SVIKTET: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVIKTET: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Slik forklarer legen hvordan han sviktet Johaug

Ifølge VG har tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen i avhør forklart hva som skjedde da han ga Therese Johaug (28) salven merket med doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart fire måneder siden Therese Johaug brukte en salve med det forbudte stoffet clostebol.

Johaug (28) fikk salven av sin daværende lege Fredrik Bendiksen.

VG har fått opplysninger fra avhørene, hvor den tidligere landslagslegen forklarer hva som skjedde da han ga Johaug kremen som inneholder anabole steroider.

Pakningen til salven var tydelig merket med doping.

Tre grunner

Ifølge VG har Bendiksen i avhør med antidoping Norge forklart at det var tre grunner til at feilen skjedde.

Bendiksen skal ha forklart at han hadde personlige problemer knyttet til sykdom i familien, og måtte derfor reise fra samlingen i Italia 5. september.

Therese Johaug begynte å bruke salven 5. september, under samlingen i Livigno.

Bendiksen skal også ha jobbet tett med en annen utøver som fikk en skulderskade, og som dermed krevde oppfølging.

Legen holdt også et foredrag for pressen, mandag 5. september, om bruk av astma-medisin og saken om Martin Johnsrud Sundby.

Disse tre momentene skal ha gjort at Bendiksen ikke hadde «hodet med seg», da han ga Johaug salven.

Legen kjøpte salven på et lokalt apotek i Livigno, da han ikke hadde med seg de medisinene han vanligvis ville gitt Johaug for problemene på leppen.

Høring om få uker

Therese Johaug er suspendert i påvente av dom i doping-saken. Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse.

Johaug har hele tiden forklart at hun stolte på Bendiksen, og at legen forsikret henne om at salven ikke inneholdt forbudte stoffer.

Verken legen eller Johaug oppfattet at Trofodermin-kremen inneholdt det anabole steroidet klostebol, og Johaug brukte angivelig kremen mellom 4. og 15. september.

Bendiksen har anslått at Johaug brukte 3,5 gram av tuben.

25.-27. januar skal saken behandles i Norges idrettsforbunds domsutvalg, hvor både Johaug og Bendiksen vil gi sine forklaringer. Høringen gjennomføres som en rettssak, hvor partenes advokater vil redegjøre for deres side av saken.