RIVALER: Petter Northug jr. og Johan Olsson, her under medaljeseremonien Falun-VM for to år siden, skal igjen måle krefter i Lahti-VM kommende måned.
RIVALER: Petter Northug jr. og Johan Olsson, her under medaljeseremonien Falun-VM for to år siden, skal igjen måle krefter i Lahti-VM kommende måned. Foto: Christof Stache

Svenskene reagerer på Northug-vraking: – Noen jubler litt ekstra nå

Svensk journalist mener det er klar fordel Sverige at Northug ikke får gå verdenscup i Falun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det ble kjent at Petter Northug jr. ikke får gå helgens verdenscupsprint i Falun, har det ikke skortet på reaksjoner.

VM-kongen fra samme sted, to år tidligere, er ifølge trener Stig Rune Kveen svært misfornøyd, mens Skiforbundet på sin side argumenterte med de trengte å se andre løpere i aksjon før uttaket til Lahti-VM.

I svenskenes leir blir nyheten tatt imot med skepsis. Journalist i Aftonbladet Petra Thorén, som følger svensk langrenn svært tett, mener overfor TV 2 Sporten at dette er gode nyheter for svenskene.

– Det finnes svensker som jubler ekstra for dette, men jeg regner ikke bort Northug av den grunn. Det kan man aldri gjøre, sier Thorén.

– Jeg synes det er merkelig at han ikke får sjansen i Falun. Jeg så norske journalister spekulerte i det allerede i går. Å gå verdenscupen i Falun var tydeligvis en del av hans plan, så det er klart dette må være et tilbakeslag for Petter, sier hun.

Hun mener det er en klar fordel for svenske løpere at langrennslandslaget holder Northug utenfor verdenscuprennet til helgen.

– Det er klart det er en fordel for svenske utøvere om Petter Northug jr. ikke får konkurrere. Men jeg tror de svenske løperne helst vil ønsker å møte en Northug i ordentlig form, sier hun.

Thorén sier at hun personlig også ønsker å se Northug i best mulig form før det kommende verdensmesterskapet i Finland.

-–Jeg vil hest se Petter i god form før VM. Han er en heftig idrettsmann som er gøy å se på når han er god. Jeg håper ikke dette innebærer at han ikke kommer i ordentlig form før VM, sier hun.

– Se hvordan svenskene behandler Johan Olsson

Aftonbladet-journalisten trekker paralleller til svenske Johan Olsson og spekulerer i om Norges Skiforbund er ute etter å markere seg overfor Northug.

– Se hvordan det svenske skiforbundet behandler Johan Olsson, det en løper som har vært litt som Northug, og periodevis kan være helt borte. Han får gå det han ber om. Det kan virke som det norske skiforbundet forsøker å fortelle at Northug ikke kan forvente å gjøre som han vil, med sitt eget opplegg utenfor landslaget. Jeg vet ikke hvor dypt det stikker at han ikke har vært med landslaget. I utgangspunktet vil jeg jo ikke tro det er det dette dreier seg om, men man vet jo aldri, sier hun.

Svensk landslagstrener forstår prioriteringen

Landslagstrener for de svenske langrennsjentene Ole Morten Iversen sier til TV 2 Sporten at han forstår den norske landslagsledelsens prioriteringer.

– Det er lett å stå utenfor å si hvordan man ville gjort det. Men det er klart landslagsledelsen er interessert i å se andre også. Jeg har forståelse for at de har tatt ut de som er tatt ut. Petter får gå sprinten i Lahti uansett. Og så kan man jo spørre hvor snill en skal være med Petter?, spør Iversen seg.

Iversen innrømmer imidlertid at han stusset litt over avgjørelsen til sine norske kolleger.

– Førsteinntrykket mitt var at det var litt rart, men når jeg tenker meg om og er en del av et landslag selv, så vet jeg at det er sammensatt og at det er mange hensyn å ta. Likevel er det litt synd, sier Iversen.

Iversen tror uansett at Söta bror tenker mer på Northug enn på hvem Vidar Løfshus og co. velger plassere sammen med Northug på det norske sprintlaget i Lahti.

– Fra svensk hold er man nok mer bekymret for Northug enn for hvem som blir fjerde nordmann på sprintlaget. Han er en større trussel enn en antakelig fjerdemann. Jeg skjønner jo sånn sett at Petter er forbanna, men jeg vet ikke hvilken dialog de har hatt på forhånd, sier Iversen.