BLIR HUN TRODD? Therese Johaug forlater Holmenkollen Park Hotel etter et møte med pressen etter dopingavsløringen. Denne uken skal hun selv forklare seg for idrettens egen domstol. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BLIR HUN TRODD? Therese Johaug forlater Holmenkollen Park Hotel etter et møte med pressen etter dopingavsløringen. Denne uken skal hun selv forklare seg for idrettens egen domstol. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Dette er de ubesvarte spørsmålene i Johaug-saken

Den muntlige høringen på onsdag og torsdag kan gi nye svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Johaug-«rettssaken» i vårt livesenter onsdag fra klokken 08.35!

16. september avla Therese Johaug en positiv dopingprøve for det anabole steroidet clostebol. Johaug hevder at hun fikk i seg det forbudte stoffet gjennom salven Trofodermin.

Hvordan kunne det skje?

Hverken hun eller legen sjekket salven.

Blir vi klokere etter Johaugs forklaring for domsutvalget i Norges Idrettsforbund onsdag og torsdag?

Dette sa Therese Johaug til TV 2 elleve dager etter at hun ble testet av Antidoping Norge og sju dager før hun fikk vite at testen var positiv:

Johaug før hun ble doptatt: – Kan ikke ta noen salver

«Jeg er vanvittig nøye. Du tar ikke ting du blir tilbudt. Om det er en salve eller en te, eller om det er noe annet som er kjøpt i utlandet, eller ikke på apotek, så tar jeg det ikke. Du sjekker alt. Jeg har slitt med mye munnsår, og fått ganske mange salver av folk her og der, så jeg kan ikke ta noe av det, for jeg er livredd for at det skal være noe i det som jeg kan bli tatt på. Jeg har vært skjerpet fra starten, dobbeltsjekker ting en og to og tre ganger om jeg kan ta det.»

Therese Johaug overså denne dopingadvarselen.

TYDELIG ADVARSEL: Kremen Trofodermin inneholder clostebol, et anabolt steroid som er på lista over stoffer som ikke kan brukes av profesjonelle idrettsutøvere.
TYDELIG ADVARSEL: Kremen Trofodermin inneholder clostebol, et anabolt steroid som er på lista over stoffer som ikke kan brukes av profesjonelle idrettsutøvere. Foto: Filippo Monteforte / Afp

Heller ikke lege Fredrik Bendiksen, beskrevet av mange som et petimeter, så dette merket.

Onsdag og torsdag skal Therese Johaug forklare seg under en åpen høring for domsutvalget i Norges Idrettsforbund om hva som skjedde under treningssamlingen i Seiser Alm og Livigno.

Blir vi her klokere på hvordan to personer på samme tid kunne unngå å se at salven Trofodermin var merket med doping-advarsel, og at de samme to personene unnlot å sjekke denne salven, kjøpt på apotek i Italia?

Langrennsstjernen Therese Johaug og tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen har svart på mange spørsmål fra Antidoping Norge i doping-saken mot Johaug. Det er også opprettet egen sak mot Bendiksen, men den er ennå ikke ferdigbehandlet.

Domsutvalget i Antidoping tror på deres fremstilling, men lederen av utvalget, Anstein Gjengedal, vil ikke si noe om hva de to har forklart.

På pressekonferansen 13. oktober i fjor var deres felles budskap at legen hadde kjøpt salven og forsikret Johaug om at hun kunne bruke salven Trofodermin for å lege sine såre lepper.

Trofodermin inneholder det forbudte stoffet clostebol. Domsutvalget i Antidoping Norge innstiller på 14 måneders utestengelse.

Johaug har gitt flere intervjuer etter pressekonferansen, mens Bendiksen har vært taus. Fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål i denne saken.

Ingen behandling i Seiser Alm

Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget kom til Seiser Alm 24. august. Etter fire dager fikk Johaug problemer med solbrente lepper.

– Det hele startet i Seiser Alm. Jeg fikk solstikk, noe som førte til at jeg forbrant undersiden av leppen min. Jeg fikk store åpne sår, og det var veldig vondt. Under måltidene begynte jeg å blø. Jeg måtte ha serviett for å stoppe blødningen, hevder Johaug.

Lege Bendiksen forklarer seg slik:

– 28. august ringte Therese meg, og var nedfor. Hun fortalte at hun var blitt kraftig solforbrent. Blant annet solforbrent på leppene. Vi snakket også sammen dagen etter, og dagen etter der, for å høre hvordan det gikk og om hun rett og slett skulle reise hjem igjen. Eller om hun skulle reise videre til Livigno.

Spørsmål 1: Det var ikke lege med på samlingen i Seiser Alm, men det var som alltid med legekoffert. Lederen av landslagets helseteam, Torger Hansen, var tilstede. Dersom Johaug hadde slike smerter som det forklares, hvorfor beordret ikke Bendiksen noen form for behandling?

Therese Johaugs advokat Christian Hjort.
Therese Johaugs advokat Christian Hjort. Foto: Roald, Berit

Trodde kremen var i Seiser Alm

Johaug og Bendiksen blir altså enige om at de skal vente med behandling av munnsårene til de to skal møtes i Livigno 2. september.

Johaug forklarer:

– Jeg ventet til Fredrik kom ned for å høre etter hva vi skulle gjøre med den akutte situasjonen jeg hadde fått på leppen min.

Og Bendiksens forklaring:

– Jeg tok som en selvfølge at det (kremen) var i den kofferten som var i Seiser Alm, og som var med videre til Livigno. Jeg sjekket ikke før jeg reiste ned om det var Terra-Cortril i den kofferten vi hadde i Livigno, nei.

Spørsmål 2: Hvorfor vente med å hjelpe Johaug til hun kommer til Livigno, Bendiksen mener jo at kremen som trengs er i legekofferten i Seiser Alm?

Ett døgn på å komme seg til apotek

Bendiksen reiser 1. september fra Norge til Livigno og kommer til stedet rett før midnatt.

Slik husker Johaug det første møtet.

– Dagen etter gikk jeg til ham og lurte på hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde vanvittig vondt.

Og Bendiksen:

– Jeg traff Therese til frokost da om morgenen. Og så med en gang at dette så ikke bra ut.

Johaug:

– Han sa han skulle gå i legekofferten og finne en krem, og han kom tilbake og han sa han ikke hadde den kremen han skulle ha i legekofferten.

Bendiksen:

– Det hadde vi da ikke med oss i legekofferten, og jeg sa til Therese at da må jeg ut på apoteket lokalt her i Livigno for å se hva vi kan bruke. Og det gjorde jeg den 3. september.

Spørsmål 3: Hvordan kan andre løpere, trenere, ledere og en lege i over ett døgn se på at en person har det så vondt uten å gjøre noe?

Spørsmål 4: Hvorfor brukte legen over ett døgn på å kjøpe medisin til Johaug?

Legen spurte om råd

3. september, vel ett døgn etter at han sjekket Johaugs lepper, oppsøkte Bendiksen apoteket som ligger vegg i vegg med løperhotellet i Livigno. Der fikk han tak i Trofodermin og Keratoplastica.

– Da jeg kom på apoteket i Livigno, kom jeg i fullt sponsorantrekk og presenterte meg som laglege for det norske skilandslaget. Jeg skrev ikke noen resept, jeg fikk det de foreslo da jeg spurte. Jeg fikk det ut uten resept. I alle pakninger er det et pakningsvedlegg. Jeg leste ikke pakningsvedlegget som sådan, jeg leste på esken, sa Bendiksen.

Spørsmål 5: Hvorfor spør en lege, som også har jobbet mye internasjonalt, om råd for medisinkjøp - på et apotek i Italia?

Spørsmål 6: Hvorfor kjøper en så kunnskapsrik lege to typer medisiner?

Spørsmål 7: Hvorfor sjekker ikke legen hva salvene, kjøpt på utenlandsk apotek, inneholder?

Ingen sjekket noen av kremene

Therese Johaug får først den ene kremen, Keratoplastica. Etter vel et døgns bruk mener hun at den ikke hjelper.

Johaug forklarer:

– På søndagen gikk jeg til Fredrik igjen, for han sa at han hadde kjøpt to kremer. Han så på leppene, og vi ble enige om at jeg skulle prøve den andre. Jeg spurte om den kremen stod på dopinglisten. Han sa nei, og jeg stolte 100 prosent på det. Kremen heter Trofodermin.

Bendiksen:

– Da jeg traff henne til middag kvelden den 4. september var dette verre, helt tydelig infisert og måtte gjøres noe med. Da var jeg oppe og hentet den andre kremen, Trofodermin, og ga henne den. Da spør Therese meg om denne kremen er grei, underforstått om den er i konflikt med antidopingreglementet. Da svarte jeg nei, det er den ikke. Så ga jeg henne bruksanvisningen, og sa at denne skal du smøre i et tynt lag på leppene morgen og kveld, og du skal bruke denne i fem til ti dager eller til skorpene er borte.

Spørsmål 8: Hvorfor sjekker hverken Johaug eller Bendiksen hva Trofodermin inneholder?

Opptatt lege

TV 2 var til stede under treningssamlingen i Livigno og registrerte at lege Fredrik Bendiksen var svært opptatt i telefonsamtaler. Utskrift av tekstmeldinger og telefonlogg kan bekrefte Bendiksens og Johaugs forklaringer. Antidoping Norge kan be om dette, men det er opp til Johaug og Bendiksen om de vil utlevere denne informasjonen.

Spørsmål 9: Har Antidoping Norge spurt om utskrift av Bendiksens og Johaugs telefoner?

Til sammen ni ubesvarte hvor det mangler svar. Et siste spørsmål: Er vi klokere torsdag ettermiddag?