GOLFSENSASJON: Madelene Stavnar.  Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf
GOLFSENSASJON: Madelene Stavnar.  Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf

Madelene (16) med norsk golfsensasjon

– Dette er helt vilt, sier golfekspert etter at Madelene Stavnar kvalifiserte seg til europatouren.

Madelene Stavnar (16) er klar for europatouren i golf etter oppsiktsvekkende godt spill i kvalifiseringen.

Den norske jenta – som fylte 16 år 9. desember – leverte en fantastisk sisterunde i Marokko og ligger foreløpig på en delt 8.-plass. De 30 beste i kvalifiseringen har gjort seg fortjent til full kategori på europatouren neste sesong.

– Det er helt vilt, fastslår tidligere golfproff og kommentator Per Haugsrud.

– Det er fantastisk! Jeg kjenner henne ikke, men regner med vi blir godt kjent, skriver Marianne Skarpnord i en SMS til NTB.

Til sammenligning var Suzann Pettersen 19 år da hun slo sine første slag på europatouren. Stavnar var den yngste spilleren i hele startfeltet i kvalifiseringen (115 spillere).

– Når en 16-åring møter opp og skaffer seg en lisens til å jobbe med golf – for det er det hun får – da er det en sensasjon, sier Haugsrud.

– Det blir dødskult

Men det startet ikke veldig bra for Stavnar. En førsterunde på 77 slag sendte henne nedover resultatlisten. Derfra gikk det imidlertid bare én vei. Runder på 70, 66, 69 og til slutt 67 slag gjorde at hun kunne slippe jubelen løs.

– Jeg synes det gikk over all forventning. Først og fremst var målet mitt å klare cuten, og det klarte jeg jo med ganske mange slag, sier Stavnar til NTB.

Men det startet ikke veldig bra for 16-åringen fra Nøtterøy. En førsterunde på 77 slag sendte henne nedover resultatlisten. Derfra gikk det imidlertid bare én vei. Runder på 70, 66, 69 og til slutt 67 slag gjorde at hun kunne slippe jubelen løs.

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye på at jeg skal spille i europatouren. Jeg kom hit for å få erfaring på dette nivået, men det blir jo dødskult, sier Stavnar, som nå reiser fra Marokko til Miami sammen med pappa, som er caddie, for å feire jul sammen med resten familien.

– Det gleder jeg meg veldig til. Nå er jeg selvfølgelig overlykkelig.

Fra intet

For Haugsrud kommer golfkometen som en stor overraskelse.

– Jeg følger ganske godt med på sporten, men jeg kan veldig lite om henne. Det er litt flaut å si, men sånn er det, sier Haugsrud. Eksperten, som har en lang fartstid på europatouren, presiserer samtidig at den nye hverdagen ikke nødvendigvis blir en dans på roser.

– Man tror kanskje at alt skal gå på skinner og at millionene renner inn. Det er nok ikke så enkelt. Jeg husker noen svensker som kalte det «license to lose money». Det koster mye å spille turneringer, forteller han.

Inntekt

For det 16 år gamle stortalentet finnes det likevel gode muligheter. Oppmerksomheten kan blant annet føre til sponsorkroner.

– Vi får håpe det er noen som vil være med å bidra. Sjansen er større for henne enn for en nykommer i 30-årene, fastslår Haugsrud.

Ifølge Stavnars trener, Geoff Dixon, var målet å klare cuten, sa han til Norsk Golf foran sisterunden. Alt etter det ville være bonus. Nå kan hun i stedet forberede seg på et innholdsrikt år i 2017.

(©NTB)