gikk Therese alene på rulleski i regnet: – Da vet jeg at hun tenkte «dette her vil jeg ikke, det orker jeg ikke».

Tiden etter at Therese Johaug fikk vite at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve, var helt uvirkelig – også for hennes nærmeste.

– Det var en sjokkartet opplevelse. Vi visste faktisk ikke hva vi skulle gjøre, forteller skistjernens manager Jørn Ernst i God morgen Norge tirsdag.

Innså alvoret

Mandag 10.oktober 2016 er en dato Jørn sent vil glemme.

Manageren satt i stuen hjemme og så på TV da telefonen ringte. Lite visste han om krisen som ventet.

– Vanligvis er Therese blid og spørrende i telefonen, men denne gangen spurte hun om jeg kunne komme opp til henne med én gang. Jeg hørte at hun gråt. På vei opp til Therese lurte jeg på om hun var skadet eller om det var sykdom i familien. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt på det som faktisk møtte meg, forteller Ernst til TV 2.

Da manageren kom opp til leiligheten, fortalte Johaug historien som hun har fortalte mange ganger nå.

Deretter gikk alt svært raskt. For 28-åringen var fast bestemt på å få ut saken i offentligheten så fort som mulig.

Ifølge Ernst var Johaug veldig klar på at hun ikke ville holde noe hemmelig.

- Hun hadde ingenting å skjule. Onsdagen dro Therese og jeg rundt til sponsorer og samarbeidspartnere i Oslo. Det ble noen sterke møter med mange tårer. Alle var veldig sjokkerte, sier Ernst.

Full krise

På en pressekonferanse torsdag 13.oktober fortalte en gråtkvalt Johaug at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve. Hun skal ha fått i seg det forbudte stoffet gjennom salven Trofodermin.

Manager Ernst hadde en jobb å gjøre med tanke på merkevaren Therese Johaug, men understreker at det ikke var fokuset de skjebnesvangre dagene i oktober.

– Det viktigste oppi det hele var å ta vare på mennesket Therese. Vi hadde lite tanker om hva som var riktig for omdømme. Her var det bare å ta vare på Therese som var i full krise, sier Ernst til God morgen Norge.

Støtte fra kjæresten

Ifølge Jørn er det ingen tvil om hvem som har betydd mest for skistjernen under den tøffe tiden; kjæresten Nils-Jakob.

– Han bor og studerer i Stavanger, men han var heldigvis i Oslo da de fikk vite om dopingprøven. Jeg er så takknemlig for at Nils-Jakob var der i den verste perioden. Hun har fått mye trøst av han, sier Ernst.

Therese og roer Nils-Jakob Hoff har vært kjærester siden 2014. Han studerer medisin ved siden av idretten. Under høringen forrige uke kom det frem at det var Hoff som oppdaget at salven inneholdt det anabole steroidet clostebol.

Vurderte å legge opp

Selv om 28-åringen fra Dalsbygda er bestemt på at hun fortsetter karrieren, innrømmer manageren at hun har vært i tvil de siste månedene.

Som den gangen de andre landslagsjentene dro på høydesamling i Val Senales, og Johaug måtte bli hjemme alene.

– Therese gikk alene på rulleski i regn i noen få varmegrader i Sørkedalen. Og innerst der er det et busskur. Og da vet jeg hun satt der alene en stund og tenke at «dette her vil jeg ikke, det orker jeg ikke». Der satt hun en stund, men så kommer hun tilbake og sa at dette her fikser vi, sier Ernst.

Han forteller videre at det enorme medietrykket har vært en påkjenning for både Therese og familien.

– Det er klart at dette har kostet veldig mye. Og hun har sine dager hvor det er ganske mørkt. Det kan man ikke legge skjul på.

Mektig imponert

Jørn har kjent Therese Johaug i syv år. I 2008 startet han reklamebyrået Go2Market, og i 2010 spurte Therese om Jørn ville være hennes manager. Han har vært med på opp- og nedturer, men ingenting kan sammenligne seg med denne saken.

Han forteller at han er mektig imponert over hvordan klienten hans har taklet perioden etter den positive dopingprøven.

– Jeg har aldri vært så imponert over Therese. Jeg har kjent henne lenge. Det har vært mange store, flotte prestasjoner, men jeg er så imponert over hvordan hun har taklet dette. Måten hun har stått frem med dette, og det at hun har bestemt seg for å gå videre, sier Ernst til God morgen Norge.

Satser på OL

Nå venter Johaug på en dom som blir svært avgjørende for veien videre. Det er nemlig en OL-deltakelse som står på spill. De neste ukene skal domsutvalget i Norges idrettsforbund avgjøre hvilken dom hun får.

Påtalenemnda i Antidoping Norge vil utestenge Therese i 14 måneder. Hvis det blir endelig straff, rekker hun OL i 2018 med to måneders klaring.

28-åringen er klar over at hun har et ansvar i dopingsaken, men velger å fokusere på idretten mellom slagene. I disse dager befinner hun seg i Pyeongchang i Sør-Korea. Sammen med trener Pål Gunnar Mikkelsplass tester hun løypene i den kommende OL-byen.

Vi har lagt en plan frem mot OL. En plan for utkastet på 14 måneder. Det er det eneste vi kan forholde oss til, så får vi se hva resultatet blir i domsutvalget, sier manageren.

Se intervjuet med Jørn Ernst i God morgen Norge øverst i artikkelen.