Dette var årets beste Premier League-kamp: – Den råeste noensinne

– Tusenvis av år med menneskelig utvikling, humanisme og fair play. Disse to timene var alt borte. Det vi sto igjen med var en ren stammekrig.

Premier League-året 2016 har vært fullt av store oppgjør.

Men hvilket har vært størst, best og mest underholdene i kalenderåret vi snart har lagt bak oss?

Juleprogrammet gjenstår, men vi spurte våre kommentatorer og eksperter hvilken kamp som har vært mest minneverdig for dem så langt – og hvorfor.

Det er ingen tvil om at sesongen 2015/2016 var spesiell. At Leicester skulle bli kronet mestere var det ingen som så komme, og på veien dit var det hendelser, kamper og nye vrier på tittelkampen som sitter fastbrent i minnene til de som jobber tettest på Premier League i Norge.

Det er særlig et oppgjør som skiller seg ut. Chelsea-Tottenham 3. mai var oppsiktsvekkende, uansett hvilket år og kamp du sammenligner den med. Tottenham ledet 2-0, men Chelsea kom tilbake og klarte 2-2. Men det er ikke alt som var minneverdig med kampen...

Se kampsammendraget øverst.

Her er kampene ekspertkorpset husker best - og hvorfor!

Erik Thorstvedt:
Chelsea-Tottenham 2-2

3. mai 2016

– Det er den råeste kampen jeg har sett i PL, sier Thorstvedt.

– Det handlet om PL-trofeet for Spurs. For Chelsea handlet om å ødelegge for dem. Etter hvert handlet det også mye om å ødelegge hverandre. Tro meg, der var mye stygt, men ikke bare det – da hadde det ikke vært gøy.

– Det var også god fotball, flotte mål og en syk nerve. For dette var viktig, dette betydde noe. Og aldri har man sett det tydeligere.

– Tusenvis av år med menneskelig utvikling, humanisme og fair play. Disse to timene var alt borte. Alt. Det vi sto igjen med var en ren stammekrig. Takk og pris for at det ikke er slik hver gang…

Her stikker han fingeren i ansiktet på Chelsea-stjernen: – Det er tjuvtriks

Øyvind Alsaker
Chelsea-Tottenham 2-2

3. mai 2016

Øyvind Alsaker var på kommentatorplass under kampen. Den velkjente fotballstemmen med mange hundre Premier League-kamper på rullebladet, har flere ganger gitt uttrykk for hvor spesiell denne kampen var.

Det gjør at han ikke kommer utenom storoppgjøret på Stamford Bridge i mai.

– Chelsea-Spurs er noe av det heftigste jeg har sett, ikke bare i 2016, men noen gang, sier han og beskriver noen av momentene som gjorde kampen fantastisk:

– Hazards 2-2 scoring, Tottenhams håp i knas, Leicester champions in absentia! «For our old friend, Ranieri!».

Her blir Ranieri hyllet av hele Stamford Bridge

Brede Hangeland:
Manchester City-Leicester 1-3

6. februar 2016

Brede Hangeland var fremdeles aktiv, og en del av Crystal Palace' spillerstall da Leicester-sjokket inntraff.

Også den nybakte fotballeksperten nevner Chelsea-kampen, men har også en annen favoritt, og forteller om hvordan det så ut fra innsiden av en PL-klubb.

– Helt fra juletider i fjor gikk vi og ventet på at Leicester skulle sprekke. De var jo ikke gode nok. Bølgen måtte flate ut og korthuset måtte falle sammen. Det ble snakket om dette i hver eneste PL-garderobe. Nå skulle City sette skapet på plass. Neida. Leicester dro til Etihad og leverte en defensiv «masterclass», med organisasjon, arbeidsmoral, fight - og en sinnssyk kontringsvilje, sier Brede Hangeland.

– Dette var kampen som fikk alle til å tro at Leicester kunne vinne, inkludert Schmeichel, Huth, Drinkwater, Mahrez, Vardy og co. Eventyrlig.

Leicester ydmyket Manchester City

Jørgen Klem:
Manchester City-Leicester 1-3

6. februar 2016

– Jeg henger meg på Brede her, med Leicesters seier borte mot Manchester City, sier Klem.

– Det var en fantastisk prestasjon. Laget kontret City i senk, og midtstopper Robert Huth (!) scoret to (!) ganger.

Leicester-spillerne feiret tittelen med party hos Jamie Vardy

Petter Myhre:
Chelsea-Tottenham 2-2

3. mai 2016

Men vi kan ikke helt slippe taket på DEN kampen på Stamford Bridge.

– Jeg må melde Spurs-Chelsea jeg også. Den kampen hadde alt, sier Petter Myhre.

Han satt i TV 2s studio da Chelsea hjalp ex-manager Ranieris lag til ligatittelen.

– Det er helt vanvittig. Jeg har fått det spørsmålet mange ganger det siste halve året om det er den største overraskelsen i idrettshistorien. Det er fort gjort å bli historieløs, men jeg mener at det er det, sa Myhre den gangen.

Kampens svingninger, betydning og bråket mot slutten var noe av det som gjorde den så spesiell. Det gjør at selv sju måneder senere står prestasjonen fortsatt som en bauta i fotballekspertens minne.

– Gøy at spenningen vil fortsette minst en serierunde til tenkte jeg ved pause! Spurs hadde reist seg fra den begredelige andre omgangen mot WBA og ledet komfortabelt 2-0. Så kom Hazard sin utligning, kamikaze-taklingen til Dier og tumultene på slutten som endte med Dembeles 6 kamper lange karantene i ettertid, sier han nå.

– Kanskje tidenes største idrettsmirakel var et faktum. Leicester City mester etter 38 kamper over drøye 9 måneder.

Se de mest kontroversielle episodene fra krigen på Stamford Bridge

Kasper Wikestad
Leicester-Liverpool 2-0

2. februar 2016

Fire dager før Manchester City-kampen som er Brede Hangelands utvalgte, tok Leicester imot en annen storklubb - hjemme på King Power Stadium.

Også den gangen, som så mange ganger ellers i den sesongen, endte det med seier. For Kasper Wikestad var det eureka-øyeblikket i 2015/2016 - sesongen ingen vil glemme.

– Dette var den virkelige «ligamester-kampen» for Leicester. De malte og løp Liverpool i senk og vant blant annet etter Jamie Vardy som stod for en fantastisk scoring, sier Wikestad.

– Jeg var ringside med Simen, og for første gang sa vi etterpå at jo - Leicester ender fort opp med å vinne dette.

Vardy med drømmemål

Simen Stamsø Møller
Manchester United-Arsenal 3-2

28. februar 2016

– Det hele ble avgjort med Chelsea-Tottenham, som var den villeste og artigste kampen, sier Stamsø Møller.

Han har imidlertid en annen, men betydningsfull, kamp å dra frem. En kamp der gamle demoner igjen skulle vise sitt ansikt, og noe som ga den villeste sesongen et snev av normalt over seg.

– Jeg husker Manchester United-Arsenal veldig godt. Arsenal hadde akkurat slått Leicester og lå to poeng bak teten. B-laget til United skulle bli et greit bytte på Old Trafford. 90 minutter med Rashford-introduksjon og van Gaal-show senere var Arsenal ute av det igjen, sier Stamsø Møller.

– Det eneste som var normalt med den sesongen var at Arsenal spente bein på seg selv.

Rashford senket Arsenal

Hva mener du har vært årets kamp? Avgi din stemme under og si din mening i kommentarfeltet til denne saken på vår Facebook-side.