HVA SKJEDDE EGENTLIG? Dario Cologna er fortsatt ikke sikker på hvordan skien hans kunne knekke etter 48 av 50 kilometer på femmila i Sotsji. (AP Photo/Matthias Schrader)
HVA SKJEDDE EGENTLIG? Dario Cologna er fortsatt ikke sikker på hvordan skien hans kunne knekke etter 48 av 50 kilometer på femmila i Sotsji. (AP Photo/Matthias Schrader) Foto: Matthias Schrader

– Har aldri opplevd at en ski har knekt på den måten

Dario Cologna skjønner fortsatt ikke hvordan skien hans kunne knekke like før mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dario Cologna hadde allerede tatt to OL-gull og var en av favorittene før femmila i Sotsji. Lenge så det ut til at et tredje gull var innen rekkevidde, men to kilometer før mål knekte Colognas ski på uforklarlig vis.

Sveitseren lå da i tetgruppen sammen med Martin Johnsrud Sundby, Ilja Tsjernousov, Alexander Legkov og Maxim Vylegsjanin. Plutselig var han ute av gullkampen. En fortvilet Cologna måtte se de andre løperne forsvinne opp mot Laura skistadion. Det endte med trippel russisk på distansen. Sundby måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen. En slukøret Cologna kom i mål på 27. plass, nesten ett og et halvt minutt bak Legkov.

– Det som skjedde er veldig, veldig rart
NRK-ekspert Fredrik Aukland, som kjenner Cologna bedre enn de fleste, skjønner fortsatt ikke hvordan sveitseren kunne ha så uflaks på femmila.

– Det er en situasjon jeg fortsatt ikke kan forstå hvordan kunne skje. Han brakk en nesten helt ny ski i et parti i løypen hvor det ikke skal være mulig. Jeg har snakket med skileverandøren og servicefolkene, og de skjønner heller ikke hvordan det er mulig. Det er et mysterium at skien kunne brekke akkurat der. Han var i sitt livs form og skulle akkurat til å angripe i den siste bakken. Det lå i kortene at han var en av de aller sterkeste kandidatene til å vinne den distansen. Det er for meg et stort spørsmål fortsatt, sier Aukland, og legger til:

– Det går ikke an å spekulere i hvorfor skien knakk akkurat da, men det som skjedde er veldig, veldig rart. Jeg har aldri opplevd at en ski har knekt på den måten.

– Var det bare tilfeldigheter?

– Det er et mysterium. Jeg aner ikke hvorfor det skjedde. Jeg synes det er veldig rart, svarer Aukland.

Norges landslagstrener Tor Arne Hetland, som var trener for Sveits under Sotsji-OL, mener Cologna hadde maks uflaks.

– Skien knakk. Shit happens. Det er rart når du er rundt løypen og passer på. Hadde det skjedd akkurat der det sto folk, hadde vi fått gitt ham en ski. Men vi sto i coaching-sonen. Vi fikk ikke hjulpet ham dessverre, forteller Hetland.

– Kanskje noe som ikke stemte
Over to år seinere er Dario Cologna fortsatt usikker på hva som egentlig skjedde. I deler av langrennsmiljøet har det versert elleville konspirasjonsteorier om sabotasje, som også har inkludert russiske snikskyttere. Så langt vil ikke Cologna dra det.

– Ja, hva skjedde der? Det er det store spørsmålet. Det var kanskje noe som ikke stemte der, sier han til TV 2.

– Var det sabotasje?

– Jeg tror ikke det. Men det er veldig rart at skien knakk to kilometer før mål og ikke tidligere, sier Cologna.

– Hva skjedde?

– Jeg hadde krasjet og det var en franskmann som tråkket på skien min. Jeg tror ikke det var sabotasje. Men hvem vet?

– Så det var ikke en russisk snikskytter?

– Kanskje, smiler han lurt.

Hetland har ingen tro på at Cologna ble utsatt for sabotasje.

– Det er litt vanskelig å sabotere under et skirenn når utøveren har skiene på føttene. Da tror jeg det er noen som har sett litt for mye James Bond, sier Hetland.