MÅ HOLDE HODET KALDT: Finn Hågen Kroghs Tour de Ski er i praksis over om han får en ny advarsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ HOLDE HODET KALDT: Finn Hågen Kroghs Tour de Ski er i praksis over om han får en ny advarsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Ett feilskjær kan knuse Tour de Ski-drømmen til Krogh

Finn Hågen Krogh er én advarsel unna Tour de Ski-straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se prologen og sprintfinalene i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby er de to største norske favorittene på herresiden i Tour de Ski.

26-åringen Krogh viste at formen er svært god i La Clusaz. Først spurtslo han Sundby på 15-kilometeren, før han gjorde kort prosess med russiske Sergej Ustjugov på stafetten.

Også i Lillehammer imponerte Krogh, selv om han fikk en verst tenkelig start på mini-Touren. På sprinten ble Krogh nemlig disket. Han pådro seg en skriftlig advarsel, et såkalt gult kort. Det gule kortet drar Krogh med seg resten av sesongen.

Om Krogh skulle få et nytt gult kort innebærer det at han må stå over neste renn. I praksis ville et gult kort i Tour de Ski betydd at etappeløpet hadde vært over for Krogh. Heldigvis for nordmannen er reglene annerledes i Tour de Ski. I stedet for disk vil Krogh få en treminutters tidsstraff om han bryter regelverket igjen.

Krogh innrømmer at det gule kortet plager ham.

– Det første jeg tenkte på da jeg fikk det gule kortet var at det kunne ødelegge for meg seinere i sesongen. Nå er det en viktig anledning. Hvis det går utover det, er det utrolig synd at en liten bagatell skal ødelegge hovedmålet, sier Krogh.

I praksis vil Krogh være ute av tetkampen i Tour de Ski om han bryter regelverket.

– Det blir vanskelig å vinne Tour de Ski med tre minutters tillegg. Jeg må begrense tapet til Sundby på de klassiske etappene. Hvis jeg i tillegg må slite med tre minutters tilleggsstraff, blir det vanskelig, sier Krogh.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener Krogh vil unngå tidsstraff om han gjør fornuftige valg underveis på Tour-etappene.

– Krogh må passe på så han ikke gjør dumme valg underveis. Han må holde hodet kaldt i trange og vanskelige situasjoner som ofte oppstår i fellesstart. Mitt råd til Krogh er å være offensiv og styre løpene, sier Løfshus.

Om Krogh holder seg på rett side av regelverket, er mulighetene gode for at han vil kjempe om Tour-seieren. Programmet er i alle fall skreddersydd for Krogh-suksess.

– Det er overvekt av skøyting og kortere distanser. Det passer meg bra. I fjor lærte jeg litt hvordan man må opptre både før og under Touren for å få gode resultater, sier Krogh.

Løypene i Val Müstair innbyr til høy fart. Det betyr også større muligheter for uhell. Krogh har ikke tenkt til å ta unødige sjanser.

– Man må være rolig. Det er mange som har lyst til å ta gratisplasser i svingene, men det føler jeg er helt unødvendig. Man må være disiplinert og holde posisjonen i svingene. Det er det beste for å unngå uhell, sier han.