Weng til topps i Tour de Ski – suveren i monsterbakken

Heidi Weng gikk ut som nummer to, men var uslåelig da det hele skulle avgjøres opp den beryktede alpinbakken Alpe Cermis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heidi Weng gikk ut som nummer to på den avsluttende jaktstarten da Tour de Ski skulle avgjøres søndag.

Weng var storfavoritt før den siste av de sju etappene, men for å gå til topps måtte 25-åringen hente inn svenske Stina Nilssons forsprang på 19,2 sekunder.

Den norske jenta var i en klasse for seg selv på dagens ni kilometer lange kraftetappe i Val di Fiemme, og sikret Tour de Ski-seieren sammenlagt på overlegent vis.

Måtte roe seg
– Hva betyr dette for deg?

– Jeg vet ikke helt. Det har egentlig ikke gått opp for meg. Det er selvsagt veldig stort. Det er mange dager med skirenn. Man må fokuserer på nye renn hele veien. I går var jeg kanskje litt irritert, men jeg visste at det var nye muligheter i dag. Da er det bare å gå alt du kan, sier Heidi Weng til TV 2 Sporten etter seieren.

– Jeg åpnet litt for tøft i bunnen av bakken fordi jeg ville bli kvitt Stina med en gang. Det gikk litt utover meg selv. Jeg ble utrolig stiv og måtte roe meg ned, forteller vinneren.

– Har du vunnet Tour de Ski uten å være i toppform?

– Jeg følte jeg fikk en litt dårlig oppladning. På sprinten var jeg totalt utmattet og tenkte at dette kom til å bli knalltøft. Og det syns jeg det har vært. I går hadde jeg heldigvis en kjempedag.

Fikk Johaug-melding
Både Therese Johaug og Astrid Uhreholdt Jacobsen sendte henne støttemeldinger før kraftprøven.

– Jeg fikk melding av Astrid og Therese i går. Therese sa: «dette klarer du. Du er en maskin oppover». Men så maskin er jeg ikke, smiler hun.

Da 25-åringen gikk over målstreken, ventet mamma May Bente Weng i målområdet.

– Både pappa og mamma er som regel med overalt. Jeg vet ikke hvordan de får det til. Jeg hører dem uansett hvor jeg er. Med en gang de kommer på plass så blir det en tenning i hodet mitt. Jeg tror kanskje de må komme på flere skirenn. Det er som regel da jeg går fort.

– Når du kommer opp her og har klart det – blir du rørt?

– Ja, jeg blir det. Jeg syns det har vært tøft, og hadde ikke trodd at dette skulle gå etter den svake starten. Jeg er utrolig fornøyd. Det har vært slitsomt og i natt sov jeg nesten ingenting, men det er som regel da det pleier å gå bra, sier Weng.

Svenske Stina Nilsson var sjanseløs mot den norske rivalen.

– Jeg er fornøyd. Jeg trodde ikke jeg var topp 30. Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg taklet bakken i år. Det er imponerende det de andre gjør, sier Nilsson til TV 2 etter at seieren glapp.

Ved foten av den såkalte monsterbakken hadde Weng tatt igjen den svenske konkurrenten.

Weng bare fortsatte kjøret og skaffet seg en luke ned til Nilsson.

Ved 7,1 kilometer ledet Weng med 28,8 sekunder.

Ingen kunne måle seg med tiden (33.53,5) til Weng opp alpinbakken Alpe Cermis. På toppen gikk jenta fra Ytre Enebakk alene over målstreken og sikret karrierens største seier, ett minutt og 37 sekunder foran finske Krista Pärmäkoski.

23 år gamle Nilsson måtte nøye seg med tredjeplassen.

Heidi Weng har hele tre tredjeplasser i Tour de Ski fra før, men endelig var det hennes tur.

– Irriterende nærme
Ingvild Flugstad Østberg gikk ut 1.23,3 bak Nilsson. 26-åringen hentet nesten inn hele forspranget, men gikk i mål ti fattige sekund bak.

Hun tar dermed fjerdeplassen sammenlagt til tross for å ha levert sin beste sisteetappe i Tour de Ski.

– Det er irriterende nærme en pallplass på slutten der, sier Flugstad Østberg til TV 2.

– Det er nok den beste følelsen jeg har hatt opp bakken, og for første gang håpet jeg den var litt lengre. Jeg nærmet meg veldig der, men tenkte at hun hadde et lite gir til på slutten. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle nærme meg henne så mye. De to andre er veldig sterke, og går i fra meg med mye, men dette er en av mine bedre opplevelser på en sisteetappe som dette, sier 26-åringen.