Oda Johanne (27) droppet eliteseriespill i håndball for å følge drømmen. Det angrer hun ikke på

Oda Johanne Stokstad Brødholt (27) er blant verdens beste vindsurfere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun spilte eliteseriehåndball for Nordstrand, og var på juniorlandslaget.

Men som 21-åring tok Oslo-jenta valget - hun ville reise verden rundt og satse fulltid på windsurfing freestyle.

– Håndball var hele tiden drømmen min, helt til jeg var 21 år gammel. Da hadde jeg lyst til å gjøre litt andre ting i livet mitt, og noen år før det hadde jeg prøvd windsurfing. Til slutt var det sånn at når vi hadde eliteseriekamper, og det var mye vind og mange av vennene mine skulle dra og seile, måtte jeg spørre meg om hva jeg egentlig ville. Så når jeg da var ferdig på idrettshøyskolen ville jeg i alle fall ta ett år, og følge drømmen min. Og her er jeg nå, sier hun smilende.

I tillegg hadde hun slitt med en skranglete skulder fra hun var 14 år, og kunne blitt tvunget til å legge opp hvis hun hadde fortsatt med håndball.

– Det er vanskelig å si hvordan det hadde gått, men mest sannsynlig hadde jeg nok måttet operere skulderen hvis jeg hadde fortsatt med håndball. Håndball er jo en veldig skadeutsatt sport, og nå har jeg ikke problemer med noen skader. Selv om folk tror at windsurfing er farligere, når du ser filmer der folk er opp ned, så er håndball mer skadelig for kroppen - men samtidig veldig gøy, understreker Stokstad Brødholt.

FØLGER DRØMMEN: Oda Johanne Stokstad Brødholt reiser verden rundt med windsurfingen, og har en ganske annen livsstil enn de fleste. Foto: Privat. 
FØLGER DRØMMEN: Oda Johanne Stokstad Brødholt reiser verden rundt med windsurfingen, og har en ganske annen livsstil enn de fleste. Foto: Privat. 

– Gir ekstremt mye adrenalin

Vindsurfing freestyle kan sammenlignes med å kjøre park i en alpinbakke, der du får poeng for ulike triks og rotasjoner.

I tillegg konkurrerer 27-åringen også i slalåm-disiplinen, som rett og slett handler om seile så fort du kan og komme først i mål.

– Det gir ekstremt mye adrenalin, og en frihetsfølelse For meg er det dette som er det kuleste i hele verden. Når du er opp-ned i et triks, og du ikke vet om du kommer til å lande eller få en skikkelig krasj, sier hun smilende.

Oslo-jenta har konkurrert i verdenscupen i freestyle nå i fire år, og de siste tre har hun imponert og endt topp tre sammenlagt.

Senest i 2015 tok hun VM-sølv.

– Hvis jeg først begynner med noe så gir jeg alt. Så er det samtidig det med å ikke se begrensninger, for det er en veldig mannsdominert idrett. Det er veldig kult at det nå kommer flere og flere jenter, så jeg kan vise litt vei. Jeg har aldri vært redd for å prøve ting jeg ikke har kunnet, og jeg så at jeg fikk veldig rask fremgang, forteller hun.

– Blir helt gal når jeg lander nye triks

27-åringen drømmer seg nesten vekk da hun snakker om følelsen hun får på brettet.

STJERNE: De tre siste sesongene har Oda Johanne Stokstad Brødholt blitt topp tre i verdenscupen sammenlagt, i windsurfing freestyle. Senest i 2015 tok hun VM-sølv. Foto: Privat. 
STJERNE: De tre siste sesongene har Oda Johanne Stokstad Brødholt blitt topp tre i verdenscupen sammenlagt, i windsurfing freestyle. Senest i 2015 tok hun VM-sølv. Foto: Privat. 

– Jeg blir helt gal når jeg lander nye triks. Det er det beste jeg vet. For det handler jo om at det arbeidet du har lagt ned i forkant. Det jo lange perioder her hjemme der det ikke blåser, og jeg bare sitter og visualiserer. Du kan faktisk bli ganske god i windsurfing av å tenke på det. Det er min styrke, understreker hun.

Det kanskje største øyeblikket så langt i karrièren var da hun like før jul landet et triks hun hadde tenkt på i over et år.

– Det kuleste var da jeg landet et triks i Brasil, som jeg syns er det gjeveste. Det heter "pushloop". Så er det jo det å hele tiden ha tro på seg selv, for du har kanskje bare sett gutter gjøre triksene. Så skal du være en av de første jentene som gjør det. Det er ganske kult, understreker Oslo-jenta.

Men pengene og trygghet blir ikke akkurat kastet etter Stokstad Brødholt, selv om hun er i verdenstoppen.

– Jeg har jo familien i ryggen, men økonomisk er det jo en usikkerhet. Teamet rundt meg er jo egentlig bare meg selv, så jeg ordner alt. Men det har egentlig gått veldig bra, jeg er jo en selvstendig person, ler hun.