Marcus (17) tok gull i X Games

Marcus Kleveland fra Dombås tok gull og sikret seg sin andre X Games-medalje på bare et par dager.

Marcus Kleveland, som ble førstemann til å sette en kvadruppelkork i konkurranse under big air-konkurransen, leverte nydelig snowboarding fra første sekund i Aspen.

– Dette er butikk. Han var bare litt nedi med hånden etter det andre hoppet, sa TV 2s ekspertkommentator Jonas Greve.

Øverst ser du vinner-runnet.

Dommerne likte det de så og belønnet 17-åringen fra Dombås med 91.66. Det holdt til ledelse før den avgjørende omgangen. Han forbedret seg ikke i andre forsøk.

Til slutt var det bare stjernen Mark McMorris (23) som kunne true gullet hans. Kanadieren forsøkte, men feilet og tok bronse. Sølvet gikk til amerikanske Tyler Nicholson.

– Betyr alt for meg

Dermed ble det gull på Kleveland, som også tok sølv i big air.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har drømt om dette siden første gangen jeg så på X Games, så det å vinne her nå er helt sykt. Jeg trodde ikke at jeg hadde store nok triks til å vinne, men tydeligvis. Det føles sykt digg, sa en overlykkelig Kleveland til TV 2 i målområdet.

– Hvordan var det å sitte her nede og vente?

– Det å stå nede her mens de andre fortsatt har et forsøk igjen, det er det verste. Du sitter der med hjertet i halsen hele tiden, og du håper jo ikke at de andre skal tryne. Samtidig vil du jo egentlig det, for du vil jo vinne. Nei, det var helt grusomt, smilte han.

At 17-åringen nå drar hjem med ett gull og ett sølv hadde han ikke en gang drømt om.

– Jeg kom jo hit for å bare se hvordan det gikk, og at jeg nå drar hjem med to medaljer er helt sykt. Jeg trodde ikke det skulle skje for å si det sånn! Sesongen min kunne jo ikke vært bedre enn det her. Det har klaffet skikkelig for meg nå, og det er jeg sykt glad for, sa Kleveland som også står med to seire i big air-konkurranser før X Games denne sesongen.

Både Mons Røisland og Ståle Sandbech falt på sistehoppet i sitt første forsøk, men hadde Sandbech landet feilfritt på sitt siste forsøk kunne det fort vært to nordmenn på pallen.

Der slurvet han på førstehoppet i sitt andre forsøk, men tok seg inn igjen og fullførte med en kreativ linje, til 85.66 poeng og fjerdeplass. Godkjent for Rykkinn-gutten, som har vært gjennom tre kneoperasjoner det siste året.

Mons Røisland landet det vanskeligste trikset i finalen, en switch backside 1620, i andre forsøk, men dommerne lot seg ikke imponere av totalen og han kom på sjetteplass.

– Kommer til å bli en stor stjerne

Bronsevinner Mark McMorris var veldig frustrert etter han ikke klarte å lande sitt run, men roset Kleveland opp i skyene etter finalen.

– Han kommer til å bli en stor stjerne. Det har vært en liten stund siden vi har hatt en ung gutt som faktisk kan komme på pallen, og her er han med gull. Det blir gøy å konkurrere mot han de neste ti årene, sa sportens kanskje største stjerne til TV 2.

Selv tror han at gullet hadde blitt kanadisk hvis han hadde landet.

– Det er ikke dårlig med bronse, men det er bare frustrerende når du vet hva du har inne. Jeg mener at jeg hadde vunnet hvis jeg hadde landet runet mitt. Så det er frustrerende, men jeg er glad for å være på pallen, sa McMorris som drar fra Aspen med to bronsemedaljer - etter å ha brukt lang tid på å komme tilbake fra en stygg skade forrige sesong.

Like før X Games Oslo brakk kanadieren lårbenet, og gikk glipp av muligheten i Norge. Nå gleder han seg til X Games på Hafjell 8. - 11. mars.

– Jeg kommer denne gangen! Håper det blir et morsomt event med mye folk, understreket han.

Norge har markert seg bra i X Games Aspen 2017. Øystein Bråten tok gull i ski-slopestyle, mens Johanne Killi tok bronse i samme disiplin.

Nå venter X Games Norway 8. til 11. mars på TV 2s kanaler.

– Jeg vet ikke hvordan det kommer til å bli, men jeg kommer til å gi alt. Så får vi se hva det blir, Kleveland med et stort smil - før premiesermoni og flere intervju ventet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook