EN ER FORTSATT MED: Preben Vildalen (f.v.), Kristian Kjelling og Håvard Tvedten har alle latt seg imponere over det Bjarte Myrhol og de andre håndballherrene har prestert i VM.   
EN ER FORTSATT MED: Preben Vildalen (f.v.), Kristian Kjelling og Håvard Tvedten har alle latt seg imponere over det Bjarte Myrhol og de andre håndballherrene har prestert i VM.    Foto: Larsen, Bjørn Erik

Gamle håndballhelter tror på norsk finale: – Det beste er at de tror det selv

De var alle med på «nesten-landslaget». Nå gleder de seg over at håndballherrene endelig har tatt steget helt opp i verdenstoppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag spiller de norske håndballherrene sin andre strake mesterskapssemifinale.

Kroatia er siste hinder på veien mot en finale i Paris på søndag.

– Det er rett og slett imponerende. Med hånden på hjertet så hadde jeg ikke trodd at de skulle klare å gjenta suksessen fra i fjor og komme til nok en semifinale. Det er så jevnt i toppen at jeg ikke hadde trodd de skulle gjøre det igjen, sier Stian Vatne.

Han er en av mange gamle håndballhelter som har latt seg imponere over det Christian Berges mannskap har prestert i VM.

– Det står stor respekt av det Christian Berge, Børge Lund og Steinar Ege har klart å bygge opp med denne gjengen. Det samholdet i laget, jordnærheten – er herlig å se på. Veldig dyktige spillere som spiller på høyt nivå hver dag i sine klubber, og et trenerteam som er det ypperste i kvalitet av hva håndballnorge har produsert noen gang. Jeg gleder meg til fredagen og tipper de tar medalje, sier Rune Skjærvold.

Se Norge - Kroatia direkte på TV 2 og tv2sumo.no fredag kl. 20.00

– De har prestert veldig bra i alle kamper. De hadde kanskje en liten down mot Frankrike. Men hva skal man forvente? Det er ikke bare-bare å møte Frankrike der nede. Og de kommer faktisk tilbake og har faktisk sjanser til å vinne den kampen også, mener Johnny Jensen.

En annen som er imponert er Kristian Kjelling.

Før VM ble det satt spørsmålstegn ved de norske målvaktene. Men den som har imponert Drammen-treneren mest er landslagets nye førstemålvakt.

– Jeg er veldig imponert. Det er mange som har vært veldig gode, men jeg synes spesielt at Torbjørn Bergerud har imponert, sier Kjelling.

Håvard Tvedten er nå i Frankrike som ekspert for NRK. Han har fått fulgt laget tett under VM, og er spesielt imponert over hvor overlegne Norge stort sett har vært i kampene sine.

– Makedonia var for eksempel ikke noe dårlig lag, selv om de var litt redusert, men Norge gjennomfører likevel og knuser dem. Jeg er imponert over nivået de har prestert på, sier den tidligere venstrevingen.

Han mener det norske landslaget nå har bevist at de hører til i den ypperste verdenstoppen.

– Da har man bevist at det ikke var en engangsforeteelse at man gikk til semifinalen i fjor. Dette laget kommer vi til å se i slike kamper i mange år fremover. De har en ung tropp, så det ser veldig lyst ut for de neste årene, sier Tvedten.

Det er Jan Thomas Lauritzen helt enig i.

– Jeg syns gutta er fantastisk gode. De presterer vanvittig bra og har nå vist at de hører til i verdenstoppen, sier Jan Thomas Lauritzen.

Se Norge - Kroatia direkte på TV 2 og tv2sumo.no fredag kl. 20.00

Lauritzen sto i en årrekke alene på den norske høyrebacken. Slik er det ikke lenger.

– Nei, og godt er det, sier sarpingen.

Nå er høyresiden kanskje Norges største styrke. Med Kent Robin Tønnesen, Eivind Tangen og Magnus Abelvik Rød som alternativer på høyrebacken, og Kristian Bjørnsen helt ytterst til høyre. I tillegg har man en skadet Harald Reinkind i bakhånd.

– Jeg er meget imponert over hele laget og trenerne. Man har en høyreside av en annen verden, samt en verdensklassespiller i Sander Sagosen, sier Preben Vildalen.

– De har et luksusproblem på høyresiden. Der har vi ikke vært før, skryter Vatne.

Men det er en annen som også hylles av de gamle heltene, og det er landslagskaptein Bjarte Myrhol.

– En kommer ikke utenom Bjarte, som jeg hadde gleden av å spille noen mesterskap sammen med. Han er en fantastisk person og lederskikkelse. Ikke minst er det imponerende med de smellene han tar og gir, og det tempoet han fortsatt klarer å holde. Han er jo ofte førstemann opp i kontra, sier Vatne.

Spillere med over 200 landskamper:

262 - Steinar Ege
254 - Jan Thomas Lauritzen
242 - Roger Kjendalen
216 - Børge Lund
208 - Håvard Tvedten
201 - Preben Vildalen
200 - Johnny Jensen

Noe Jensen er helt enig i.

– Bjarte er på en måte treneren på banen og den som virkelig har tatt tak. Jeg har aldri sett ham så god. At han dro til Danmark har bare gjort ham til en bedre spiller. Det er veldig imponerende hvordan han drar med de andre. Men det er sånn Bjarte er. Han går foran, skryter den tidligere forsvarssjefen.

I semifinalen runder Myrhol 200 landskamper, og kommer inn i en eksklusiv klubb der Vildalen, Tvedten, Jensen og Lauritzen allerede er medlemmer.

– Det er en ære å være i samme klubb som ham. Jeg fortjener det ikke, sier en ydmyk Vildalen.

– Han har vært en stor spiller, sier Lauritzen.

Se Norge - Kroatia direkte på TV 2 og tv2sumo.no fredag kl. 20.00

Kroatia er siste hinder før Norge kan stå i sin første finale på herresiden. Og de aldrende håndballstjernene tror Berge kan lede sine tropper helt til finalen.

– Det er en fantastisk bra gruppe. Jeg tror faktisk de går helt til finale. Og det beste er at de tror det selv, sier Vildalen.

Tvedten tror nøkkelen ligger i hva man presterer defensivt.

– Det kommer til å bli utrolig jevnt. Og så tror jeg de som vinner målvaktskampen, vinner kampen. Som mot Ungarn, der vi vant den så til de grader. Får vi til keeperne og kontringsfasen, så tror jeg mye er gjort. Da tror jeg vi vinner, mener han.

Jensen er enig.

– Jeg tror ikke det blir like lett som mot Ungarn. Men jeg tror Norge drar i fra fordi man har et så høyt tempo i laget. Men det blir viktig å få satt forsvaret og få redninger. Da vinner Norge. Det tror jeg. Norge har også en fordel i at de er ekstremt sultne etter å komme til finalen. Og det fortjener de også etter så mange år med stang ut, sier den påtroppende Falk Horten-treneren, som selv var med på de fleste stang ut-opplevelsene.

– Det er selvfølgelig kjeldelig ikke å være med på det de er med på nå. Men jeg synes bare det er utrolig gøy. Jeg kjenner mange av guttene godt og unner dem virkelig dette. For det ligger veldig mye arbeid bak, sier han.

Se Norge - Kroatia direkte på TV 2 og tv2sumo.no fredag kl. 20.00