Tidenes kollaps og starttabbe gjorde at Pedersen mistet EM-bronsen to (!) ganger

Sverre Lunde Pedersen måtte gå med hendene på låret i katastrofeløp.

Det ble svært dramatisk da Sverre Lunde Pedersen gikk glipp av en medalje i allround EM-på skøyter.

To ulike hendelser ble skjebnesvangre i jakten på medalje.

Først møtte han veggen fullstendig på 10.000 meteren, og alt håp så ut til å være ute.

Pedersen startet bra i par med russeren Denis Juskov. Han var på vei til å ta parkameraten igjen med en runde, men plutselig gikk rundetidene til nordmannen opp.

Det var så vidt at Fana-løperen klarte å ta seg til mål med hendene på låret. På sisterunden var han helt oppe på 38,1. Han gikk inn til 13.42,81 og måtte se pallen glippe.

– Dette skal ikkje skje. Dette er katastrofe, sa NRKs Even Wetten mot slutten av Pedersens løp.

Sven Kramer var ustoppelig på vei mot sitt niende europamesterskap. Han seiret 1,12 tidspoeng foran landsmannen Jan Blokhuijsen og 2,60 foran belgiske Bart Swings.

– Kan være sykdom
Pedersen endte på 4. plass, slått av Kramer med 3,24 poeng.

– Nå må noen finne ut hva som feiler Pedersen, sa Wetten.

En forklaring kan være sykdom.

– Det ble tungt for Sverre i dag. Bom stopp. Selv var han veldig usikker på hva som skjedde og hvorfor, sier trener Sondre Skarli til NTB.

– Han var skuffet og lei seg etter målgang. Han sa at han ikke følte seg som han pleier, legger landslagssjefen til.

Skarli røper at Fana-løperen ikke har følt seg på topp.

– Det kan være sykdom, ja. Sverre har sagt at han har følt seg varm. I tillegg har han hatt høy puls og vært kvalm. Dét er ikke ting man forbinder med dårlig konkurranseform. Og Sverre har vært veldig god på trening, poengterer han.

Skulle vært disket
I det siste paret gikk Kramer mot Blokhuijsen. Kramer åpnet med å tjuvstarte, og på den andre starten var det klart at Blokhuijsen hadde skøyten over streken.

Ifølge Wetten skulle han helt klart ha vært diskvalifisert, men ifølge regelboken er det bare starteren som kan diskvalifisere en løper og ikke overdommeren.

– En tjuvstart er ikke viktig på en 10 000-meter, var starterens forklaring på nederlandsk radio.

Hadde Blokhuijsen blitt disket ville Lunde Pedersen fått bronsen.

– Etter regelboken er det fusk. Det betyr ikke at man ikke går 10.000 meter, man går 9999,99 meter. Da har du en fordel, og den skal straffes. Det er så enkelt. Det er helt absurd at han får lov til å starte, for det skulle starteren ha sett, sier Even Wetten.

Tidligere søndag sviktet Pedersen litt på 1500-meteren. Fana-løperen klarte bare en sjetteplass på mesterskapets nest siste distanse. Han endte 1,60 sekunder bak russiske Denis Juskov, som hadde tredjeplassen sammenlagt før den avgjørende 10.000-meteren.

– Dette er ikke helt supert. Jeg er stygt redd det blir tøft å slå russeren. Det er i det svakeste laget, sa Wetten.

For hardt
Juskov var raskest på 1500 meter med tiden 1.46,54. Han slo Sven Kramer med én fattig hundredel. Sindre Henriksen ble nummer tre, en sterk prestasjon av 24-åringen. Han ble slått med 1,28 sekunder.

Pedersen måtte slå Juskov med 3,02 sekunder for å ta seg forbi, men i jakten på et knockoutslag satset han for hardt på avslutningsdistansen, sprakk og måtte se Swings utnytte den svake avslutningen til å ta seg forbi i sammendraget.

Sindre Henriksen endte på 8.-plass i EM, mens Simen Spieler Nilsen ble nummer 11. Nilsen fikk ikke gå 10.000 meter.

(©NTB)