Onsdag kom et endelig nei fra FCK-trener Ståle Solbakken (48) til jobben som norsk landslagssjef etter Per-Mathias Høgmo.

– Jeg har to jobber i København, og det vi diskuterte var når jeg eventuelt kunne gå inn og ut. Det ble for vanskelig. Vi avsluttet egentlig før vi diskuterte lønn, sier Solbakken til TV 2, som medgir at han var fristet av jobben.

– Det var sånn sett som ventet, at ikke han ville ta jobben nå. Han har det fint i København og har en stor stor stjerne der. Jeg kan forstå at han vil fortsette i FCK, norsk landslagssjef kan han bli senere hvis han vil, selv om han har sagt nei to ganger nå, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Er en gud i København

TV 2s kommentator Øyvind Alsaker peker på at dette var rett og slett var dårlig timing for Ståle Solbakken og landslagsjobben.

– Han har en kontrakt med FCK. Det kan også ha spilt en viss rolle at Norge mangler et stopperpar av internasjonal standard. Det er viktig for et lite landslag som Norge. Den situasjonen ser heller ikke ut til å endre seg med det første, sier Alsaker.

Mathisen tror også Solbakkens solide posisjon i FCK gjør det vanskelig å forlate klubben.

– Familien hans talte for Norge og en roligere hverdag, men hvis han hadde kommet hit og tatt jobben, og mislyktes, etter å ha gjort det i både Tyskland og England, hva skulle han da gjort? I København er han trygg på at han får det til, han er en gud i København. Jeg forstår at det trigger ham å være med der enda lenger, og kanskje prøve seg på nye sjanser utenfor Skandinavia som klubbtrener.

Dette er andre gang Solbakken takker nei til landslagsjobben. Første gang var i 2011 da han tok over FC Köln. Verken Alsaker eller Mathisen tror det spolerer sjansene hans til å bli tilbudt jobben på ny.

Tror Bradley er hetest

Med Ståle Solbakken nå ute av bildet må jakten fortsette på en ny kandidat. Her er det flere å velge mellom.

– Bob Bradley (58) virker å være nærmest nå. Han har møtt Nils Johan Semb i Norge og har masse kvaliteter som vil være viktig for en mann i den stillingen. Han vil skape entusiasme og positivitet, og det trenger vi, sier Jesper Mathisen.

– Bradley har vært i lange samtaler med Semb og er interessant. Så spørs det hvor mye vekt en skal legge på to sesonger i Tippeligaen og hva han har utrettet ellers. Men han er karismatisk, et konkurransemenneske og vil skape entusiasme. Han vil være et populært valg, sier Alsaker.

Etter det TV 2 erfarer er det skepsis i NFF rundt Bradleys evner til å skape en god defensiv struktur. Roy Hodgson skal også bli vurdert.

Alsaker liker Hodgson

Alsaker ser på Lars Lagerbäck (68) som en perfekt kandidat, men han virker vanskelig å få til å gi opp en roligere tilværelse.

– Ole Gunnar Solskjær (43) er fremdeles et godt og populært navn, selv om statusen hans har falmet litt. Vi har også et sjikt med Henning Berg, Erik Hamrén og Uwe Rösler.

Alsaker synes Roy Hodgson (69) er en meget interessant kandidat. Hodgson feilet med England i EM, men har en solid CV.

– Jeg vet ikke om han er interessert, Norge kan ikke matche lønnen han fikk som England-sjef. Han har dokumentert at han kan skape solid defensiv struktur, som er en nøkkel for Norge. Han har bred erfaring, kjenner Skandinavia og har hatt suksess som sjef for Sveits og Finland.

Bør ha løsning på plass til neste kamp

Norge skal møte Nord-Irland på bortebane 26. mars i VM-kvaliken. Etter firekamper har Norge tre poeng. Tyskland leder gruppen med tolv, mens Nord-Irland og Aserbajdsjan hver har sju.

Øyvind Alsaker tror VM-toget mest sannsynlig har gått for Norge og at det gir Semb bedre tid i jobbjakten, men at man bør ha på plass en permanent løsning til Nord-Irland kampen.

Med en VM-kvalik som virker kjørt og et spillermateriale som ikke virker å være det beste, kan det kanskje se ut som Norge-jobben ikke er så veldig attraktiv. Det tror ikke Alsaker.

– En ny trener vil få litt mer ro til å bygge lag det neste halvannet året. Nå er jo EM utvidet og VM blir det. Snart er det nesten bare å spasere inn. En ny trener kan bli den første til å ta Norge til et mesterskap på 20 år. Ser man bort fra stopperplassen har jo Norge en Ødegaard som kan blomstre, samt spisser i Premier League som ikke er gamle og et stor tilfang av utenlandsproffer.