– Inntrykket mitt av Emil var helt feil

Norges franske skiskyttertrener røper hva som har overrasket ham mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siegfried Mazet valgte ikke minste motstands vei da han takket ja til en trenerjobb i Norges Skiskytterforbund etter forrige sesong.

Selv om skiskyting er en ganske liten idrett i Frankrike - ifølge Mazet er den ikke engang inne på topp ti over de mest populære sportene - var reaksjonene tidvis voldsomme.

– Den første dagen etter at jeg hadde bestemt meg for å gå til Norge, så jeg det sanne ansiktet til folk i det franske forbundet. Presidenten, direktøren...alt var veldig bra mellom dem og meg. Men da jeg sluttet, var jeg plutselig den verste fyren. Dagen før var jeg deres beste venn, nå var jeg deres verste uvenn. Hva skjer? Jeg vil leve mitt eget liv, ha en ny utfordring - er ikke det lov i Frankrike? sier Mazet til TV 2 Sporten.

Ble såret
På sosiale medier som Twitter og Instagram - hvor skiskyttertreneren er aktiv - rant det inn mange meldinger hjemmefra. Men det var ikke gratulasjoner.

– Jeg har vært mer sammen med gutta på laget enn min egen familie og mine to barn. Gjerne 210 dager i året, i åtte år. Og så får du høre at du er en forræder. Det er sårende. Jeg var ikke klar for det, sier Mazet, og legger til at han hadde forventet noen stygge ord.

– Men nå har det vært veldig sårende, for jeg forventet ikke slike reaksjoner fra visse mennesker. Jeg trodde jeg var en fri mann, som kunne dra til Norge og leve mitt liv. Men folk tenker at jeg var gift med det franske laget. At det skulle vare livet ut. Det var ikke så farlig da de (det franske forbundet) hentet en smører fra Italia for to år siden. Men at jeg dro til Norge - det var ikke normalt, beskriver Mazet.

Uvant treningskultur
Det tok lang tid før han fikk oppleve en norsk seier i individuelle renn denne sesongen, faktisk ikke før Johannes Thingnes Bø vant fellesstarten i Anterselva sist måned. Hans tidligere elev, Martin Fourcade, har rett og slett vært for god. Verdens beste skiskytter har vunnet utrolige ti konkurranser så langt i vinter.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken.

Men Mazet er trygg på at Norge vil slå hardt tilbake. Samarbeidet med Egil Kristiansen har fungert bra, selv om han tror det norske laget vil framstå enda sterkere neste vinter enn de gjør nå.

– Første året er en stor utfordring, fordi både jeg og Egil er nye. Vi må bli veldig godt kjent med hverandre, og så tror jeg det kommer til å bli enda bedre neste sesong, sier han.

Mazet er - i likhet med Fourcade - ærlig og frittalende i intervjusammenheng. Og legger ikke skjul på at han fikk litt bakoversveis av måten de norske trente på i starten av juni.

– Hva har vært mest utfordrende?

– Å akseptere at man kan gjøre ting annerledes på den fysiske biten enn vi gjorde i Frankrike. I starten var jeg litt engstelig, kanskje var det helt motsatt enn hva jeg var vant med. Men jeg måtte stole på Egil og de andre, de har masse erfaring med å gjøre det på den måten. Noen ganger tenkte jeg «ååå, håper det går bra». Jeg tar med meg min kunnskap, og noen ganger var jeg redd for at forskjellen i det fysiske var for stor, og at min plan for skytingen ikke passet så bra som jeg ønsket. Men jeg tror det fungerer bra.

– Når du sier at du kunne bli engstelig - hva sikter du til?

– For eksempel intervallene i juni. I Frankrike gjorde vi ikke det før august, kanskje sent i juli. På treningsleiren i juni kjørte vi intervaller, og jeg tenkte bare «allerede»? Styrketreningen er også veldig forskjellig. I Frankrike kjørte vi mer styrketrening og mindre intervall, sier Mazet.

Trodde Svendsen var arrogant
Møtet med de norske skiskyttergutta var mer som han hadde forventet. Med unntak av én person - Emil Hegle Svendsen.

Han har vært Martin Fourcades argeste rival gjennom en årrekke, og Mazet innrømmer at hans bilde av Hegle Svendsen på forhånd ikke samsvarte med det han fikk etter å ha blitt kjent med trønderen.

– Emil er den personen jeg er blitt mest overrasket over. Mitt inntrykk av Emil, før jeg kom inn i laget, var feil. Jeg har hatt inntrykk av at han ikke ser ut til å bry seg om noe. Noen ganger, da jeg møtte ham etter en seier eller pallplass, kunne jeg komme bort for å gratulere ham. Og han kunne bare passere meg og si «takk», som om han ikke ønsket å snakke med meg. Det kunne være ganske overraskende. Og for å være ærlig, var jeg mange ganger skuffet over at han ikke ville snakke. Jeg syntes det virket arrogant, sier Mazet.

– Men etter jeg ble en del av laget, har jeg latt meg overraske over hvilken gentleman han er. Han var mer sjenert enn arrogant. I starten hjalp han meg masse, for å få meg til å føle meg vel, bli inkludert, og være en del av diskusjonene. Han har alltid et vennlig ord til meg. Før jeg kom, var jeg spent på om det kom til å gå bra mellom meg og Emil. Men det har vært veldig naturlig og fint. Han er veldig morsom å være rundt.

Forvirrende dialekter
Mazet kommer til å ha bostedsadresse i Frankrike mens han er norsk landslagstrener, men er i full gang med å lære seg språket. En fransk/norsk ordbok med lyd er med i kofferten på alle konkurranser og samlinger.

«Ikke spis så mye sjokolade før maten» , leser Mazet høyt fra boka, før han følger opp.

«Men pappa, jeg er jo så sulten.»

– He-he. Det er ikke lett. Hvis jeg spør tre personer, får jeg tre ulike versjoner. Det er bokmål, nynorsk, en egen dialekt fra bygda... det høres helt forskjellig ut, flirer han.

Martin Fourcade har overfor TV 2 hevdet at skyting er såpass komplisert at det nesten er umulig å lære fra noen som snakker et annet språk. Men for Mazet handler skytingen aller mest om det mentale.

– Vi kan snakke om det tekniske, om posisjonen, hvordan du holder rifla, avtrekket... men når det er fikset, er det fikset. Du kan ikke bli verdensmester i bare det. De gangene man bommer, handler det ofte om andre ting. På siste stående i en jaktstart, der du er først på matta og får mange karer rundt deg - hvordan være sterk da?

– Jeg er ikke mentaltrener, og vil aldri være det. Men i all idrett, må det være daglig trening på det mentale. Du må være streng med deg selv, aldri gi opp. Noen ganger må du streve mer enn vanlig, kanskje er du trøtt eller det er noe annet, men du må vite hva du skal gjøre, og så gjøre det. Du er ikke her for å prøve - men for å gjøre det, sier Mazet.