FIFAs mektige president Gianni Infantino fikk et klart flertall for sitt forslag om å øke antall lag i VM fra 32 til 48 fra og med 2026.

FIFA bekrefter at forslaget ble enstemmig vedtatt på FIFA-rådets møte i Zürich tirsdag.

Avgjørelsen innebærer 16 grupper med tre lag, der de to beste i hver gruppe går videre til 16-delsfinale, for VM-sluttspillet om ni år.

– FIFA har enstemmig vedtatt å øke antall lag til 48 for VM i 2026. 16 grupper med tre lag. Mer info følger etter møtet, bekrefter FIFA i en pressemelding.

Antallet kamper i VM blir dermed økt fra 64 til 80 totalt. Ifølge The Guardian viser FIFAs research at et VM-sluttspill med 48 lag vil øke inntektene med nærmere åtte milliarder kroner totalt for sluttspillet.

Det franske nyhetsbyrået AFP har imdlertid fått tilgang til en konfidensiell FIFA-rapport som forutser at et VM med 48 lag vil gi nesten 5,5 milliarder kroner i økte inntekter sammenlignet med neste års VM i Russland.

Det er første gang siden VM i 1998 at FIFA gjør endringer i kampoppsettet. Den gang økte antall lag fra 24 til 32.

FIFA-president Gianni Infantino fikk dermed viljen sin. 46-åringen har hatt som fanesak å utvide mesterskapet. Han mener endringen vil være mer inkluderende, ifølge BBC.

– Det vil være utviklende for fotballen i hele verden, sa sveitseren på en konferanse i Dubai i desember.

– 100 prosent støttet forslaget
Forslaget om å øke antallet fra 32 til 48 nasjoner ble godt mottatt, spesielt i de afrikanske landene.

– Vi vil bli overrasket om forslaget ikke blir møtt med entusiasme på FIFAs styremøte. Så langt er alle henrykt over forslaget. Jeg vil si at 100 prosent av de kollegaene jeg har snakket med støttet forslaget og synes det er spennende. Jeg kan ikke si at alle nasjoner støtter det 100 prosent, men vi i Afrika er i hvert fall henrykt over det, sier president i Nigerias fotballforbund, Amaju Pinnick, til The Guardian.

Roser FIFA-presidenten opp i skyene
Han roser FIFA-president Gianni Infantino for å ha kommet med forslaget, og frykter ikke det blir for mange VM-kamper for fansen om antall nasjoner økes.

– Det vil ikke bli for mye fotball. Hvorfor skal vi bekymre oss for det? Dere må forstå at når FIFA-presidenten foreslår noe, så har han alltid gjort grundige undersøkelser og research, mener Pinnick, og legger til:

– Og selvsagt vet han at det ikke blir kjedelig. Det vil bare bli bedre. Det vil bli flere deltakere og mer fotball. Jo flere lag, jo bedre. Dersom det ikke oppnås enighet om forslaget vil det for meg komme som en stor overraskelse, for de fleste nasjoner støtter det, slår fotballpresidenten i Nigeria fast.

Tyskland er ikke overbevist
Men ikke alle støtter Gianni Infantinos avgjørelse.

I Europa skal meningene være svært delte når det gjelder spørsmålet om antall VM-nasjoner bør økes.

Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel er blant dem som har uttalt seg kritisk om forslaget.

– Jeg ser betydelige svakheter rundt dette forslaget. Fotballforbundet i Tyskland er fundamentalt overbevist om at vi bør beholde antall nasjoner i et VM som i dag. FIFA bør beholde 32 lag i et VM, sa han forrige uke.

TV 2 Sportens fotballekspert Jesper Mathisen har også uttalt seg negativt. Fjorårets fotball-EM var det første som ble spilt etter utvidelsen fra 16 til 24 deltakerland.

– Jeg synes det er et veldig dårlig forslag. Jeg tror ikke det er en god løsning med flere lag med tanke på det vi så i EM ifjor sommer. Da vil det bli et utvannet produkt. Mesterskap som VM og EM må ha kamper som betyr noe hele tiden. Med 48 lag minner det mer om et breddemesterskap. Det vil ikke være positivt for oss som elsker å se de beste i aksjon, sier Mathisen.

Han hadde håpet på at FIFA beholdt ordningen med 32 lag i VM.

– Dersom de hadde beholdt det slik det var, med de to beste videre fra hver gruppe, vil vi fått mye mer spenning i gruppespillet. Jeg håper ikke dette blir slått igjennom, sier TV 2s fotballekspert.