BLIR MEGARIKE: Oscar (t.v) og Carlos Tevez er allerede på plass. Nå er også Aubameyang (i midten) på vei til Kina. Han blir verdens dyreste fotballspiller om overgangen går i boks. FOTO: Scanpix/montasje
BLIR MEGARIKE: Oscar (t.v) og Carlos Tevez er allerede på plass. Nå er også Aubameyang (i midten) på vei til Kina. Han blir verdens dyreste fotballspiller om overgangen går i boks. FOTO: Scanpix/montasje

Vil knuse nok en overgangsrekord – slik skal Chinese Super League (CSL) bli best i verden

Borussia Dortmund-stjernen er i ferd med å bli solgt til kinesisk fotball for svimlende 1,5 milliarder kroner. Slik vil Kinas Super League bli best i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenals manager Arsene Wenger ga klart uttrykk for sin bekymring etter at kinesiske Shanghai SIPG punget ut med 620 millioner kroner for å sikre seg underskriften til Chelsea-stjernen Oscar i romjulen.

– Dette var en overraskelse, men slik er dessverre virkeligheten blitt. Jeg tenker at som fotballspiller så vil du spille i en liga der nivået samsvarer med den lønnen du mottar. Derfor var dette en overraskende overgang for meg, sa Wenger – og siktet til at Oscar får en lønn på 4,25 millioner kroner i uken for å spille fotball i Kina.

Vil sette ny verdensrekord
Men sjefene i Kinas Super League bryr seg neppe om Arsene Wengers bekymring. For ifølge ESPN er det nå bare et tidsspørsmål før det blir satt ny overgangsrekord i ligaen.

Borussia Dortmund-spissen Pierre-Emerick Aubameyang, som tidligere er blitt koblet til Manchester City og Real Madrid, nærmer seg en overgang til Shanghai SIPG.

KAN BLI VERDENS DYRESTE: Dortmund-stjernen Pierre-Emerick Aubameyang skal være på vei til Kina.
KAN BLI VERDENS DYRESTE: Dortmund-stjernen Pierre-Emerick Aubameyang skal være på vei til Kina. Foto: Martin Meissner

Overgangssummen blir ny verdensrekord: Shanghai SIPG skal nemlig ha tilbudt Dortmund utrolige 1,5 milliard kroner for stjernespissen. Aubameyang, som har scoret 22 mål på 21 kamper i Bundesligaen denne sesongen, skal samtidig ha blitt tilbudt en årslønn på vanvittige 410 millioner kroner.

Det vil gjøre Aubameyang til verdens best betalte fotballspiller foran Carlos Tevez, som nylig gikk til Shanghai Shenhua fra Boca.

Den tidligere Manchester United- og Juventus-spissen er for øyeblikket verdens best lønnede fotballspiller, skriver AFP. 32-åringen vil tjene rundt 733 millioner kroner (84 millioner dollar) over to år i Kina.

Stjernene på stjerne lander i Kina
Oscar og Tevez er imidlertid ikke de eneste stjernene som har forlatt toppligaer til fordel for Kina. Tidligere denne uken ble Axel Witsel solgt fra russiske Zenit til Tianjin Quanjian. Han vil få en ukelønn på over tre millioner kroner - litt mer enn det Paul Pogba får i Manchester United og det Neymar får i Barcelona.

Fra før spiller stjerner som Hulk (Shanghai SIPG), Alex Teixeira (Jiangsu Suning), Jackson Martinez (Guangzhou Evergrande), Ramires (Shanghai SIPG) og Ezequiel Lavezzi (Habei Chine Fortune) i Kinas Super League.

Alle mottar lønninger som de fleste normale arbeidstakere i verden bare kan drømme om. For ifølge en fersk oversikt spiller nå fem av de ti best betalte spillerne i verden i Kina: Carlos Tévez, Ezequiel Lavezzi, Oscar, Hulk og Axel Witsel.

Beskjeden kommer fra høyeste hold
Chinese Super League (CSL) har som mål å bli verdens beste og mest attraktive fotballiga, skriver Sportskeeda.com.

ORDRE FRA ØVERSTE HOLD: Kinas mektige president Xi Jinping vil sørge for at nasjonen får verdens beste fotballiga. Myndighetene bidrar med milliarder for å hente de største stjernene til landet. 
ORDRE FRA ØVERSTE HOLD: Kinas mektige president Xi Jinping vil sørge for at nasjonen får verdens beste fotballiga. Myndighetene bidrar med milliarder for å hente de største stjernene til landet.  Foto: Lan Hongguang

Ambisjonene kommer fra høyeste hold. President Xi Jinping, som selv skal være en stor fotballsupporter, har lansert en tiårsplan fra 2015 til 2025 som skal sørge for at Kina får verdens beste fotballiga og at landslaget blir en fotballstormakt.

Myndighetene, megarike klubbeiere og styrtrike eiendomsutviklere bidrar alle til å spytte enorme pengesummer inn i ligaen. Totalt skal klubbene i CLS ha ha verdier for svimlende 85 milliarder kroner på sine kontoer.

Financial Fair Play (FFP) reglene som gjelder i Europa er ikke innført i Kina, og det betyr at klubbene i ligaen uhindret kan spy ut hundrevis av millioner i overgangsummer og lønninger i sine forsøk på å hente verdens beste fotballspillere. Bare i løpet av sommerens overgangsvindu i 2016 brukte klubbene i Kina over tre milliarder kroner på nye spillere. Og det til tross for at CSL-reglene sier at de ulike klubbene kun får ha tre utenlandske spillere i stallen.

– Messi og Ronaldo er de eneste som ikke vil hit
Fotballagenten Romain Woo sier til nettstedet Sportskeeda.com at han føler seg sikker på at det i løpet av kort tid bare vil strømme på med stjernespillere til Kina.

– Det er litt galskap for øyeblikket, men vi sier at de eneste stjernene som ikke vil til Kina for øyeblikket er Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, sier han.

Det er imidlertid ikke bare stjernespillere som har ankommet CLS de siste årene. Ligaen kan også skryte av flere kjente trenernavn.

Chelseas og Brasils tidligere landslagssjef Luiz Felipe Scolari er trener for Guangzhou Evergrande Taobao, Englands tidligere trener Sven-Göran Eriksson leder Shanghai SIPG, og den erfarne tyske treneren Felix Magath mottar sine titalls millioner i året for å trene Shandong Luneng.

Svennis: – Kina kan vinne VM om ti år
Fotballforbundet i Kina bruker imidlertid ikke bare penger på stjernespillere og trenere. Målet til Kinas fotballforbund (CFA) er å få over 50 millioner spillere til å starte med fotball og bygge 90.000 nye fotballbaner innen 2020. Disse planene koster også selvsagt flesk.

Sven-Göran Eriksson tror Kinas fotballandslag bare noen få år frem i tid kan være i stand til å vinne VM i fotball.

– Om ti eller 15 år er jeg sikker på at Kina kan være i stand til å vinne fotball-VM. Pengene er allerede på plass og fotballen som spilles i ligaen blir bare bedre og bedre. Holdningen til fotball blant kineserne har også endret seg betraktelig, har Svennis uttalt til BBC World Service.

Dersom toppspillere fra de store ligaene fortsetter å strømme til landet, og utenlandske meritterte trenere fortsetter å lande i Kina, er det ikke utenkelig at Svennis får rett. Men fotballkultur kan som kjent ikke alltid kjøpes for penger.

Kilder: BBC, ESPN, Soccernet.com, Sportskeeda.com, The Sun, NTB, The Guardian.