Manchester City er siktet for ikke å ha sikret at informasjonen om hvor klubben (og dermed spillerne) oppholdt seg til enhver tid var korrekt.

Det skriver det engelske fotballforbundet i en kort pressemelding på sine nettsider.

– Jeg er forsåvidt gledelig overrasket over at det blir tatt ut tiltale mot dette i engelsk fotball, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Det viser at man er begynt å ta doping på alvor i fotball. Det har jo vært antydet at det ikke har vært det i lange perioder.

City har inntil 19. januar med å svare.

Storklubben er siktet for brudd på regel 14 d). Den lyder:

«Det er et brudd på regel 14 om informasjonen som klubben kommer med i sine innmeldinger enten er feil i utgangspunktet, eller det ikke har blitt oppdatert av klubben for å forsikre seg om at den forblir korrekt.»

Uryddig

Klubbene er avkrevd å oppgi treningsdatoer, når treningene starter og slutter, og adressen der treningen finner sted. I tillegg må de gi informasjon om spillerens hjemmeadresse, eller noen annen adresse der spilleren med jevne mellomrom bor over natten.

Dette kan dermed være så banalt som at klubben har flyttet en trening, men glemt å informere antidoping-myndighetene, men det kan også være en bevisst handling for å unngå dopingjegere i et bestemt tidsrom.

Derfor kan klubben potensielt straffes for hendelsen.

Hendelsen dømmes mildere enn en positiv dopingprøve, ettersom det vurderes som uredelighet og uryddig oppførsel.

Derfor dømmes det ut fra FAs regelbok for disiplinærsaker, regel 8,1. Du kan lese den her.

Tror maksimalt på bot

Manchester City risikerer alt fra en reprimande til å bli kastet ut av ligasystemet etter regelboken. Det siste er nok ikke spesielt aktuelt.

– Det blir helt sikkert forklart med at det er en byråkratisvikt, altså at det er på det adminstrative nivået at noe har gått galt, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Jeg vil tro at en slik sak kanskje kan ende i en bot, men sannsynligvis ikke noe mer. Jeg blir overrasket om dette ender i utestengelse eller sanksjoner som går utover det sportslige. Det er altfor mye penger og ting som står på spill.

I 2007 ble den danske syklisten Michael Rasmussen kastet ut av Tour de France mens han bar den gule trøyen på grunn av at han ga feilaktig informasjon om hvor han var i forkant.

Dermed kunne han også bruke ulovlige preparater i fred.

Det er derfor disse reglene er på plass.

– Man skal være relativt sikre på hvor man kan finne spillerne til enhver tid. I fotball er det jo som regel slik at man tester de på trening. Det er utenom konkurranse og kamper at det er viktig å teste regelmessig. Da bevarer man et visst overraskelsesmoment, og minker muligheten for å kamuflere dopingpreparater. Det må også være en regelmessig testing for å lage blodprofiler som kan avsløre steroider, veksthormoner og bloddoping som ikke lar seg avdekke gjennom en enkelttest. Viktig at det systemet utenfor fungerer, hvis ikke kan de bare gå og gjemme seg, sier Mads Kaggestad.

– Det er ingen grunn til ikke å ta testing i fotball på alvor. Det er en ekstremt sammensatt idrett, og det er en grunn til at fotball trener fysisk: det er fordi de har en fordel av bedret fysikk. Doping kan hjelpe å løpe raskere, restituere raskere og ved behandling av skader.

Også Sagna kan straffes

Meldingen kommer dagen etter nyheten om at backen Bacary Sagna også er siktet av FA.

De innledet disiplinærsak mot franskmannen for teksten han la ut sammen med et Instagram-bilde etter 2-1-seieren mot Burnley, der hans lagkamerat Fernandinho ble utvist etter bare 32 minutter.

Teksten lød: «10 mot 12. men kjemper fortsatt og vinner som et lag». Han fjernet senere «10 mot 12»-delen av meldingen, men ikke før FA hadde fått det med seg, og konkludert med at det var rettet mot dommeren i helgens oppgjør.

Sagna har beklaget oppdateringen.