Tirsdag ankommer den norske VM-troppen Nantes i Frankrike.

Den teller 17 mann.

Når Norge går på banen mot Polen på torsdag skal tallet være 16.

Det betyr at en skal ut og plasseres på tribunen.

Normalt ville det vært naturlig for Christian Berge å droppe den ene målvakten.

Det er ytterst sjelden at det er behov for tre målvakter i en kamp. Og da er det like greit at en av dem gir plass på benken til en ekstra utespiller.

Men hvem av dem skal ut?

Ingen målvakt i form
Det hadde vært deilig å kunne skrive at Norges målvakter er så gode at det er et luksusproblem å skulle vrake en av dem.

Men situasjonen er dessverre en helt annen.

Oppkjøringskampene mot Sverige bekreftet det jeg har fryktet en stund. Nemlig at de norske målvaktene ikke er i den formen vi skulle håpe de var i.

Ole Erevik har vært et udiskutabelt førstevalg siden Steinar Ege plasserte håndballskoene i skapet.

Men veteranen har knapt spilt håndball denne sesongen. En alvorlig øyeskade har holdt ham på sidelinjen, og han viste mot Sverige sist helg at han er langt unna toppformen. Men jeg hadde aldri vraket Erevik. Han er fortsatt den norske målvakten som nyter størst respekt hos motstanderne.

Torbjørn Bergerud er fremtidens mann. Under OL-kvalifiseringen i Herning i fjor, så var han Norges beste målvakt.

Men han har også vært skadet denne sesongen, og har ikke vært i storslag for Team Tvis Holstebro heller. Prestasjonene har vært heller ustabile. Men også han er vanskelig å vrake denne gangen.

Espen Christensen er den tredje målvakten i troppen. Han hadde noen gode kamper i starten av EM i fjor, men klarte ikke å holde oppe nivået og måtte etter hvert spille annenfiolin bak Erevik.

Er en sprellemann i buret, men har ikke den fysikken og pondusen som gjør at motstanderne får stor respekt. Men han var den av de norske målvaktene som gjorde det best mot Sverige. Og er trolig den som er nærmest formen av de tre.

Men med tre målvakter i tvilsom form, og bare to muligheter for å bytte spillere i troppen under VM, så er det slett ikke umulig at Berge velger å beholde alle tre i troppen.

Hvem skal da ut?

Linjespillere med ulike roller
Da Berge tok ut troppen til EM i fjor, så var det mange som reagerte på at han fant plass til fire linjespillere. De fleste nasjoner har med to.

Også i VM er Bjarte Myrhol, Magnus Gullerud, Joakim Hykkerud og Petter Øverby tatt ut.

Og det er vanskelig å se at han vraker noen av dem.

De har alle ulike roller, som er viktige for landslagssjefen.

  • Myrhol er lagets kaptein og udiskutabelt førstevalg på linjen.
  • Gullerud er den naturlige erstatteren for Myrhol når han skal hvile. Han kan i likhet med sjefen spille både angrep og forsvar.
  • Hykkerud har fått en jokerrolle. Han kommer ofte inn i overtall og dersom Norge skal spille sju mot seks, så er han et naturlig valg.
  • Øverby er nærmest en ren forsvarsspiller på landslaget. Og Berge er altfor glad i Elverum-spilleren til at jeg ser at han blir plassert på tribunen.

Ut med en høyreback?
Tre høyrebacker er også en luksus som få andre nasjoner kan unne seg.

Men selv om unggutten Magnus Abelvik Rød kom inn som reserve for Harald Reinkind, så har jeg vanskelig for å se for meg at han blir vraket.

Kent Robin Tønnesen er førstevalget blant de tre som er med. Men Füchse Berlin-spilleren har også et langvarig skadeavbrekk bak seg.

Han sto i fare for å miste beinet etter en skade gjorde at leggmuskulaturen hans ikke fikk oksygen og leggen fordoblet seg.

Tønnesen måtte vel gjennom sju inngrep på fem dager.

Han er bare såvidt tilbake i spill og heller ikke han er i toppslag.

Eivind Tangen har hatt en stor sesong i Danmark. Men jeg tror ikke Berge tør stå med ham alene dersom Tønnesen må ha lengre pauser på benken.

Den eksplosive bergenseren kan fort bli et førstevalg i mesterskapet. Treffer han, så er det ikke mange målvakter som stopper ham. Men dette er et nytt nivå for den tidligere Fyllingen-spilleren.

Berge står også med Kristian Bjørnsen som eneste høyreving. Det betyr at en annen av de venstrehendte fort må vikariere litt dersom han får seg en trøkk.

En eller to venstrevinger?
Da er det siste alternativet André Lindboe.

Elverum-vingen fikk knapt spilletid i EM i fjor. Magnus Jøndal er et like soleklart førstevalg på venstrevingen som Bjørnsen er det på motsatt side.

Og mens ingen av de tre høyrebackene peker seg ut som noen klare kantspillerkandidater, så har Berge noen bakspillere som med suksess kan ta noen minutter på venstrevingen.

Christian O'Sullivan er vel den som først og fremst peker seg ut, men både Gøran Johannessen, Sander Sagosen og Espen Lie Hansen kan gjøre en krisejobb som kantspiller.

Derfor blir jeg ikke overrasket om Norge kommer til kamp med en kantspiller på hver side. Så fremt Berge ikke har sett noe på trening fra målvaktene som gjør at han klarer å ta ut to han stoler på at vil stenge det norske buret gjennom hele mesterskapet.