Hergeirssons nevø kan møte Norge i VM

NEVØ I VM: Thorir Hergeirssons nevø skal spille VM.
NEVØ I VM: Thorir Hergeirssons nevø skal spille VM. Foto: Ruud, Vidar
Thorir Hergeirssons nevø er med i Islands VM-tropp.

Janus Dadi Smarason ble mandag tatt ut i Islands endelige VM-tropp.

Det betyr at håndballkvinnenes suksessjef Thorir Hergeirsson har enda en grunn til å følge VM tett.

22-åringen er nemlig nevø av Hergeirsson og får sin mesterskapsdebut i Frankrike.

– Jeg har noen nevøer som holder på å spille håndball der borte. Janus får sjansen nå. Han har vært en bra spiller lenge. Men han er forholdsvis ung, men får sjansen nå som de er tvunget til å fornye laget ganske mye, forteller Hergeirsson til TV 2.

Island er i ferd med å gjennomføre et generasjonsskifte, og en som nå har takket nei til videre landslagsspill er playmakeren Snorri Gudjonsson.

Da også Aron Palmarsson ble skadet, så ble det rom for landslagssjef Geir Sveinsson til å ta med noen yngre gutter.

Smarason er en svært lovende playmaker, som skal overta Sander Sagosens plass i Aalborg neste sesong.

– Jeg gleder meg til å vende tilbake til Danmark og bli en del av Aalborg Håndbold. Den danske ligaen er sterk og Aalborg Håndbold er en klubb med store ambisjoner og som alltid er i toppen av ligaen, sa han da han var klar for klubben i forrige uke.

Han spilte to år for Århus mens han gikk på skole i Danmark. Nå vender han tilbake for å ta opp arven etter Sagosen. Men det ble ikke laget noe nummer av at det var nevøen til Norges landslagssjef.

– Det er ikke så lett på Island der det ikke er slektsnavn. Han er sønn til min yngste søster. Han er vokst opp på Selfoss der jeg kommer fra, forteller Hergeirsson.

Smarason har ifølge onkelen lenge hatt en drøm om å komme seg utenlands. Nå får han sjansen.

– Det passer bra for ham med Aalborg, tror jeg.

Det ligger ikke i genene i slekten å bli over 190 centimeter. Smarason er noe høyere enn sin onkel, men med 184 centimeter så er han han ingen storskytter.

– Han er smart. Han er en spiller som leser spillet godt. Godt blikk. En meget bra playmaker og så har han jobbet med å bli farlig selv. Men han er avhengig av å ha litt skyttere med seg, forklarer Hergeirsson.

Island har tradisjonelt sett hatt et godt tak på Norge i mesterskap. Norge og Island kan møtes i en mulig åttedelsfinale dersom de havner på de «rette» plassene i gruppespillet.

– Jeg tror islendingene skal være fornøyd hvis de kommer seg dit. De er ganske svekket i forhold til det de har hatt. Men jeg tror de kommer seg opp i løpet av et par år. De har et bra U-lag på gang nå, som nylig kvalifiserte seg til VM. Der spiller for øvrig en annen nevø av meg. Sønn av min bror. Hergeir Grimsson heter han.

Kvinnelandslagets sjef har tro på Norge i VM.

– Jeg er spent på Norge. Får de satt forsvar og målvakt, så kan det bli bra. Det er muligheter i den gruppen de er i. Det er gode muligheter mot de lagene. Frankrike er nok det tøffeste laget, men de andre er overkommelig. Men de må få opp et solid forsvar og få i gang målvaktene. Fremover kommer de til å lage nok mål, mener han.

Men skulle det bli en kamp mellom Norge og Island, så må arbeidsgiveren Norges Håndballforbund ha ham unnskyldt.

– Jeg holder alltid med Island når de spiller. Jeg er fortsatt islending. Men om Norge skulle møte Island, så er det vel dags for at Norge vinner nå. De har et bedre lag, innrømmer han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook