Martin Ødegaard under oppvarming før Real Madrids kamp mot Cultural Leonesa. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Martin Ødegaard under oppvarming før Real Madrids kamp mot Cultural Leonesa. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix

Ødegaard presenteres av Heerenveen tirsdag

Martin Ødegaard lånes ut fra Real Madrid til den nederlandske klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heerenveen blir neste stoppested for det norske stortalentet Martin Ødegaard.

I klubben blir han lagkamerat med kompis fra U21-landslaget, Morten Thorsby og også talentet Dennis Tørset Johnsen.

Heerenveens pressesjef Erik Kofman bekrefter nå til TV 2 at det blir en pressekonferanse klokken 11.30, og at det er Martin Ødegaard som presenteres.

Klubben bekrefter nå også signeringen på sine nettsider.

– Med hans kvaliteter tror jeg han vil være fast i startoppstillingen. Ødegaard er offensiv midtbanespiller, det er en posisjon Heerenveen mangler folk i, sier De Telegraaf-kommentator Robin Jongmans til TV 2.

Det var den spanske journalisten Jose Luis Sanchez som først meldte om pressekonferansen. Først meldte Sanchez at det dreier seg om en låneavtale ut sesongen, men han har siden justert frem til sommeren 2018, med en mulighet til å kalle ham tilbake i sommer.

La Sexta-journalisten Sanchez er en av dem som følger Real Madrid tettest, og har gode kilder internt i klubben.

Etter det TV 2 erfarer er Ødegaard allerede på plass i Nederland.

Heerenveens tekniske direktør Gerry Hamstra, som har ansvaret for overgangene i klubben, skrev tidligere mandag følgende i en sms til TV 2, på spørsmål om de vil kalle inn til pressekonferanse om Ødegaard:

«Patience :)»

TV 2 snakket også mandag ettermiddag med en reporter i lokalavisa Leeuwarder Courant, som følger Heerenveen tett.

Han hadde da fått opplyst av kilder i klubben at en låneavtale for Ødegaard var nært forestående. Avisen har skrevet om det i denne artikkelen.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror nederlandsk fotball kan være en fin-fin utviklingsarena for unge Ødegaard.

– Det var kanskje dette valget vi ville han skulle ta for to år siden, før Real Madrid kom på banen og da er det ikke lett. Først og fremst må han spille kamper på et høyere nivå enn han gjorde i Castilla. Han har hatt en fin treningshverdag, men han er 18 år og han må spille kamper, sier Mathisen.

Her kan Ødegaard få spille

Mannen som denne sesongen har spilt i 10ér-rollen for Heerenveen heter Pelle van Amersfoort. Han er egenprodusert, 20 år gammel og høyt ansett i klubben.

Men da TV 2 Sporten besøkte Heerenveens treningsleir på La Manga i forrige uke, hevdet personer tett på miljøet at van Amersfoort hadde hatt en dalende kurve utover sesongen.

På kantene, i en 4-3-3-formasjon, har klubben stort sett brukt de to svenskene Sam Larsson og Arber Zeneli (valgte nylig landslagsfotball for Kosovo).

Disse har vært blant klubbens beste spillere denne sesongen. Larsson kan imidlertid være på vei bort fra klubben, med Ajax som en av interessentene. Dersom han blir solgt kan Zeneli, som angivelig er like god på begge sider, flyttes over på venstrekanten. Det kan igjen åpne for Ødegaard på høyrekanten.

Forventet

Det var i romjulen at nyheten om at Heerenveen var på vei til å bli laget som gir Ødegaard en sjanse på lån dukket opp.

Låneavtalen har latt vente på seg, noe som også ga Martin Ødegaard en plass i troppen til Copa del Rey-kampen mot Sevilla.

Den norske 18-åringen ble imidlertid sittende på benken hele kampen.

Tidligere har Ødegaard vært nevnt i sammenheng med den franske klubben Rennes, men den overgangen materialiserte seg aldri.

Ronny Deila, som gav Ødegaard Tippeliga-debuten i 2014, poengterte da nyheten om at Heerenveen kunne bli neste stoppested dukket opp at det viktigste for 18-åringen er å gå til et sted han blir godt ivaretatt.

– Det er viktig for ham å gå til et sted han får spille på høyest mulig nivå, om det er i Nederland eller et annet sted er ikke så viktig, sa Deila.

Imponerte for Real Madrid

Det er to år siden Martin Ødegaard gikk til Real Madrid.

Siden den gang har han hovedsaklig spilt for reservelaget Castilla på tredje nivå, men har fått akslet drakten for a-laget. Sist gang da han startet cupkampen mot Cultural Leonesa, og viste frem godt spill.

– Ødegaard viste at han i en alder av bare 18 år har både personligheten og karakteren. Han har gjort det veldig bra, sa Real Madrid-trener Zinedine Zidane etter kampslutt.

– Nå er han god nok til å spille ukentlig i en liga ute i Europa, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Nå gir Heerenveen ham kanskje akkurat den sjansen.