«Fantasy Premier League» er blitt voldsomt populært både her til lands og verden over.

Spillet er basert på virkelige hendelser fra spillerne i engelske Premier League og har over fire millioner brukere over hele verden.

Hvem er øverst av samtlige på resultatlistene?

En 49 år gammel lærer fra Kjelsås, som nesten aldri har spilt dette før:

– Det har rett og slett gått over all forventning. Det startet ganske bra, og så har det gått bedre og bedre. Nå er jeg blitt ganske hektet, sier Knut Hebæk (49), til TV 2.

Og det har skapt uventet oppmerksomhet:

– Jeg har fått spørsmål fra steder som Kairo og Athen, fra folk som lurer på hva man bør gjøre videre i Fantasy, og flere fremmede har også lagt meg til som venn på Facebook, sier han.

Utfordret av sønnen
Han spilte Fantasy for første gang i fjor, men falt raskt av.
Da Premier League-sesong nærmet seg i august, ble han imidlertid lokket med av sønnen (16), som ikke hadde troen på sin far.

– Nei, han tenkte jeg kom til å falle av med en gang, og da ble jeg bestemt på at jeg skulle vise at han tok feil. Det gikk en f*** i meg. Nå er jeg så langt foran sønnen min at jeg nesten ikke klarer å finne ham på listen, ler han.

Hebæk har en fotballinteresse i bunn. Han har tidligere spilt for Kjelsås i førstedivisjon, og er Liverpool-supporter.

– Det har hjulpet meg en del. Jeg hadde for eksempel tidlig troen på offensive Liverpool-spillere, som har kommet godt med denne sesongen. Det er ekstra godt når man treffer med hjertet, sier han.

Du kan lese alt om hvordan Fantasy Premier League fungerer i faktaboksen nederst i saken.

Nordtveit-selvmål da City knuste West Ham

Imponert
Hebæk leder altså Fantasy Premier League med nesten 50 poeng. Spillet er så populært at det finnes TV-programmer, podcaster og ukentlige artikler om hvordan man spiller best mulig.

Mange bruker timevis hver uke på analyser, speiding av spillere og debatter. For mange gir spillet en ny dimensjon til engelsk fotball.

Christian Monge Hugsted driver Fantasy-programmet Gameweek for Dagbladet. Han er imponert over nybegynneren fra Kjelsås, som har ligget på førsteplass siden 3. desember.

– Jeg skulle gjerne visst hva Knut har gjort. Jeg har iallfall merket meg at han nesten aldri tar minuspoeng. I tillegg har han hatt en oppadgående kurve fra runde en. Han har truffet på det meste, og det at han leder med nesten 50 poeng er utrolig sterkt. Vi får se hvordan det går til slutt. Det virker iallfall som han bruker mye tid på Fantasy, sier Hugsted til TV 2.

Hebæk innrømmer at det går litt tid:

FA-cuphistoriens største 3.runde-sjokk

– Nå sitter jeg vel en halvtime hver kveld og leser meg litt opp på skadesituasjoner, rykter og den slags. Bare for å holde meg oppdatert, bekrefter Hebæk.

Medprogramleder i Gameweek, Øyvind Godø, er spent på fortsettelsen

– Det er sjokkerende bra. Men vil det holde helt inn uten «triple captain»- og «bench boost-chipene»? Det er det store usikkerhetsmomentet, og det blir spennende å se om det holder helt inn, sier Godø til TV 2.

Fredrik Løken står bak Fantasy-bloggen fplnor.no, som kommer med tips og triks til hvordan man skal få maks ut av laget sitt. Han er mektig imponert over hva Hebæk har fått til:

– Det er en utrulig sterk prestasjon! Å lede med så mye på nåværende tidspunkt er egentlig ganske vilt. Vanligvis jevnt i teten, men Knut har gjort det aller meste rett. Stabiliteten hans er beundringsverdig, sier Løken til TV 2.

Fantasy-tips
Hebæk har altså plukket hele 1323 poeng til nå. Det skiller 48 poeng ned til neste i verden, og det er hele 70 poeng ned til nærmeste nordmann.

Selv om nybegynneren per definisjon ikke er noen Fantasy-ekspert, er det på høy tid med noen tips fra nordmannen som virkelig har formen inne.

– Hvordan forbereder du deg?

– Ser på Dagbladet-Gameweek og hører på podcasten til Wildcard FC. Så ser jeg en del fotball på TV 2, og får med meg oppsummeringene av kampene der. Det hender også jeg tar opp kamper, sier han.

– Hva er grunnen til at det har gått så bra, tror du?

– Jeg har ligget på jevnt høy poengsum hele veien. Ikke de store fallgruvene, eller de store toppene. Nå har jeg fordelen av at jeg kan plukke safe videre, siden jeg leder. I begynnelsen traff jeg i tillegg veldig godt på Liverpool.

Dette er PLs mest nonsjalante

Selv har han brukt opp bonuskortene, de såkalte Trippel Captain og Bench Boost, noe han angrer på.

– Optimalt bør man spare det til dobbeltrunder, men jeg gikk på en blemme og brukte det ukritisk i begynnelsen av spillet. Tenkte ikke så mye på det.

På Bench Boost-kortet tok han til sammen bare ett poeng, men på trippelkapteinen traff han relativt bra da Liverpool-dynamo, Phillipe Coutinho dro inn 14 poeng i runde seks.

På tide med «Wildcard»
Mange sitter med et såkalt wildcard (frie bytter) nå, og det er noen spørsmål som går igjen på Twitter og diskusjonsforum, som nordmannen i form skal få svare på:

Forsvar
– Spurs eller Chelsea defensivt, om man må velge en av dem?

– Kan bli en av de store legendene i engelsk fotball

– Chelsea, uten tvil. De er såpass solide, og selv om de har sluppet inn fire mål de to siste kampene, går slikt alltid litt i bølgedaler.

Av billigvariant bakerst har valget til Hebæk falt på midtstopper-bauta Nathan Aké, som har storspilt på utlån fra Chelsea.

Men Aké er nå hentet tilbake av Antonio Conte, og det gjør fremtiden rundt spilleren - rent Fantasy-messig, meget usikker grunnet faren for rotasjon.

Midtbane
– Christian Eriksen eller Dele Alli?

– Begge. Tottenham ser veldig bra ut. Men om jeg skulle valgt en av de, må det bli Alli på grunn av form og gode offensive løp, men du har en trygghet i involveringene til Eriksen, og at han tar dødballer.

– Hva tenker du om å ha to midtbanespillere fra samme klubb på laget?

– Jeg er ikke redd for det, men en bør sjekke hvilke spillere som oftest er involvert når laget scorer. Er du fornøyd, så kjør på tenker jeg.

– Som billigspiller på midten vil jeg trekke frem Matt Phillips på West Bromwich. Han er spennende. Ofte inne i 16-meteren, og flink til å plassere seg i gode posisjoner, spesielt på kontringer. Jeg liker også Nemanja Matic. Han har ganske stor innvirkning på spillet sentralt i Chelsea, og godt likt av Conte.

– Hva med Eden Hazard?

– Synes han varierer altfor mye til den prisen, og jeg solgte ham før jul. En spiller som for eksempel Eriksen er mye bedre verdi for meg.

Helten til TV 2: – Vi kan vinne ligaen

– Hva med favorittlaget, Liverpool?

– Liverpool er interessant, synes nesten det er litt på vei opp igjen, og at de har klart å knekke koden uten Coutinho. Jeg er litt spent når de mangler farten til Mané, og usikker på om jeg vil ha Adam Lallana med videre, men Phillipe Coutinho tilbake er høyaktuell.

Spiss
– Diego Costa eller Zlatan Ibrahimovic?

– Det er litt 50/50 akkurat nå, men Costa i lengden. Zlatan kan bli litt stillestående og har større langsiktig tro på Costa.

– Romelu Lukaku eller Olivier Giroud?

– Uten tvil Lukaku. Han kan skape ting på egenhånd, og er etter min mening en mye bedre spiss enn Giroud. Han er et skikkelig lokomotiv.

– Álvaro Negredo, Solomon Rondon eller Andre Gray?

– Mener Negredo har best avslutningsferdigheter, og bør ha størst mulighet til å score om de alle hadde fått likt antall sjanser.

– Hva med Sergio Agüero?

– Jeg kjøpte han til den runden som var mot Burnley, jeg tror han kommer til å score en del mål, men jeg er veldig usikker om jeg fortsetter med ham. Med Champions League, og det tette programmet. Prøver å holde meg unna City egentlig, men måtte bare prøve her.

– Ellers har jeg for øvrig en liten følelse på Kane etter hvert. Kommer ikke til å kjøpe han selv med det første, men følger nøye med.

Dette gjør han med eget lag
Hebæk mønstrer nå altså denne troppen:

Foster - Valdes

McAuley - Walker - Baines - Alonso - Aké

Mané - Eriksen - Sánchez - Lallana - Zaha

Benteke - Agüero - Anichebe

Slik er hans egne planer videre, i grove trekk:

– Jeg sparer wildcardet til jeg virkelig trenger det. Det er ikke nå, men kan bli kjekt under dobbeltrunder senere eller ved flere eventuelle skader samtidig. Så kommer Alli inn for Mané, og Phillips erstatter kanskje Zaha. Begge disse to skal ut fordi de reiser til Afrikamesterskapet. Ellers er jeg litt usikker, og det blir nok fort minuspoeng denne runden. Agüero lever farlig.

Knut Hebæk kan uansett nyte enda en uke til på toppen av det meget populære spillet. Selv ønsker han å følge klisjeen med en kamp av gangen, og tar ikke av selv om han nå ligger på førsteplass i verden:

– Det tenker jeg ikke på. Nå har jeg muligheten til å vinne, men det er langt frem. Mye som kan skje. Det er bare å bomme på noen kjøp, så har man mistet forspranget. Men jeg koser meg nå, sier han.

Dette er Fantasy Premier League

 • Spillet baserer seg på virkelige hendelser i engelske Premier League. Det vil si spillernes prestasjoner fra runde til runde.
 • Ved spillets start plukker man et lag på 15 spillere. To keepere, fem forsvarsspillere, fem midtbanespillere og tre spisser. Budsjettet er på 100 millioner.
 • Man må minst spille med tre forsvarere per kamp, og spillerne er prisgitt etter hvor mange poeng det er forventet at de får. Jo dyrere spilleren er, jo større forutsetning har den for poeng - og motsatt.
 • Keepere og forsvarsspillere får hovedsaklig poeng dersom laget holder nullen, midtbanespillerne får hovedsaklig poengene sine fra målgivende og mål. Hver runde velger man en kaptein som får dobbelt antall poeng.
 • Hver runde kan man gjøre ett bytte som ikke koster deg poeng. Skal du gjøre flere bytter, får du fire minuspoeng. Man kan unngå å bytte en runde, og på den måten spare opp til to bytter, men ikke flere enn det.
 • Er det en spiller på laget ditt som ikke spiller, får du inn fra benken din. Såfremt du har noen der som spiller.
 • Prisene er satt før sesongen, og justeres underveis etter hvor populære de er. Om mange kjøper en spiller, justeres han opp i pris, om en spiller selges av mange så blir han nedjustert. En spiller kan maks gå opp/ned 0.3 millioner mellom to runder, og 0.1 millioner per natt. Prisendringene skjer hver natt mellom klokken 02.10 og 02.20, norsk tid.
 • Hvert år får man tre ekstravalg man kan benytte seg av, kalt Chips. Bench Boost (du får poeng for alle spillerne på benken én runde), Trippel captain (kapteinen du velger får poengene tredoblet) og All out Attack, som vil si at man én runde kan spille med kun to forsvarsspillere. Man har også to wildcard. Det betyr at man kan gjøre et ubestemt antall bytter én runde. Det ene kan brukes før jul, det andre etter jul.
 • Det finnes flere forskjellige ligaer man kan melde seg på, men alle deltar i en landsdekkende liga, og en felles verdensdekkende liga. Knut Hebæk fra Norge leder nå begge to.
 • Fantasy spilles i år av over fire millioner brukere spredd over hele verden, og det finnes hundretalls blogger, TV-programmer og podcaster om spillet.
 • TV 2 har en avtale med Fantasy Premier League, og førsteplassen i Norge vinner en reise til England for to personer, hvor han/hun får teste en Ford Focus RS på lukket bane. Bilen har 350 hestekrefter og gjør 0-100km/t på 4,7 sekunder. I tillegg gir vi bort to billetter til en av åpningskampene av Premier League-sesongen 2017/18. Premien har en verdi av 40.000,- og er levert av Ford Motor Norge.